Design thinking als katalysator voor innovatieproces
Alleen: hoe begin je daaraan? Hoe vertaal je die grote uitdaging – klimaatneutraliteit tegen 2030 – naar concrete ideeën? Hoe zorg je dat de meest waardevolle denkpistes ook echt uitmonden in acties? En last but not least: hoe wakker je het enthousiasme van de rest van de ploeg aan? Diana: “Om onze parlementsleden de nodige houvast te geven, hadden we dringend nood aan een denkkader.”
Dat vond Tech Data in de methodiek van design thinking. Mooi meegenomen: via de opleidingscatalogus van Cevora konden de parlementsleden er een gratis training rond volgen. Daarbovenop lieten we ons begeleiden door een externe coach. Diana: “De Cevora-training was niet alleen leerrijk voor onze startende parlementsleden, het was ook een aangename online leerervaring met een erg betrokken trainer. Onlangs tekende al een tweede groep collega’s in.”
Wat is design thinking?
Diana: “Bij design thinking ontrafel je eerst de probleemstelling om er vervolgens oplossingen en acties voor te bedenken. Dat doe je aan de hand van een vast stappenplan. Vanaf de start bekijk je het probleem vanuit de behoeftes van je klant of doelgroep, die ook de toetssteen is voor de test van je prototype. Met de inzichten daaruit verfijn je het concept verder. Zo kom je na enkele iteraties tot een oplossing die creatief én haalbaar is.”
Klantgericht innoveren met design thinking? In deze Crash Course lichten we een tipje van de sluier op.
Veel concrete realisaties op korte tijd
Het Klimaat Parlement zelf is intussen helemaal warmgedraaid. Op anderhalf jaar tijd kwamen al een aantal concrete realisaties uit de bus. In volle lockdown lanceerde het parlement al zijn eerste actie: de Energy Saving Box om te sensibiliseren rond de energieconsumptie van het thuiskantoor.
Diana: “Geïnteresseerden konden de box bestellen. Ongeveer de helft van alle collega’s ging op dat aanbod in. Het pakket bevatte onder meer een energiemeter en vouchers voor energie- en waterbesparende producten. Ook was er een flyer met een aantal quick wins, zoals laders uit het stopcontact halen tussen laadbeurten in.”
Ook het woon-werkverkeer van de 800 Benelux-medewerkers hielden de parlementsleden tegen het licht. Diana: “De switch naar elektrische bedrijfswagens kwam intussen al in een stroomversnelling. Collega’s zonder firmawagen kregen dan weer heel wat groene alternatieven ter beschikking: vouwfietsen voor de ‘final mile’, een leasingprogramma voor e-bikes, verhoogde tussenkomst voor duurzame woon-werkverplaatsingen …
Ook bij onze partners streven we naar vergroening. Kunnen leveringen bijvoorbeeld efficiënter worden gebundeld, pakketten kleiner verpakt of trajecten uitgespaard? Het bedrijfsafval is een andere grote werf van ons Klimaat Parlement. Dit jaar ligt de focus vooral op beter sorteren, vanaf 2023 zetten we actief in op een kleinere afvalberg.”