Crash Course: zo verhoog je het werkgeluk in je team

In Crash Course krijgen docenten één minuut om te vertellen over hun vakgebied. Wie het dichtst bij de minuut zit, is onze Crash Course Master.

Verschillende factoren hebben een invloed op je werkgeluk. Denk maar aan je gezondheid, de relatie met je leidinggevenden en collega’s, en alle factoren die het ABC van het werkgeluk (autonomie, betrokkenheid en competenties) vormen.

Op sommige omstandigheden heb je weinig vat, maar met een aantal eenvoudige acties kan je als medewerker toch een impact hebben op het werkgeluk in je team.

Bekijk de Crash Course van Karolien Hendrikx van happiness agency Hallelujah:

 

 

Karolien deelt graag enkele extra tips om het werkgeluk in je team naar een hoger niveau te tillen.

Small wins

Karolien: “Boost de sfeer in je team met kleine succeservaringen. Geef collega’s een eenvoudig, maar welgemeend compliment bij een mooie verwezenlijking. En vier grote successen met iedereen in je team, met bijvoorbeeld een afterworkdrink of etentje. Dit soort momenten zorgt voor erkenning en verbinding, twee cruciale bouwstenen van werkgeluk.”

 

 

Psychologische veiligheid

Karolien: “Alleen in een omgeving waar fouten maken geen zonde is, voel je je echt bevrijd en kan je je creativiteit de vrije loop laten. Dat gevoel van psychologische veiligheid creëer je door veel te praten en open kaart te spelen. Ludieke initiatieven zoals een ‘wall of shame’, waarop de blunders van je team een plaats krijgen, helpen het taboe rond falen te doorbreken.”

 

 

Positieve emoties

Karolien: “Ook samen lachen en nieuwe dingen beleven bevordert het groepsgevoel. Verras collega’s met iets liefs of grappigs – dat kan zelfs een simpele, maar rake opmerking zijn – of organiseer een verrassende challenge waarmee je samen grenzen verlegt. Samen uitdagingen aangaan en obstakels overwinnen versterkt de banden in je team.”


Ook bouwen aan het werkgeluk in je team?
Haal nog meer tips uit onze opleidingen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?