The curious case of Officient: "Onze medewerkers hebben hun groei zelf in handen"

In ‘The curious case’ lees je waarom en hoe andere kmo’s inzetten op leren. Hr-manager Bo Zenner vertelt in deze aflevering hoe de Gentse start-up Officient verschillende vormen van leren stimuleert en zoveel mogelijk expertise in huis haalt.

 

Over Officient

40 werknemers, 2 hr-medewerkers

Officient nam vrij snel z’n eerste hr-medewerker aan – niet verwonderlijk voor een hr-softwarebedrijf. “In augustus 2018 werd ik de zesde voltijdse medewerker van Officient”, vertelt Bo. “Nu we met bijna veertig zijn, kreeg ik er met Janne recent een hr-collega bij. Zij ontfermt zich over de rekrutering en opvolging van de medewerkers in product & development, ik doe hetzelfde voor sales, customer success, marketing en finance. Dankzij die verdeling kunnen we ons allebei specialiseren en heb ik meer tijd om ons hr-beleid – inclusief leren – nog scherper te stellen, om zo nog sterker te groeien met Officient.”

Transparantie en kennisdeling

“Kennis is de motor van onze ontwikkeling. En daarin staat transparantie centraal. We hebben een online kennisplatform waarop we werkprocessen, meeting notes en allerlei andere informatie delen. In ons platform zit ook een bibliotheeksectie, waar de medewerkers boeken kunnen aanvragen die wij dan aankopen. In ruil daarvoor delen ze daarna kort wat ze geleerd hebben, via ons platform.”


Hoe Bo zelf bijleert

“Voor ik bij Officient aan de slag ging, was ik productmanager bij Oxfam. Ik had totaal geen ervaring in hr, maar wist Officient toch te overtuigen met mijn motivatie en enthousiasme. En wat je nog niet onder de knie hebt, kan je altijd leren. Ik startte meteen een opleiding sociale wetgeving en schoolde me bij in interviewtechnieken, rekrutering en sollicitatiegesprekken. Aan de HoGent volgde ik een postgraduaat hr voor kmo’s. Daarnaast ga ik vaak iets drinken met mensen uit de hr-wereld en ben ik lid van een VOKA-community van start-ups.”


Leren op drie wijzen

“Ik geloof heel sterk in werkplekleren, op een informele manier van elkaar leren op de werkvloer. Maar we organiseren ook interne trainingen, waarin bijvoorbeeld een collega van de productafdeling uitleg geeft aan collega’s van sales en customer succes. Ook externe opleidingen moedigen we aan, maar we hebben geen vast aanbod of overzicht. We bespreken de mogelijkheden wel tijdens onze performance reviews en ook tussendoor kunnen medewerkers met aanvragen bij ons terecht.”



Zoveel mogelijk kennis vergaren

“Nog een interessante manier om kennis in huis te halen – naast opleidingen in groep – is medewerkers een reeks persoonlijke trainingen laten volgen bij een externe expert in een bepaalde niche. Zo laat mijn hr-collega zich begeleiden door een coach die gespecialiseerd is in het aantrekken van technische profielen. Die expert in dienst nemen zou te duur zijn, maar op deze manier halen we toch zijn expertise binnen én investeren we in de carrière van een eigen medewerker.”

 

De gouden leertip van Bo

Nee tegen een vast budget

“Een vast opleidingsbudget per medewerker? Nee, daar geloof ik niet echt in. Ik heb liever dat iemand een nuttige opleiding volgt van € 1.200 dan dat iemand zich op het einde van het jaar snel nog inschrijft voor een opleiding om zijn budget van € 1.000 volledig gespendeerd te hebben. Wie een goede reden heeft, zal bij ons altijd een opleiding mogen volgen.”

Samen aan het roer

“Als hr-medewerker ben je zeker mee verantwoordelijk om je team te laten groeien, maar de rol van teamleads en medewerkers is minstens even belangrijk. Onze leidinggevenden hebben tweewekelijks een check-in met hun teamleden, onder meer om te peilen naar wat ze nodig hebben om hun job nog beter uit te voeren. Ik geef medewerkers dan ook altijd al tijdens de onboardinggesprekken mee dat ze hun groeitraject bij ons voor een groot stuk in eigen handen hebben.”


Ook investeren in de groei van jouw bedrijf?
Bekijk de mogelijkheden van ons opleidingsaanbod
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?