Learning Snacks: Power BI, de rapporteringstool van de toekomst

Onze Learning Snacks? Dat zijn licht verteerbare web- of podcasts vol interessante en actuele inzichten die aansluiten bij onze opleidingen. In deze Learning Snack legt Microsoft Office-expert Hans Swinnen uit waarom Power BI dé rapporteringstool van de toekomst is en wat jij ermee kan doen. (Her)bekijk de interessantste passages of de volledige video!


De expert

Steunend op zijn 20 jaar ervaring scherpt Hans Swinnen de Microsoft Office- en Power BI-kennis van eindgebruikers aan tijdens interactieve trainingen met een duidelijke structuur.


Wat is Power BI?

De slogan van deze populaire rapporteringstool spreekt boekdelen: ‘do-it-yourself business intelligence’. Het hoofddoel van Power BI is aangename en interactieve rapportering mogelijk maken met een minimum aan kennis. Deze SaaS (software as a service) is veel meer dan één programma. Hij biedt een hele waaier aan mogelijkheden met diverse apps en een online omgeving.

Het idee is eenvoudig: je maakt rapporten op basis van data die je ergens ter beschikking hebt, bijvoorbeeld in de cloud. De exacte locatie en vorm spelen geen rol. Power BI is een product van Microsoft en is daarom nauw geïntegreerd met Office 365.

Een bijkomend voordeel is dat je de rapporten en dashboards van Power BI via verschillende kanalen kan bekijken en delen: desktop-app, browser, smartphone, tablet of zelfs in je eigen SharePoint-omgeving of bedrijfswebsite. Het is een levendige omgeving die voortdurend wordt geüpdatet voor optimaal gebruiksgemak.

 

Het grote verschil tussen Power BI en Excel

Doet de omschrijving van Power BI je wat denken aan Excel? Dat is niet onlogisch. De twee Microsoft-tools hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken, maar Power BI is dé dashboarding-tool bij uitstek.

Iedereen die soms met Excel werkt, weet dat de software veel tijd kan vragen: wil je meerdere grafieken maken op basis van data, bijvoorbeeld, dan moet je per grafiek een nieuwe draaitabel creëren. Wil je grafieken in een dashboardsheet zetten? Ook dan ben je wel even zoet. Power BI maakt het veel eenvoudiger om snel ‘visuals’ te creëren op basis van data, wat je een enorme tijdswinst oplevert.

 

Welke meerwaarde heeft Power BI voor jou?

De tijdswinst bij Power BI is maar een van de vele pluspunten. De tool heeft nog veel meer in petto:

  • Je kan je Excel-kennis en -inzichten blijven uitbouwen.
  • Via Power BI kan je je dataverhaal veel helderder visualiseren dan via Excel.
  • Je kan op een platformonafhankelijke manier inhoud bij de eindgebruiker brengen.

Kort maar krachtig: met Power BI heb je geen gedoe meer.

 

Benieuwd naar een demo van Power BI?

(Her)bekijk de volledige Learning Snack van Hans Swinnen


Zelf expert worden in Power BI?
Ontdek onze opleidingen over Power BI
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?