Cijfer zoekt context: 36% van de Belgische werknemers voelt zich niet altijd gelukkig op het werk

Happiness agency Hallelujah bevroeg begin 2021 ruim duizend Belgische werknemers over hun werkbeleving. Wat blijkt: bijna twee derde van hen voelt zich (meestal) gelukkig op het werk. Dat wil dus zeggen dat een derde zich vaak niet lekker in z’n vel voelt. Wat zijn de mogelijke oorzaken? En wat hebben die medewerkers dan nodig om wél gelukkig te zijn?

In ‘Cijfer zoekt context’ krijg je duiding bij een markant arbeidsmarktcijfer of onderzoeksresultaat.

 

Veel stress en angst voor burn-out

Een gebrek aan werkgeluk gaat vaak hand in hand met stress. Uit de rondvraag blijkt dat 32% van de Belgische werknemers regelmatig of continu stress ervaart. En aanhoudende stress kan leiden tot een burn-out. Bijna de helft van de medewerkers vreest dan ook soms voor een burn-out, ruim 16% doet dat zelfs bijna voortdurend.

 

Werknemers hebben veel stress en angst voor burn-out.

 

De coronasituatie is natuurlijk een mogelijke oorzaak van deze toch wel sombere cijfers, die begin 2021 verzameld werden. Daar werd dan ook naar gepeild: bijna de helft van de respondenten gaf aan tijdens de crisis meer stress op het werk te beleven dan anders. Ruim een derde voelde zich daardoor minder goed in zijn werksituatie. Bijna 18% wou binnen het jaar zelfs van werkgever veranderen.


De roze bril van werkgevers

Naast ruim 1.000 medewerkers ondervroeg Hallelujah ook 250 werkgevers van bedrijven met minstens 10 werknemers. Daaruit blijkt dat werkgevers de situatie van hun werknemers vaak positiever beoordelen dan hoe de medewerkers het zelf aanvoelen.

Enkele significante verschillen:

Werkgevers beoordelen de situatie van hun werknemers vaak positiever dan de medewerkers zelf.

 

Werkgevers overschatten dan weer het stressniveau van hun medewerkers. Mogelijk heeft dat te maken met de wet van de zelfdienende attributie: succes schrijven we aan onszelf toe, falen aan anderen of externe omstandigheden. Werkgevers beoordelen de factoren waarop ze zelf een invloed hebben (de werksituatie van hun medewerkers) positiever dan datgene waar ze minder vat hebben (het stressniveau van hun werknemers).

3 prioriteiten voor werkgeluk

Wat hebben die medewerkers dan wél nodig om gelukkig te zijn op het werk? Deze drie prioriteiten kwamen uit de rondvraag naar boven:

  1. Erkenning van het management en van collega’s voor de geleverde inspanningen.
  2. De juiste arbeidsmiddelen om efficiënt te kunnen werken, ook in thuiswerksituaties.
  3. Betere communicatie met het management en meer onderlinge verbondenheid en vertrouwen.

Wil je investeren in het welzijn van je medewerkers, dan zijn dat dus de drie pijlers waar je op kan bouwen.



Werken aan het werkgeluk in je bedrijf?
Blader door onze welzijnsopleidingen.
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?