Learning Snacks: hoe motiveer je je medewerkers in een hybride werkomgeving?

Onze Learning Snacks? Dat zijn licht verteerbare web- of podcasts vol interessante en actuele inzichten die aansluiten bij onze opleidingen. In deze Learning Snack legt motivatie-expert Hermina Van Coillie uit hoe je je medewerkers motiveert in een hybride werkomgeving zonder ze te controleren. (Her)bekijk de interessantste passages of de volledige video!


De expert

Dr. Hermina Van Coillie is motivatie-expert en zaakvoerder bij Flourish. Ze optimaliseert de werking van teams, leidinggevenden en organisaties met behulp van de basisprincipes van zelfdeterminatie.


Over de zelfdeterminatietheorie

Hermina Van Coillie werkt al jarenlang rond motivatie en baseert zich daarvoor op een baanbrekende wetenschappelijke theorie uit 1977 waarover intussen meer dan 90.000 artikelen zijn verschenen. De zelfdeterminatietheorie is een alternatieve benadering van motivatie die enorm bruikbaar is voor teams en organisaties. Uit studies blijkt dat elke dollar die organisaties investeren in de theorie meer dan drie dollar oplevert.

Nu hybride werken de norm is geworden en de normale kantooromgeving deels verdwijnt, merken veel bedrijfsleiders dat ze medewerkers moeilijker kunnen controleren. Volgens de zelfdeterminatietheorie is dat helemaal geen slechte zaak. Integendeel: we moeten mensen niet controleren, maar opvolgen en motiveren.

 

Waarom HQ-motivatie werkt

Intrinsieke motivatie – motivatie van binnenuit – is niet per se beter dan extrinsieke motivatie – motivatie door externe factoren. Je kan extrinsieke motivatie onderverdelen in drie vormen:

  1. Externe druk (beloning, straf, verwachtingen …)
  2. Interne druk (schuld, schaamte, angst …)
  3. Zingeving (betekenis, waarde …)

Externe en interne druk hebben vaak negatieve gevolgen, maar zingeving valt net als intrinsieke motivatie onder de noemer ‘high-quality motivatie’ of HQ-motivatie. En dat is de beste motivatie om medewerkers te helpen openbloeien.

HQ-gemotiveerde mensen presteren niet alleen beter. Ze zijn ook minder vaak afwezig, ervaren minder stress en burn-outsymptomen, zijn innovatiever en staan meer open voor verandering.

 

Hoe stimuleer je HQ-motivatie?

We kunnen er niet omheen: HQ-motivatie is een waardevolle troef. Maar hoe stimuleer je die motivatie op de (hybride) werkvloer? De voorwaarden voor HQ-motivatie bestaan uit drie universele behoeften:

  1. Autonomy (autonomie): je biedt je medewerkers structuur, zet ze niet onder druk en geeft ze voldoende keuzevrijheid.
  2. Belonging (verbinding): medewerkers voelen warmte, diepgang en connectie in hun relaties op het werk.
  3. Competence (competentie): medewerkers voelen zich competent en merken dat ze vooruitgaan.

Als organisatie is het zinvol om in te zetten op een ABC-ondersteunende omgeving, want de impact op bijvoorbeeld absenteïsme en prestaties is enorm. Worden de ABC-behoeften vervuld, dan valt de druk weg, ontstaat HQ-motivatie en kan je medewerker openbloeien.

 

Opvolgen zonder controleren

Belangrijk in een ABC-ondersteunende omgeving is de manier waarop je omgaat met controle. Daarbij moet je opletten voor twee valkuilen, die elk aan het uiterste van het spectrum liggen:

  1. Te veel controle: je controleert je medewerkers omdat je ze niet vertrouwt. Je geeft ze te weinig autonomie.
  2. Chaos: je durft je medewerkers niet op te volgen omdat je niet controlerend wil overkomen. Je geeft ze te veel autonomie, ondermijnt hun behoefte aan verbinding en laat ze in het ongewisse over hun competenties.

De uitdaging is om zowel autonomie als structuur te geven, zodat er geen situatie van chaos of controle ontstaat. Met het juiste evenwicht creëer je een omgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Je organisatie zal er de vruchten van plukken, zeker nu we vaker op afstand werken.

 

(Her)bekijk de volledige Learning Snack, inclusief 5 tips waarmee je meteen aan de slag kan


Je medewerkers nog beter motiveren?
Bekijk onze opleidingen leidinggeven en hr
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?