Learning Snacks: 10 manieren om een groeimindset te ontwikkelen

Onze Learning Snacks? Dat zijn licht verteerbare web- of podcasts vol interessante en actuele inzichten die aansluiten bij onze opleidingen. In deze Learning Snack legt trainer en businesscoach Kristel Wils uit hoe een groeimindset je helpt om verandering te omarmen. Ontdek de 10 tips van Kristel en (her)bekijk de interessantste passages of de volledige video!


De expert

Als businesscoach bij InsideUp gelooft Kristel Wils er steevast in dat je succesvol kan zijn in je job en tegelijk gelukkig in het leven kan staan. Kristel inspireert mensen om te 'thriven' in plaats van 'surviven', als individu en op het werk.


De meerwaarde van een groeimindset

Vind je verandering soms moeilijk? En leidt dat tot angstige gedachten of faalangst? Dat is doodnormaal. Maar zeg nu zelf: zou het leven niet veel leuker zijn zonder schrik voor veranderingen en uitdagingen? De sleutel tot succes zit in je mindset.

Mensen met een statische mindset zien verandering meestal als een obstakel. Heb je een groeimindset, dan is een nieuwe uitdaging net een opportuniteit om te groeien. Met zo’n positieve mentaliteit voel je je niet alleen beter, maar is de kans ook groter dat je je doelen bereikt.

 

10 manieren om je groeimindset te ontwikkelen

Goed nieuws: iedereen kan een groeimindset ontwikkelen. Het is geen karaktertrek, maar een vaardigheid. Kristel bespreekt 10 manieren om werk te maken van je groeimindset:


 1. Zet je ‘stinkende gedachten’ bij het afval

  Iedereen heeft weleens last van negatieve, niet-helpende gedachten: we vinden dat we tekortschieten, niet genoeg talent hebben, niet sportief genoeg zijn … Word je daar bewust van en bepaal voor jezelf welke gedachten je aan het stuur zet: de negatieve stemmen of de helpende gedachten, zoals ‘fouten helpen me te leren’ of ‘ik leer elke dag bij’. Het gevolg: minder stress en meer motivatie.


 2. Word een ‘meesterlijk vragensteller’

  Iedereen bekijkt de wereld door een eigen bril. Die blik kan je verruimen door jezelf vragen te stellen:

  • Wat gebeurt er als ik dit positief bekijk?
  • Wat verandert er als ik dit niet persoonlijk opvat?
  • Is dit misschien een stap in de goede richting?

  Stel je eigen blik in vraag en durf te veranderen. Durf je perspectief te verruimen. Wie telkens opnieuw hetzelfde doet, oogst altijd hetzelfde resultaat en ontneemt zichzelf de kans om te groeien.


 3. Erken en omarm imperfectie

  Onze maatschappij legt de lat heel hoog, maar het is onmogelijk om perfect te zijn in alle domeinen van je leven. Aanvaard dat het volstaat om je best te doen en dat je fouten mag maken. Die erkenning haalt heel wat stoom van de ketel en biedt rust.


  “De perfecte ouder, de perfecte werknemer, de perfecte collega, de perfecte zoon of dochter … We willen in alles perfect zijn. Dat is onmogelijk. Je best doen is goed genoeg.”

  Kristel Wils, businesscoach InsideUp


 4. Leer uit de successen van anderen

  Het succes van anderen kan intimiderend zijn, maar je kan er ook inspiratie uit halen. Bekijk welk pad anderen hebben afgelegd en welke strategieën hen geholpen hebben om hun doel te bereiken. Bekijk met een nieuwsgierige blik wat jij uit hun ervaringen kan leren. Gun jezelf het leerproces en leer uit het succes van anderen voor je eigen ontwikkeling.


 5. Geef jezelf goedkeuring

  Jij bent de enige die goedkeuring moet geven aan de keuzes die je zelf maakt en de doelen die je zelf stelt. Ga niet op zoek naar bevestiging van anderen, want alleen jij moet je doel begrijpen en ernaar streven. Geef je leven vorm op een manier die voor jou werkt. Be your own cheerleader!


 6. Stap uit je comfortzone

  Leren en groeien doe je buiten je comfortzone. De wereld evolueert razendsnel, dus het is essentieel dat ook wij ons ontwikkelen. Ga op zoek naar groeikansen en grijp ze met beide handen. Bekijk uitdagingen niet als een obstakel, maar als een manier om je doel te bereiken.


 7. Streef je doelen en dromen na

  Zorg dat je dromen groot genoeg zijn en je motiveren om ‘s ochtends enthousiast uit bed te springen. Maar maak je dromen ook tastbaar om ze te kunnen vervullen. Waarom wil je afvallen? Omdat je dan fitter wordt. Waarom wil je fitter zijn? Om een betere ouder en partner te zijn. Ken je je echte motief, dan is de kans groter dat je je doel bereikt.


  “Hoe kijk jij naar uitdagingen? Zie je vooral de hindernissen en problemen, of zie je het resultaat en de groei die je kan bereiken?”

  Kristel Wils, businesscoach InsideUp


 8. Groei met kleine stapjes

  Extreme doelstellingen vragen veel van ons en zijn niet houdbaar op lange termijn. Denk maar aan onze goede voornemens bij de jaarwisseling: die liggen in februari vaak al stof te vergaren. Zet je consequent kleine stapjes vooruit, dan is je slaagkans veel groter. Een gestage groei is veel gemakkelijker vol te houden dan een steile groeicurve, want zo boek je in je eigen tempo resultaten.


 9. Geniet van het proces onderweg

  Tijdens onze schooltijd lijkt het resultaat – in de vorm van cijfers en diploma’s – het allerbelangrijkste, maar het leerproces is waar de echte waarde zit. Je ontdekt wat je graag en minder graag doet, je vergaart kennis en je leert waar je goed in bent. Probeer ook als volwassene te genieten van het traject dat je doorloopt.


 10. De kunst van ‘nog niet’

  Denk niet langer ‘dat kan ik niet’, maar wel ‘dat kan ik nog niet’. De eerste versie van die zin suggereert een persoonlijk falen, de tweede biedt mogelijkheden: wat je nog niet kan, kan je leren als je een inspanning levert. Je kan niet op voorhand inschatten waar je zal eindigen, maar het draait erom dat je blijft proberen.

 

 

Ga aan de slag met deze inzichten en laat je verrassen door de resultaten die je bereikt met je nieuwe mindset!(Her)bekijk de volledige Learning Snack van Kristel Wils


 

 

Hulp nodig bij de ontwikkeling van je groeimindset?
Ontdek onze opleidingen

 

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?