Docente Marianne Wagner: "Positieve communicatie is dé manier om mensen te verbinden"

Marianne Wagner geeft de opleidingen ‘Spreken in het openbaar’ en ‘Focus behouden’ bij Cevora. Vanuit haar expertise als leidinggevende in het bedrijfsleven én als coach wil ze mensen inspireren, laten groeien en helpen om de meest authentieke versie van zichzelf te zijn. Maak kennis met Marianne!

Marianne Wagner

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Marianne: “Optimistische duizendpoot, polyglot, empathisch en veerkrachtig. Mijn grootste drijfveer is mensen inspireren en motiveren om het beste van zichzelf te geven. Ik wil hen helpen in de zoektocht naar hun authentieke zelf. Vroeger had ik zelf wat last van het ‘imposter syndrome’ (het gevoel dat je ondanks externe bewijzen je succes niet verdient), maar met ouder worden kom ik zelf steeds dichter bij mijn echte ik. Enorm verrijkend. En dus wil ik heel graag ook andere mensen ondersteunen in die zoektocht.”

Wanneer wist je dat je docent wilde worden?

Marianne: “Na tien jaar in de financiële wereld ging ik werken in de caritatieve sector, voor goede doelen, waar ik intussen ook al een decennium actief ben. De laatste jaren zat ik in een consultantrol, waar adviseren en coachen centraal stonden. Ik probeer het beste in mensen naar boven te halen door ze hun eigen sterktes te laten ontdekken en ontwikkelen.

Tijdens de pandemie viel alles stil. Vervelend, want (netwerk)evenementen waren een belangrijk deel van mijn job. Ik bleef opleidingen volgen, zoals de Impact Academy en het PKS Coaching System bij Ose in Verviers. Met hen werk ik nu samen. Zo ben ik bij Cevora terechtgekomen om de opleidingen ‘Spreken in het openbaar’ en ‘Focus behouden’ te geven, twee domeinen waarin ik in het verleden al vaker collega’s ondersteunde.”

 

“Met ouder worden kom ik steeds dichter bij mijn echte ik. Enorm verrijkend. Ik wil ook andere mensen helpen in die zoektocht naar hun authentieke zelf.”
Marianne Wagner, Docente ‘Spreken in het openbaar’ en ‘Focus behouden’

Heb je een project of professionele verwezenlijking waar je echt trots op bent?

Marianne: “Ik ben vier jaar directeur geweest van Stichting Mimi, een organisatie die kankerpatiënten ondersteunt. In 2013 realiseerden we het project ‘If only for a second’. Een week lang volgden we twintig kankerpatiënten en toverden we een glimlach op hun gezicht door ze een originele make-over te geven. Die video is viraal gegaan en is ondertussen wereldwijd door meer dan achttien miljoen mensen bekeken.”

“Het gaat me niet alleen om de impact van die video, maar de hele menselijke ervaring rond het project. Sommige van die patiënten zijn intussen helaas overleden, met anderen heb ik nog regelmatig contact. We waren een week lang heel close, luisterden naar hun verhalen … We waren er écht voor hen en zij inspireerden ons op hun beurt door hun innerlijke kracht. Dat was de meest intense en emotionele week van mijn professionele leven, iets waar ik met veel trots op terugkijk.”

Hoe zorg je ervoor dat cursisten écht aan de slag kunnen met wat ze leren in jouw opleiding?

Marianne: “Door concrete cases en situaties in de opleiding op te nemen, op basis van de vragen en opmerkingen van cursisten. Daarnaast hou ik ervan om veel interactie te creëren tijdens de opleiding, ook online. Zo voelt iedereen zich aangesproken en geholpen.”

“In mijn opleiding ‘Spreken in het openbaar’ reik ik concrete tips aan, en die zetten de cursisten om in de praktijk door een korte presentatie te geven. Daarna geven cursisten zélf op een constructieve en positieve manier feedback aan elkaar. Ik geloof heel sterk in verbindende communicatie. De juiste verwoording – zonder oordeel en positief geformuleerd – zorgt ervoor dat cursisten de boodschap onthouden, aanvaarden en ermee aan de slag kunnen.”

 

Thierry Geerts (Google Belgium)

Welke boeken, podcasts of opleidingen hebben je kijk op de wereld veranderd?

Marianne: “Een boek dat een grote impact had op mijn persoonlijke ontwikkeling, is ‘The Celestine Prophecy’ van James Redfield. Dat boek heeft me op een spirituele manier doen nadenken over mezelf en de wereld, echt een eyeopener.

Daarnaast laat ik me graag inspireren door visionairs. Twee keynotesprekers die mij onlangs intrigeerden, zijn Peter Hinssen van Nexxworks en Thierry Geerts van Google. Deze laatste kwam spreken op de Academy Talks, het docentenevenement van Cevora, en overweldigde me met hoe hij het publiek kon inpakken en meenemen naar de toekomst.”

Tot slot: wat is jouw ultieme tip om te blijven bijleren?

Marianne: “Wees nieuwsgierig en open-minded. De wereld verandert aan een waanzinnig, maar boeiend tempo. Het is makkelijk om mensen met nieuwe ideeën te negeren en vast te houden aan je eigen wereldbeeld, maar met een open geest kan je van iedereen iets leren. Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap om constant bij te leren en om te gaan met verandering.”


Benieuwd naar de opleidingen van Marianne?
Schrijf je in voor ‘Spreken in het openbaar’ en ‘Focus behouden’.
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?