Werken in coronatijden: een experiment, maar wat leren we eruit?

“Een experiment voor ons professionele leven”, zo omschrijft professor Ans De Vos van Antwerp Management School werken tijdens de coronaperiode. Maar welke lessen trekken we uit die grote test voor onze verdere loopbaan? Of wordt het binnenkort gewoon weer ‘business as usual’?

Ans De Vos (AMS): “Alle zekerheden en vaste routines kwamen op losse schroeven te staan tijdens de gezondheidscrisis. Je kan de voorbije periode dus beschouwen als een experiment voor ons professionele leven. We sloegen dan ook massaal aan het nadenken over de plaats van werken in ons leven en welke richting we uit willen in onze loopbaan.”

“Gewoon terugkeren naar de werksituatie van vóór corona? Dat zit er niet meer in. De cijfers uit onze enquête bevestigen dat: de helft van de werknemers zegt vandaag meer na te denken over zijn loopbaan dan voor de pandemie.”


De voorbije twee jaar organiseerden Antwerp Management School (AMS) en de UGent verschillende grootschalige bevragingen bij werkgevers en werknemers. Die leverden een schat aan informatie op over de impact van de pandemie op ons mentale welzijn, samenwerken en vaardigheden.

De resultaten staan netjes gebundeld in een whitepaper, die je hier gratis kan downloaden.


Les 1: er valt veel te leren buiten onze comfortzone

Ans De Vos: “De omstandigheden dwongen ons om anders te werken. De massale switch naar thuiswerken is daar natuurlijk het meest sprekende voorbeeld van, maar zeker niet het enige. Ook op de bedrijfsvloer zelf bewoog er van alles. Zo geeft 1 op 5 werkgevers aan dat medewerker nieuwe taken of rollen kregen, of meedraaiden op andere afdelingen.“

 


“89% van de werkgevers zag zijn werknemers groeien tijdens de gezondheidscrisis.”


“Weg van die gewone dagelijkse routine deden we on the job flink wat nieuwe vaardigheden op. Een digitale werkvergadering, bijvoorbeeld, vraagt een andere aanpak dan met je team in de vergaderzaal. Om bij te springen op een onbekende afdeling moet je je dan weer inwerken in hun operationele processen en softwareprogramma’s.

En ikzelf gebruik nu andere methodieken in mijn digitale lessen dan toen ik fulltime voor de klas stond. De cijfers liegen er niet om: 89% van de werkgevers zag zijn werknemers groeien tijdens de gezondheidscrisis en bijna twee op de drie werknemers verwierf nieuwe vaardigheden.”

 

Ans De Vos (Antwerp Management School)

Les 2: werken bestaat uit veel meer dan onze job alleen

Gaandeweg kregen we ook inzicht in wat we appreciëren of net missen in onze job, waar we energie uit putten of onze creativiteit uit halen, wanneer we productief zijn of net niet. Zo genoot de ene thuiswerker met volle teugen van de autonomie en de gewonnen tijd voor gezin en hobby’s, terwijl de andere wegkwijnde zonder zijn sociale contacten op kantoor.

 


“Je loopbaan is duurzaam als je productief, gezond én gelukkig bent.”


Ans De Vos: “Al die inzichten vormen het ideale uitgangspunt om het psychologische contract met je werkgever te heronderhandelen: hoe wil je voortaan graag werken om er het maximum uit te halen, professioneel en privé? Je loopbaan is duurzaam als je productief, gezond én gelukkig bent. En uiteraard moet je met je job een bijdrage leveren aan wat je organisatie nodig heeft. Samen met je werkgever dat raakvlak vinden is nu de kunst. En daar mag je als werknemer gerust zelf het initiatief in nemen.”

Les 3: we zijn zelf eigenaar van onze job en loopbaan

Corona maakte ons duidelijk dat alles plots kan veranderen, van de ene dag op de andere. Maar de loopbaanschok die we daardoor voelden, hoeft niet per se negatief te zijn, stipt Ans De Vos aan: “Integendeel. Veel mensen voelen zich vandaag meer eigenaar van hun job en loopbaan dan twee jaar geleden. De meerderheid van de werknemers die we bevroegen ziet weinig negatieve gevolgen voor zijn loopbaan.”

 


“Mensen waren optimistischer over hun loopbaan na een jaar pandemie dan aan het begin ervan.”


“Negen op de tien ondervraagden denkt over de juiste competenties te beschikken om ook na de crisis aan de slag te blijven. Mensen waren optimistischer over hun loopbaan na een jaar pandemie dan aan het begin ervan, zeker wie in de loop van de crisis nieuwe taken opnam. En terecht, want naast digitale en jobspecifieke vaardigheden trainden zij ook generieke vaardigheden als omgaan met veranderingen. Laat dat nu net een van dé skills van de toekomst zijn.

 

“Naast digitale en jobspecifieke vaardigheden trainden we ook generieke vaardigheden als omgaan met veranderingen.”

Les 4: we kunnen die nieuwe competenties verzilveren

Hoe meer verschilllende competenties, hoe groter onze inzetbaarheid. Bij onze huidige werkgever én op de arbeidsmarkt in het algemeen. Ans De Vos: “Daarnaast openen onze vaardigheden nieuwe opleidingskansen. Zo kan je een opleiding volgen om een specifieke competentie nog beter in de vingers te krijgen of om diepgaandere expertise op te doen binnen een compleet ander vakgebied.”

 


“Een opleiding is het mooiste cadeau voor je harde werk van de voorbije maanden.”


“Ik doe dus een warme oproep aan werknemers om opleidingen ter sprake te brengen bij hun leidinggevende. Een opleiding is het mooiste cadeau dat je kan krijgen voor je harde werk van de voorbije maanden.”

Les 5: loopbanen hoeven niet per se verticaal te zijn

Dat loopbanen veel meer zijn dan opklimmen op de ladder wordt al 25 jaar gezegd. Toch zijn ze vandaag nog altijd heel stabiel en voorspelbaar. Ans De Vos: “We blijven nog vaak heel onze carrière binnen één functiedomein, op verschillende niveaus van de organisatie. Maar deze schok zal misschien voor een kleine doorbraak zorgen in onze loopbaanmobiliteit.”

Of we nu ook massaal gaan uitkijken naar een andere werkgever? “Daar zijn voorlopig nog geen signalen van. Ongeveer een kwart van de medewerkers kijkt latent uit naar ander werk, minder dan een op tien is actief op zoek, dat zijn stabiele cijfers. Een kwart van de werkgevers, daarentegen, geeft in onze laatste enquête wél aan dat corona een impact zal hebben op de loopbanen binnen hun organisatie.

“Dus kijk je uit naar een ander takenpakket of wil je een nieuwe rol opnemen binnen je organisatie, dan is het nu het moment om dat aan te kaarten bij je werkgever” besluit Ans De Vos. “Trouwens, heb je de voorbije twee jaar gesprongen, dan heb je nu veel minder last van koudwatervrees.”


Jezelf belonen met een opleiding?
Ontdek de mogelijkheden van ons opleidingsaanbod.
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?