Docent Alexandre Destro: "Falen is een essentiële stap in het leerproces"

Wanneer hij geen politicus of mediafiguur coacht om beter te spreken in het openbaar, helpt psycholoog Alexandre Destro Cevora-deelnemers – werkzoekenden, leidinggevenden en zaakvoerders – om overtuigend en doeltreffend te communiceren. Daarbij leert hij de deelnemers alles over overtuigende communicatie, met vallen en opstaan, feedback en voortdurende verbetering.


Over Alexandre Destro

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Alexandre: "Ik ben gedrags- en communicatiepsycholoog. Tijdens mijn studies vroeg ik mij al snel af waarom we niet alleen werken aan wat we zeggen, maar ook aan onze non-verbale communicatie, onze gebaren, onze houding enz.

Nadat ik de non-verbale communicatie van mensapen had bestudeerd om te begrijpen hoe onze verre achterneven elkaar overtuigen, domineren en omgaan met conflicten, richtte ik in 2007 samen met andere gedragswetenschappers Leadercom op. Met ons bedrijf willen we mensen helpen en bijscholen op het gebied van overtuigende commerciële communicatie en changemanagement."

Wanneer wist je dat je docent wilde worden?

Alexandre: "Eerst was ik alleen geïnteresseerd in onderzoek. Na een periode aan de University of St Andrews, aan de oostkust van Schotland, begon ik aan mijn UCL-doctoraat bij professor ethologie René Zayan, die later ook mijn vennoot zou worden. Hij was een zeer charismatisch man en deed onderzoek naar dierlijke en menselijke gebaren.

Op 25-jarige leeftijd werd ik door IHECS gevraagd om een professor te vervangen die onverwacht ziek was geworden. Ik kwam toen voor het eerst in contact met lesgeven, en dat beviel me wel. Ik ben er uiteindelijk 10 jaar gebleven. Vandaag geef ik les aan de Solvay Business School en sinds een jaar ook bij Cevora, waar ik een opleiding geef in drie modules over de kunst van het overtuigen, met bijzondere aandacht voor non-verbale communicatie."

 

"We zijn mentaal en cognitief nog nooit zo overbelast geweest als vandaag. Er is geen tijd meer om na te denken en te analyseren. We nemen beslissingen op ons gevoel en laten ons beïnvloeden door overtuigingskracht en non-verbale communicatie."
Alexandre Destro, Docent bij Cevora

Is er een project of prestatie waar je echt trots op bent?

Alexandre: "Ik ben vooral erg trots wanneer deelnemers hindernissen overwinnen, hun zelfvertrouwen herwinnen en succesvol zijn in het leven. In het begin coachte ik vooral ministers, tv-presentatoren en beroemdheden zoals zanger Ozark Henry. Tegenwoordig zijn het vooral leidinggevenden, ondernemers, CEO's en werkzoekenden die een verandering willen doordrukken, steun willen krijgen voor een project, een team moeten coachen, een nieuwe job of functie willen binnenhalen ...

In die context is het voor de kwaliteit van je presentatie belangrijk dat wat je zegt, wat je uitstraalt en wat je oproept bij het publiek overeenstemmen. Soms neemt een deelnemer weer contact op om te zeggen: “Je hebt mijn leven veranderd. Nu doe ik wat ik écht graag doe.” Dan ben ik de gelukkigste man ter wereld!"

Hoe zorg je ervoor dat deelnemers daadwerkelijk aan de slag kunnen met wat ze in jouw opleiding leren?

Alexandre: "In mijn opleidingen maak ik gebruik van praktische, gepersonaliseerde oefeningen op basis van situaties uit het verleden. Het traject bestaat altijd uit drie fases: een oefening die de deelnemers vooraf voorbereiden, praktische oefeningen tijdens de opleiding en een eindoefening.

Zo kunnen we de theorie die we in de opleiding hebben behandeld optimaal toepassen. Tijdens de opleiding over non-verbale communicatie werkt elke deelnemer aan een concrete case, die we in kleine groepjes bespreken: een product verkopen, een interview afleggen, een manager overtuigen ...

Nadat we enkele overtuigingstechnieken hebben bestudeerd, wordt de deelnemer voor de camera geplaatst en gefilmd. Zo kunnen we onmiddellijk zien welke verdedigingsmechanismen de deelnemer toepast onder stress. Die uiten zich in het gelaat, de stem en de gebaren. Vervolgens analyseren we de opname. Eerst kijken we alleen naar de uitdrukkingen, zonder geluid. Daarna luisteren we alleen naar de stem en de argumenten. We gaan na of wat er gezegd wordt, overeenkomt met wat we zien. Daarna beoordelen we de presentatie en bespreken we hoe de deelnemer nog overtuigender kan zijn. Nadien doen we hetzelfde met de volgende technieken enzovoort. Aan het einde van de opleiding doet elke deelnemer de oefening opnieuw en vergelijken we die opname met de eerste opname aan het begin van het traject."

 

Daniel Kahneman is de enige psycholoog die ooit een Nobelprijs heeft gewonnen en is dé referentie op het gebied van besluitvorming.

Welke boeken, podcasts of opleidingen hebben jouw wereldbeeld veranderd?

Alexandre: "Twee mensen hebben me het belang van non-verbale communicatie doen inzien. Ik denk dan in de eerste plaats aan René Zayan, maar ook aan Daniel Kahneman, de enige psycholoog die ooit een Nobelprijs heeft gewonnen en is dé referentie op het gebied van besluitvorming.

Kahneman heeft aangetoond dat de mens twee informatieverwerkende systemen heeft. Systeem 1 is intuïtief, emotioneel en kost weinig moeite. Het zorgt ervoor dat we snel beslissingen kunnen nemen. Systeem 2 is trager, bedachtzamer, logischer en vraagt meer concentratie en aandacht."

Wat is je ultieme advies om te blijven leren?

Alexandre: "In een maatschappij die voortdurend verandert, moet je je blijven aanpassen. Wees je daar bewust van. Niets is vanzelfsprekend, dus twijfel, stel zaken in vraag, stap uit je comfortzone, neem risico's en wees vooral niet bang om te falen.

Door te falen leer je jezelf beter kennen en kan je bijsturen. Ik geloof dat je al doende leert, met vallen en opstaan, door zoveel mogelijk te proberen, te evalueren waar het fout liep, en op basis daarvan bij te sturen. Ik ben geen voorstander van hoorcolleges waarbij je aan het eind van de dag veel hebt geleerd, maar niets kan."

Benieuwd naar de opleidingen van Alexandre?

Schrijf je in voor zijn opleidingen over overtuigende communicatie:

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?