Mijn curieus carrièrepad: van reisagent naar shopmanager

Een paar jaar geleden stond ik op het punt om al mijn professionele ambities op te geven. Vandaag heb ik dankzij een JobFit-traject mijn droom kunnen waarmaken en ruilde ik de functie van reisagent in voor die van shopmanager. Dit is mijn verhaal.

 

Contact met de klant: een keuze op maat van mijn persoonlijkheid

Mijn loopbaan ging vijftien jaar geleden van start, toen ik als reisagent begon bij TUI in Luik. Al snel bleek vooral het contact met de klanten me enorm aan te spreken. Door de reisformule te vinden die bij hen past, breng je een tikje magie in hun dagelijks leven.

Na een paar jaar voelde ik dat ik klaar was voor een nieuwe uitdaging als shopmanager. Ik kende de functie van reisagent intussen van binnen en van buiten en die ervaring wou ik in die nieuwe functie benutten. Maar tegen die ambitie kwam heel wat tegenkanting. Ik kreeg te horen dat ik te jong was en dat ik mezelf intern beter moest leren verkopen.

En toen kwam corona.

Het is crisis, dromen verdwijnen naar de achtergrond

Als gevolg van de maatregelen kwam de hele sector tot stilstand. De eerste ontslagen lieten niet lang op zich wachten. Het onmiddellijke gevolg was dat de heropening in mei 2020 met te weinig personeel en tegen een hels ritme moest gebeuren. Mijn professionele evolutie zat daardoor op een dood spoor.

Ik voelde me hoe langer hoe minder gelukkig op het werk. Ik voelde me verloren en ik begon mijn carrière bij TUI in vraag stellen. In de loop van juli 2021 kondigde ik in alle openheid aan dat ik van plan was om het bedrijf te verlaten.

 

JobFit: de puzzelstukjes vallen in mekaar

Bij hr verzekerden ze me dat ze me niet graag zagen vertrekken. Ze stelden me voor om opleidingen te volgen, zodat ik me eventueel kon heroriënteren naar een coachende functie. Dat op zich was al een stap in de goede richting … En toen viel mijn oog op iets anders.

Op de lijst met doorgroeimogelijkheden verscheen ook een workshop van “JobFit”: een programma waarin je je talenten en verbeterpunten leert kennen via interactieve workshops. Een van de doelen van het traject was een eerlijke, oprechte zelfanalyse: Wat zijn mijn sterke en zwakke punten? Hoe kan ik krijgen wat ik wil zonder dat mijn overtuigingen me in de weg staan? Door zo aan mezelf te werken, maakte ik de klik.

Tijdens twee sessies, telkens van een halve dag, hielp de JobFit-coach me mijn waarden, talenten en competenties, maar ook mijn reële verwachtingen beter te begrijpen. Met behulp van de verschillende oefeningen die ze me voorlegde, leerde ik objectief mijn sterke punten en tekortkomingen te herkennen.

Na de workshop begreep ik dat ik niet mijn ambitie binnen TUI in twijfel moest trekken, maar eerder mijn vermogen om mezelf intern te “verkopen” en om met tegenslagen om te gaan.

 

Vanuit een andere invalshoek leren kijken

En precies toen kreeg de streek waar ik woon af te rekenen met zware overstromingen. Het TUI-kantoor in Verviers, waar ik werkte, moest lange tijd sluiten als gevolg van de veiligheidsrisico's in het gebouw.

Het toeval wilde dus dat ik stand-by was in een ander kantoor en meer tijd had om volop aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken!

Ik voelde me gestimuleerd door een hernieuwd zelfvertrouwen en benutte elk vrij moment om zoveel mogelijk vooruitgang te boeken. Ik koos voor een individuele coachingsessie van JobFit (die aansloot bij de workshops) en volgde ook “on-the-job” coachingopleidingen om het verkoopteam te ondersteunen.

En toen greep ik mijn kans!

Verschillende kantoren waren op zoek naar versterking. Een half jaar lang speurde ik onvermoeibaar naar interessante vacatures. En bingo: in het kantoor van Boncelles was de functie van Shopmanager vrijgekomen. Zonder aarzelen stelde ik me kandidaat … En ik kreeg de job!

Eindelijk kon ik mijn droom waarmaken, slechts enkele maanden na mijn traject bij JobFit. Een droom die ik helemaal voor mezelf heb gecreëerd. Mijn nieuwe leven geeft me alle kansen mezelf te ontplooien: ik voel me gewaardeerd in mijn werk en pluk de vruchten van de jarenlange ervaring die ik binnen het bedrijf heb opgedaan.

 

Je leven zelf in handen nemen

Wanneer je je leven zelf in handen neemt, kijk je met een andere blik om je heen. Minder dan een jaar geleden had ik die “reis” nooit zelf durven ondernemen. Bij de minste hindernis zou ik rechtsomkeer gemaakt hebben.

Maar nu barst ik van het zelfvertrouwen en zet ik zelf veranderingen in gang, wat er ook op mijn pad komt. En dat maakt een enorm verschil.


Wil je jouw potentieel of dat van je medewerkers vergroten?
Maak kennis met JobFit!
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?