Opleidingswijzer: 6 opleidingen voor een betere ergonomie op het werk

Een gezonde lichaamshouding is enorm belangrijk, zeker voor wie vaak aan een bureau zit en weinig beweegt tijdens het werk. Nu we meer van thuis werken, verplaatsen we ons nog minder én is onze werkplek niet altijd optimaal ingericht. Deze opleidingen over ergonomie helpen je om lichamelijke klachten te vermijden.

Ergonomie gaat over onze houding in en interactie met de werkomgeving. Dat kan gaan over hoe je achter je bureau zit of hoe je zware voorwerpen tilt op een bouwwerf. Door een goede ergonomie kan je lichamelijke klachten op lange termijn vermijden.

1. Ergonomie achter de pc (klassikaal)

Werk je vaak of altijd achter een pc? Dan loeren nek- en rugpijn om de hoek. Meer dan 40% van de mensen die dagelijks aan een pc werken, krijgen er op een gegeven moment mee af te rekenen.

Ook zogenaamde RSI-klachten komen vaak voor. RSI staat voor ‘repetitive strain injury’ en is een verzamelnaam voor fysieke klachten die voortkomen uit het vaak herhalen van dezelfde beweging. Naar schatting een derde van de mensen die dagelijks aan een pc werken, krijgen ermee te maken. Veel van die klachten kan je voorkomen met een betere houding en inrichting van de werkplek.

Deze opleiding focust op de oorzaken van RSI-, nek- en rugklachten: een slechte lichaamshouding en slecht afgesteld bureaumateriaal. Met een werkplekbezoek beoordeelt en verbetert je individuele coach jouw specifieke situatie. Ook je thuiswerkplek komt via een checklist aan bod.

Ontdek de opleiding ‘Pc en ergonomie: hoe voorkom ik lichamelijke klachten?’

 

2. Ergonomie achter de pc (online)

In deze praktische online opleiding leer je wat de beste houding is om aan je pc te werken. Na een korte theoretische uitleg over de oorzaken van nek- en rugklachten, krijg je een eenvoudige formule om de houding te bepalen.

Hoe positioneer je het beste je beeldscherm? Is een zitbal echt gezonder? Welke bureaustoel is het meest ergonomisch? Dankzij praktische tips en oefeningen leer je hoe je jouw (thuis)werkplek ergonomischer maakt. In tegenstelling tot de bovenstaande opleiding is er geen werkplekbezoek.

Ontdek de online opleiding ‘Wat is een goede ergonomische houding achter je pc?’

3. Dagopleiding voor specifieke werkplekken

Of je nu in een magazijn, op een bouwplaats of in een atelier werkt: ook wie niet de hele dag aan een bureau werkt, is gebaat bij een gezonde ergonomie. Deze opleiding is toegespitst op jouw specifieke werkplek, want die ziet er bij iedereen anders uit.

Tijdens het voortraject brengen we jouw werkplek in kaart, eventueel met een bedrijfsbezoek. In het klassikale deel gaan we dieper in op het volledige bewegingsapparaat en nemen we de specifieke pijnpunten van je werkplek door. In het natraject krijg je specifieke aanbevelingen – via onder andere ondersteunende video’s – om de aangeleerde houdingen en bewegingen in te oefenen.

Ontdek de dagopleiding ‘Veilig en ergonomisch lichaamsgebruik in de specifieke werkplek’

 

4. Workshop voor specifieke werkplekken

Deze workshop is inhoudelijk grotendeels identiek aan de dagopleiding. Het grootste verschil? Het klassikale gedeelte van de workshop is korter (een halve dag), specifieker (je kan de workshop in-company laten geven) en praktijkgerichter (nog meer oefeningen).

Ontdek de workshop ‘Veilig en ergonomisch lichaamsgebruik in de specifieke werkplek’

5. Bewegen voor thuiswerkers

Werk je vaak thuis? Dan bestaat de kans dat je minder beweegt dan wanneer je dagelijks naar kantoor gaat. Daarom is het uiterst belangrijk om ook thuis voldoende te bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door beweegpauzes te nemen, regelmatig een glas water te halen, even rechtstaand te werken of korte bewegingsoefeningen uit te voeren. En waarom maak je geen wandeling tijdens je lunchpauze of telefoontjes?

Je merkt het al: met deze online opleiding krijg je een heleboel praktische tips om ook bij thuiswerk fysiek actief te blijven.

Ontdek de online opleiding ‘Het belang van bewegen voor wie thuiswerkt’

 

6. Workshop bewegen tijdens de werkdag

Deze opleiding focust ook op bewegen tijdens je werkdag, maar vindt plaats bij jou op de werkvloer. Tijdens een workshop van drie uur doe je allerlei oefeningen en activiteiten met je collega’s die je helpen om fit te blijven.

De sessie werkfitness bestaat uit een mix van yoga en energie- en spieroefeningen. Geen zorgen, dit is geen zware fysieke inspanning. Deze workshop is dus ook geschikt voor oudere of minder sportieve medewerkers.

Naast de oefeningen krijg je ook nog een hoop praktische tips om met kleine aanpassingen meer te bewegen tijdens je werkdag, zonder dat je een yogamat hoeft uit te rollen.

Ontdek de workshop ‘Het belang van bewegen tijdens de werkdag’


Meer opleidingen rond lichamelijk welzijn?
Ontdek onze opleidingen rond welzijn
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?