7 tips om een nieuwe skill te leren

Bij het binnenwandelen van het station hoor je een hemels pianogeluid. Een treinreiziger speelt op de vleugel in de hal alsof het zijn 56e concert is. Je weet het zeker: ooit wil je daar ook zitten. De week erop staat er al een nagelnieuwe keyboard te blinken in je living. Vijf jaar later zet je het – intussen stoffige – keyboard te koop en steek je de haard aan met de bijbehorende cursus.

Herkenbaar? Iedereen had wellicht al eens grootse plannen om iets te leren, maar zonder succes. De vraag is alleen hoe je het dan wél aanpakt om skills bij te spijkeren.

Want hoe je het draait of keert: levenslang leren is een must in een arbeidsmarkt die steeds kennisintensiever wordt. Om flexibeler uitdagingen aan te kunnen, je zelfvertrouwen een boost te geven en competitief te blijven in die snel evoluerende werkwereld. Dat maakte het coronavirus nog maar eens duidelijk. Ontdek hier de 5 skills die na corona gegeerd zullen zijn.

Met deze tips in het achterhoofd maak je van bijleren wél een succes:

1. Doe het (alleen) voor jezelf

Beter worden in wat je interesseert, daar krijg je echt voldoening van. Jaag dus geen indrukwekkend assortiment getuigschriften en diploma’s na, maar ontwikkel die specifieke skill op je bucketlist. De erkenning en titels zullen automatisch wel volgen.

Online leiderschap, mindful werken, een specifieke Excel-toepassing … Welke skills staan er op jouw bucketlist? Laat je inspireren door ons leeraanbod.

2. Zinloze skills bestaan niet

Zing je in een koor, dan besef je ook dat een groep pas functioneert als iedereen op dezelfde golflengte zit. Kan je met Photoshop werken, dan ben je duidelijk creatief. En wie kinderen bijles geeft, weet hoe hij of zij anderen moet coachen en motiveren.

Kortom, skills of vaardigheden zijn heel breed inzetbaar. Precies daarom zijn recruiters vaak meer geïnteresseerd in je hobby’s dan in de diploma’s die je op zak hebt.

3. Verken eerst het terrein

Doorzoek online en via sociale media het vakgebied waarin je je wil verdiepen. Zoveel mogelijk doorklikken, je mailadres achterlaten en liken is de boodschap. Op die manier zullen updates over je interessegebied automatisch in je mailbox en dagelijkse feeds terechtkomen.

4. Gooi geen geld in het water

Aan opleidingen hangt vaak een stevig prijskaartje. Check dus zeker of de training die je op het oog hebt, je ook effectief de meerwaarde zal bieden die je zoekt. Vergelijk opleidingsprogramma’s kritisch en kies het meest kostenefficiënte alternatief.

Vergeet zeker ook niet om ook een kijkje te nemen in het opleidingsaanbod van Cevora. Je krijgt er gratis les van experts en ervaringsdeskundigen.

 

"Elke vakspecialist keek ooit vanaf de voet van die berg naar boven en ondervond op dat moment ook angst voor het onbekende. Dus start gewoon met klimmen en beschouw elke stap als een overwinning op jezelf."

5. Pas leren in je dagelijks leven in

Studeren vergt veel tijd en energie, dat zal elke student beamen. Maar als volwassene heb je al die uren al nodig voor je job, huishouden, hobby’s, sport, sociale contacten, gezin enzovoort.

Wie aan zijn vaste tijdsbestedingen knabbelt om studietijd vrij te maken, zal bijleren al snel als een opoffering beschouwen. Kies daarom voor korte leermomenten die makkelijk inpasbaar zijn in je dagelijkse leven. Elke dag een halfuur bijleren is veel vruchtbaarder dan wekelijks een hele dag doorblokken.

6. Elke stap is een overwinning

‘10.000 uur oefenen maken je een expert, na 100.000 uur ben je de beste die ooit geleefd heeft’, zo gaat het gezegde. Met andere woorden: elke vakspecialist keek ooit vanaf de voet van die berg naar boven en ondervond op dat moment ook angst voor het onbekende. Dus start gewoon met klimmen en beschouw elke stap als een overwinning op jezelf.

7. Zoek een klankbord

Skills zijn niet uniek en niemand heeft het monopolie op kennis. Ongetwijfeld heeft een van je vrienden of kennissen al eens een vergelijkbare berg beklommen. Zoek een expert met het hart van een leraar als ‘compagnon de route’. Of klop aan bij een jobcoach of psycholoog. Zij kunnen je helpen om jezelf beter te leren kennen.


En nu: aan de slag! Maak een lijst van skills die jouw leven en werk echt zouden verrijken. Kijk ver genoeg in de toekomst én buiten je comfortzone. Natuurlijk hoef je die skills niet allemaal tegelijk te verwerven. Maar kies er wél alvast eentje uit waar je meteen werk van wil maken.


Welke skills staan er op jouw bucketlist?
Laat je inspireren door ons leeraanbod
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?