Anneleen Vanlook (Mensura): “Het abc van ons werkgeluk staat serieus onder druk”

Werkgeluk is zingeving vinden in je werk. “Maar dat is niet eenvoudig in tijden waar onze autonomie en betrokkenheid in het gedrang komen”, zegt preventieadviseur Anneleen Vanlook. Ze deelt enkele inzichten en tips om je welzijn op het werk te verhogen.

 

Over Anneleen Vanlook

 

Anneleen is preventieadviseur psychosociale aspecten bij Mensura, een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Via opleidingen en persoonlijke begeleiding werken Anneleen en haar team aan het mentaal welzijn van medewerkers.

 

Wat houdt jouw job als preventieadviseur psychosociale aspecten precies in?

 

“In de eerste plaats ben ik een vertrouwenspersoon voor medewerkers. Zij kunnen in alle veiligheid een gesprek met me aangaan, zonder dat de werkgever daarvan op de hoogte hoeft te zijn. Daarnaast bieden we vanuit Mensura ook opleidingen en workshops aan over onder andere stress, respect en veerkracht op het werk. We ondersteunen ook werkgevers bij het uitwerken van hun welzijnsbeleid.”

 

Wat is het verschil met de interne vertrouwenspersonen die veel organisaties hebben?

 

“De interne vertrouwenspersoon is een collega die een vijfdaagse opleiding volgde en waarbij je terecht kan voor een vertrouwelijk gesprek. Die vertrouwenspersoon heeft – net als de psychosociaal preventieadviseur – beroepsgeheim en kan ook optreden als bemiddelaar.

 

Wil je toch liever een gesprek met iemand buiten je organisatie of wil je dat jouw situatie formeel opgevolgd wordt, dan kan je terecht bij de psychologen van je externe dienst.”

 

mensura
Welke factoren hebben een invloed op ons welzijnsgevoel op het werk?

 

“Bij Mensura werken we met het ‘job demands-resources model’, dat werkeisen en werkbronnen naast elkaar legt. Werkeisen zijn de aspecten van je werk die voortdurend een inspanning van je vragen. Een hoge werkdruk of tijdsdruk, maar ook een lawaaierige werkomgeving zijn hier voorbeelden van.

 

Uit werkbronnen haal je dan weer energie. Denk maar aan het contact met collega’s of de autonomie die je krijgt. Zolang je werkeisen en -bronnen in balans zijn, is er geen probleem. Maar nemen de eisen de bovenhand, dan kom je in de gevarenzone terecht.”

 

Hebben ook persoonlijke eigenschappen een invloed?

 

“Jazeker. Je werkomgeving staat altijd in interactie met wie je bent als persoon. Zo kan tijdsdruk een negatief effect hebben op iemand die perfectionistisch is, terwijl een workaholic daardoor net beter presteert. Ben je gevoelig en vergt je job veel assertiviteit? Dan is de kans groot dat dat veel energie vraagt.”

 

 

Ontdek jouw stressvalkuilen

 

Stress op het werk, maar weet je niet wat precies de oorzaak is? Leer jezelf en je stressvalkuilen beter kennen via onze welzijnsbarometer. 

 

 

Hoe ga je als medewerker om met jouw stressvalkuilen?

 

“Eerst en vooral moet je de waarschuwingssignalen herkennen en erkennen. Heb je bijvoorbeeld vaak hoofdpijn als je thuiskomt, kan je het werk moeilijk loslaten of bijt je op je nagels? Houden die signalen een tijd aan, dan trek je beter aan de alarmbel.

 

mensura

Een manier om dit concreet te maken, is door je ‘batterijniveau’ te meten. Check regelmatig bij jezelf – bijvoorbeeld wekelijks – of je batterij op rood, geel of groen staat en analyseer de evolutie. Sta je al een tijd op rood, dan ga je op zoek naar de oorzaken.”

 

Check de tips van docent Bart

 

Ook stress- en burn-outcoach Bart Beuls deelt graag een aantal tips over hoe je omgaat met stress op het werk. Bekijk hier zijn Crash Course. 

 

Welke invloed heeft de coronacrisis op ons welzijn op het werk?

“De pandemie stelt ons werkgeluk op de proef, dat is duidelijk. Kijken we naar het abc van het (werk)geluk (autonomie, betrokkenheid en competenties), dan zien we dat vooral die eerste twee factoren voor velen in het gedrang komen.”

 

mensura
Hebben we niet net meer autonomie dankzij het vele thuiswerk?

 

“Kan je zelf voor thuiswerk kiezen, dan is dat bevorderlijk voor je autonomie. Maar de verplichting tot voltijds thuiswerk heeft voor velen het omgekeerde effect. Het is net de fijne afwisseling tussen telewerk en op kantoor zijn, en de vrijheid om te kiezen wanneer je wat nodig hebt, die ons werkgeluk verhoogt.

 

Ik hoor wel dat veel bedrijven na de pandemie structureel hybride werk willen invoeren. Dat is weer een ander verhaal. Medewerkers krijgen dan de autonomie om zelf keuzes te maken in het belang van hun work-lifebalans en moeten ook niet inboeten aan hun nood aan verbondenheid met collega’s.”

 

En hoe kunnen we onze betrokkenheid boosten?

 

“Door zoveel mogelijk andere mensen op te zoeken, hoe moeilijk dat ook is in de huidige situatie. Informeel contact met vrienden, maar ook met collega’s, is iets wat ons enorm veel energie kan geven. Voorlopig moet dat dus vooral virtueel, maar hopelijk zien we elkaar snel weer op de werkvloer.” 

 

 

Je wapenen tegen stress op het werk?
Ontdek onze opleidingen rond welzijn
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?