Aline Jordens van Haemers Technologies: "Nieuwsgierigheid is leerbaar, vooral door menselijke interactie."

Welke rol speelt nieuwsgierigheid in het professionele en persoonlijke leven van Aline Jordens, Team Leader Innovation bij Haemers Technologies? Het bedrijf ontwikkelt nieuwe oplossingen voor bodemsanering. Dat vereist interesse in technologie, maar ook in het milieu. Aline: “Nieuwsgierigheid is een vaardigheid die te ontwikkelen valt, vooral door menselijke interactie.”


Wie is Aline Jordens?

  • Aline studeerde af als bio-ingenieur aan de ULB. Sinds haar studententijd is ze geïnteresseerd in milieuvraagstukken.
  • Als Team Leader Innovation stimuleert ze de R&D-afdeling om de grenzen van Haemers’ bestaande oplossingen voortdurend te verleggen.
  • Haemers Technologies is een acht jaar jonge Brusselse kmo die innovatieve oplossingen voor bodemsanering ontwikkelt.

Het Café Curiosité van Aline Jordens



Nieuwsgierige mens?


“Ik was als kind al nieuwsgierig. Dat trok me ook naar een wetenschappelijke studie met zo’n brede scope.

Vandaag bevredigt mijn job die nieuwsgierigheid ruimschoots.”



Nieuwsgierig team?


“Nieuwsgierigheid start in ons landschapskantoor: we wisselen ideeën uit, discussiëren en stellen elkaar vragen.

Tijdens brainstormsessies gaat het gesprek alle kanten op – vooral de creatieve profielen gaan daar erg ver in. Anderen willen de discussie liever kaderen om tot resultaten te komen.”



Nieuwsgierige caféganger?


“Met of zonder alcohol: alle soorten drankjes interesseren mij. Het hangt af van het moment.

Ik houd erg van Belgische bieren: winter- of zomerbier, afhankelijk van het seizoen. ‘EnStoemelings’ is een Belgisch bier dat ik ontdekte tijdens de covidperiode, het werd per fiets aan huis geleverd.”


 

Nieuwsgierig zijn, dat is …

… interactie verhogen

“Ik geloof wel dat de ene persoon van nature nieuwsgieriger is dan de andere. Maar ik denk ook dat nieuwsgierigheid een vaardigheid is die te ontwikkelen valt, vooral door menselijke interactie. Als je die stimuleert, dan krijg je een ‘brandstof’ voor nieuwsgierigheid. Die komt de creativiteit dan weer enorm ten goede.”

“Interactie is overal. Denk maar aan mensen die je tegen het lijf loopt en de gesprekken die daaruit voortvloeien. Op feestjes met vrienden begint het vaak met een wat banale vraag. Iedereen springt daar dan op en heeft een mening klaar. Familie, vrienden, collega’s: allemaal helpen ze ons elke dag opnieuw om nieuwsgierig te blijven.


De leertip van Aline:

Nieuwsgierigheid is een vaardigheid die te ontwikkelen valt, vooral door menselijke interactie. Als je die stimuleert, dan krijg je een ‘brandstof’ voor nieuwsgierigheid. Die komt de creativeit dan weer ten goede.


… vragen stellen

“Vervuilde grond afgraven en vervolgens naar een andere locatie transporteren: dat is bodemsanering vandaag nog al te vaak. Niet echt ecologisch, want het genereert veel verkeer.

Wij pakken het anders aan. Met onze technologie verwijderen we de verontreiniging gewoon ter plaatse. We boren gaten in de grond, waarin we verhitte buizen aanbrengen. Door de warmte verdampen de verontreinigende stoffen geleidelijk, waarna we ze aan de oppervlakte weer opvangen.

Die geavanceerde technologie bestaat nog maar een paar jaar. En we blijven de lat steeds hoger leggen: vandaag verwarmen we de buizen nog met aardgasbranders. Om onze technologie nog duurzamer te maken, moet het energieverbruik stelselmatig omlaag.”


“Het is geavanceerde technologie van nog maar enkele jaren oud, maar we willen het nog beter doen.”

 

… leren uit moeilijke momenten

“Tijdens de covidperiode lagen veel werven noodgedwongen stil. Van de ene dag op de andere zaten we zonder werk – we stonden zelfs enkele weken op economische werkloosheid. Voor een bedrijf in volle ontwikkeling is zo’n stilstand rampzalig.”

“Voor een bedrijf in volle ontwikkeling is stilstand altijd een harde klap.”

“Op een gegeven moment beslisten we om ons op interne projecten te concentreren, zoals de ontwikkeling van ons e-learningplatform. Het idee was om zoveel mogelijk collega’s actief te houden en onze mensen zo door deze lastige periode te loodsen. Op ons platform vind je onder meer een uitgebreid overzicht van concurrerende saneringstechnieken op de markt.

Via ons e-learningplatform houden we onze nieuwsgierigheid voortdurend op peil en dagen we tegelijkertijd onze eigen oplossingen uit. Dat geldt ook voor onze verkopers, die zo betere argumenten hebben om onze oplossingen bij de klanten te verdedigen. En zelf ontwikkelde ik ‘dankzij’ de covidperiode verder mijn managementvaardigheden.”

… gaten in je eigen kennis vullen

“Eind vorig jaar heb ik me verdiept in finance, vooral in economie en boekhouding. Dat heeft niks te maken met mijn huidige job, maar ik wilde de opleiding volgen om mijn persoonlijke nieuwsgierigheid te bevredigen, en mijn werkgever gaf me deze kans. Het onderwerp komt erg weinig aan bod tijdens de opleiding bio-ingenieur.

Omdat ik voelde dat ik er niet veel over wist, had ik zin om mezelf eens uit te dagen. Zodat ik nadien kon zeggen: ‘Zo, nu weet ik hoe het moet!’” Ons bedrijf geeft werknemers echte leermogelijkheden, ook vanuit persoonlijke interesses.”

 


“Ik heb een aanvullende opleiding in finance gevolgd. Dat heeft niks te maken met mijn huidige job, maar ik wou mijn persoonlijke nieuwsgierigheid bevredigen en mijn werkgever gaf me deze kans.”

 

Nog meer tips en inspiratie over nieuwsgierigheid in het professionele leven?

Beluister de aflevering van Café Curiosité met Aline Jordens.

Spotify Beluister op Apple Podcasts

Beluister ook onze andere afleveringen van Café Curiosité:

3 min

Het Café Curiosité van Kaat Van Doren (ML6)

Bij consultancybedrijf ML6 draait alles rond AI en machine learning. Bijblijven in dit snel ontwikkelende domein is niet evident, daarom voeden de consultants het collectieve ML6-brein. Head of Talent & Culture Kaat Van Doren: “Jezelf verliezen in de veelheid aan info is een valkuil.”

Lees meer over deze aflevering
Stay Curious

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je nog meer tips en inspiratie in je mailbox ontvangen?