Stan De Vocht van Creative Shelter:
“Elke vraag triggert een idee bij iemand anders”

Welke rol speelt nieuwsgierigheid in het professionele én persoonlijke parcours van kmo-ondernemer Stan De Vocht? De Gentse zaakvoerder van juridisch dienstverlener Creative Shelter bijt de spits af aan onze cafétoog. Een tipje van de sluier: als tiener liet hij de liefde van zijn leven bijna schieten wegens té nieuwsgierig!


Wie is Stan De Vocht?

  • Zaakvoerder van Creative Shelter.
  • 42 jaar, getrouwd, 2 kinderen.
  • Creative Shelter is gevestigd in Gent en telt 14 voltijdse medewerkers.
  • Het bedrijf helpt creatieve ondernemers om hun auteursrechten correct te gebruiken. Auteursrechten zijn een ‘roerend’ inkomen, waardoor ze veel minder belast worden dan een beroepsinkomen. Fiscaal interessant, maar juridisch en administratief erg complex.

Het Café Curiosité van Stan De Vocht



Nieuwsgierige mens?


“Ik geef mezelf acht of zelfs negen op tien. Als ondernemer is het een must om nieuwsgierig te zijn én het ook te blijven.

Hoe komt het dat creatievelingen niet weten hoe ze hun auteursrechten moeten gebruiken? Hoe zou een oplossing in elkaar kunnen zitten? Zo is creative shelter ontstaan.”



Nieuwsgierig team?


“Een goede medewerker voor Creative Shelter is ondernemend, durft nieuwsgierig te zijn en er ook naar te handelen. ‘Hoe nieuwsgierig schat je jezelf in?’ is dan ook een standaardvraag tijdens sollicitatiegesprekken.

Ook als team moeten we onszelf in vraag blijven stellen: misschien zijn er wel slimmere manieren dit aan te pakken? Hoe kunnen we onze klanten het leven nog makkelijker maken?”



Nieuwsgierige caféganger?


“Dat hangt volledig af van mijn stemming. Vaak bestel ik een pintje of als het iets zwaarder mag zijn een Omer.

Al laat ik me af en toe verleiden door het bier van de maand. Zo ontdekte ik onlangs Troubadour, een rijk en lekker biertje. Het bestaat van IPA tot het veel zwaardere magma.”


 

Nieuwsgierigheid is …

… fouten maken

“Natuurlijk gaat er af en toe iets mis. Van freelancers die foute data invoeren in het systeem tot een bug in een nieuwe feature. Kunnen falen is heel belangrijk, want het is een manier om bij te leren. En vooral: om te vermijden dat het in de toekomst opnieuw gebeurt.”

Stans grootste ‘bijna-misser’ gebeurde op zijn negentiende. Toen maakte hij het uit met zijn vriendin, zelfs zonder dat hij iemand anders op het oog had: “We waren een jaar samen en alles liep prima. Maar plots kwam het idee op dat er misschien meer te ontdekken viel, dat ik iets miste. Ik was té nieuwsgierig.”

 


“Plots kwam het idee op dat er misschien meer te ontdekken viel, dat ik iets miste. Ik was té nieuwsgierig.”

 

Maar al snel bleek het een foute beslissing te zijn: “In de twee maanden dat we uit elkaar zijn geweest, heb ik me vooral miserabel gevoeld. Gelukkig is het goed gekomen: we zijn intussen meer dan twintig jaar samen en hebben twee kinderen.”

Hoe Stan vandaag terugblikt op die beslissing? Beluister de aflevering van Café Curiosité en kom het te weten.

… dingen in vraag stellen

Creative Shelter groeit als kool. Vandaag telt de organisatie al 14 medewerkers en de zoektocht naar ‘curieuzeneuzen’ gaat onverminderd door. Maar hoe groter de organisatie, hoe meer je nieuwsgierigheid moet aanwakkeren, aldus Stan.

“Met je eerste vijf à zes medewerkers heb je bijna de natuurlijke reflex om van alles in vraag te stellen. Maar naarmate de organisatie groeit, aarzelen sommigen om hun vraag of idee op tafel te leggen, ze doen dat liever een-op-een. Jammer, want zo gaan ideeën verloren. En elke vraag triggert een idee bij iemand anders.”


De gouden leertip van Stan De Vocht

“Ideeën ontstaan eerder tijdens een los moment dan in een georganiseerde vergadering, dus creëer de juiste sfeer.”



“De eerste vrijdag van de maand houden we onze afterworkdrink. Dan praten we niet per se over het werk, maar we creëren wel de juiste sfeer. En elke twee weken gaan we op woensdagmiddag samen wandelen. Ik ben ervan overtuigd dat ideeën eerder tijdens een los moment ontstaan dan in een georganiseerde vergadering.”

… in leermodus blijven

Naast de vele interne trainingssessies voor nieuwe medewerkers krijgen mensen een budget voor externe opleidingen. Stan: “Met hun budget van 3000 euro per jaar kiezen ze zelf welke opleidingen ze volgen. Van een cursus fiscaliteit over data-analyse tot soft skills als leiderschap of sociale vaardigheden, het kan allemaal.”


“Hoe geef je feedback of vertel je slecht nieuws? Vandaag ga ik nog te veel op mijn buikgevoel af.”

 

Nog meer tips en inspiratie over nieuwsgierigheid in het professionele leven?

Beluister de aflevering van Café Curiosité met Stan De Vocht.

Spotify Beluister op Apple Podcasts

Beluister ook onze andere afleveringen van Café Curiosité:

3 min

Het Café Curiosité van Kaat Van Doren (ML6)

Bij consultancybedrijf ML6 draait alles rond AI en machine learning. Bijblijven in dit snel ontwikkelende domein is niet evident, daarom voeden de consultants het collectieve ML6-brein. Head of Talent & Culture Kaat Van Doren: “Jezelf verliezen in de veelheid aan info is een valkuil.”

Lees meer over deze aflevering
Stay Curious

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je nog meer tips en inspiratie in je mailbox ontvangen?