Consultant Kris over corona in 2020 en 2021: “Eerder gevolgde opleidingen komen nu extra van pas”

Bij het begin van 2021 blikken we nog even terug op het bizarre 2020 en kijken we vooruit naar het nieuwe jaar. Dat doen we met 7 vragen aan een zaakvoerder, een medewerker en een werkzoekende die de impact van de coronacrisis persoonlijk ondervonden. “Bij thuiswerk kunnen kleine rituelen helpen om werk en privé te scheiden”, zegt Kris Van Nieuwenhove, consultant bij Pauwels Consulting.

 

Over Kris Van Nieuwenhove

 

Kris (50) werkt bij consultancybureau Pauwels Consulting. Als specialist operational excellence (opex) helpt hij bedrijven hun productieprocessen te optimaliseren. Vóór de lockdown volgde hij bij Cevora drie verschillende opleidingen: MS Project, MS Excel Visual Basic en MS Power BI. Zelf geeft hij webinars aan collega’s over zijn vakexpertise.

 

1. Hoe voelde je de impact van corona op professioneel gebied in 2020?

 

“Bij de start van de eerste lockdown voerde ik een opdracht uit bij een grote klant. Daar werd van het ene moment op het andere alles stilgelegd, ook mijn contract werd gestopt. Daarna ben ik een tijd gedeeltelijk technisch werkloos geweest.

 

Financieel hebben we dat wel gevoeld: met het verschil in loon had ik een jaar lang de huur van mijn dochters studentenkamer kunnen betalen. Gelukkig kon ik deeltijds op het kantoor van mijn werkgever zelf aan de slag. En in de zomer begonnen de opdrachten weer binnen te lopen.”

35km wandelen
2. Welke activiteit hielp je te ontspannen tijdens de lockdowns?

“Mijn hobby is langeafstandswandelen: 35 kilometer of meer. Ik heb al 3 keer de Dodentocht van Bornem uitgestapt: dat is 100 kilometer wandelen in 24 uur. De editie van deze zomer was geannuleerd door corona, maar de organisatie voorzag een alternatief: zelf 100 km wandelen op 4 weken ten voordele van het coronavaccinonderzoek. Wij hebben dan in onze regio een wandeltocht van 100 km gedaan in 24 uur.”

 

3. Hoe verliep het contact met professionele relaties in coronatijden?

 

“Tijdens de lockdown ben ik in contact gebleven met mijn collega’s en directe leidinggevende via MS Teams, WhatsApp, mail en telefoon. Dat gebeurde in functie van mijn deeltijdse werk op het hoofdkantoor, maar tegelijk hield het me betrokken bij wat er leefde in het bedrijf.”


kris
4. Wat is het verrassendste dat je leerde in 2020?

 

“Niet per se verrassend, maar voor mij wel een grote verandering: thuis werken en alles online doen. Ik was daar totaal niet mee vertrouwd, omdat klanten er de voorkeur aan geven dat je bij hen op kantoor werkt. Nu kan ik via MS Teams of Zoom vergaderen, chatten, break-outrooms beheren, achtergronden veranderen enzovoort.”

 

“De online vergaderingen stimuleren me meer gebruik te maken van de tool MS Power BI. De gespecialiseerde opleiding die ik hiervoor bij Cevora volgde, komt nu extra goed van pas. Met MS Power BI kan je grote hoeveelheden data snel analyseren en in overzichtelijke grafieken en rapporten gieten. Een enorme tijdswinst voor productievergaderingen die normaal live plaatsvinden. In de toekomst ga ik die tool daarvoor blijven gebruiken.”

gespecialiseerd opleiding
5. Waarover wil je bijleren in 2021?

 

“Na 27 jaar praktijkervaring zou ik graag mijn kennis meer delen. Nu geef ik soms al ondersteuning aan collega’s, maar ik wil echt leren om een goede coach en mentor te worden. Mijn werkgever stimuleert ons om daar opleidingen over te volgen, dus dit jaar schrijf ik me zeker in voor een cursus coaching.”

 

6. Wat is jouw ervaring met online opleidingen?

“Onlangs heb ik voor mijn werk acht webinars samengesteld en gegeven, waardoor ik meer ervaring heb als lesgever dan als cursist. In het begin vond ik het moeilijk om te weten of de cursisten alles konden volgen, omdat ze niet of alleen heel klein onderaan je scherm zichtbaar zijn.

 

Dit kan je opvangen met een-op-eenafspraken, waarbij de cursist extra uitleg krijgt aan de hand van een voorbeeld uit zijn eigen werkpraktijk. Het geeft me veel voldoening als ik merk dat dit hen vooruithelpt.”

cursus coaching
7. Tot slot: welke coronatip wil je delen met andere werkzoekenden?

 

“Van collega’s hoor ik dat werk en privé steeds meer in elkaar overvloeien door het thuiswerk. Kleine rituelen kunnen helpen om beide duidelijk te blijven scheiden. Zo trek ik elke ochtend mijn schoenen aan alsof ik naar het werk zou vertrekken, al moet ik niet verder dan de trap naar mijn werkzolder. En ’s avonds trek ik ze weer uit.”

Is bijleren ook één van jouw goede voornemens voor 2021?

Bekijk onze opleidingen

 

 

Lees ook:

 

Zaakvoerder Ilse: “De fun erin houden is de grote uitdaging”

 

Werkzoekende Kevin: “Positief verrast door kwaliteit van online opleiding”

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?