Werkzoekende Kevin over corona in 2020 en 2021: “Positief verrast door kwaliteit van online opleiding”

Bij het begin van 2021 blikken we nog even terug op het bizarre 2020 en kijken we vooruit naar het nieuwe jaar. Dat doen we met 7 vragen aan een zaakvoerder, een medewerker en een werkzoekende die de impact van de coronacrisis persoonlijk ondervonden. “Willens nillens heb ik moeten leren zaken online te regelen” zegt Kevin Engels, werkzoekend en volop bezig zich om te scholen van kok tot bouwcoördinator.

 

Over Kevin Engels

 

Kevin (29), afgestudeerd aan de Stella Maris Hotelschool in Merksem, werkte eerst als kok. Na een tijd begonnen de late werkuren echter te wegen. Via een restauranteigenaar met een constructiebedrijf kwam hij in aanraking met de bouwsector. Hij combineerde een tijd een dagjob als afbreker met avondlijk keukenwerk, om vervolgens aan de slag te gaan bij een firma voor stellingbouw. Nu volgt hij een cursus bouwcoördinatie.

 

1. Hoe voelde je de impact van corona op professioneel gebied in 2020?

 

“Persoonlijk voelde ik me vooral belemmerd bij het regelen van bepaalde administratieve zaken. Bij online aanvragen, bijvoorbeeld van mijn werkloosheidsuitkering, verliep de communicatie moeizaam: soms moest ik wel drie weken wachten op een antwoord. Normaal gezien ga je dan naar een kantoor om iemand te spreken, maar dat kon nu niet. Bellen lukte gelukkig wel.”

 

“Maar ik heb ook de positieve aspecten van corona ontdekt. Tijdens de online opleiding die ik nu volg, kan ik ‘s middags zelf mijn potje koken en op mijn eigen bureaustoel zitten. Een bijkomende troef is dat ik nu met veel meer digitale communicatietools kan werken. Bovendien valt de reistijd weg, wat meer tijd voor ontspanning oplevert.”

de beste ontspanning
2. Welke activiteit hielp je te ontspannen tijdens de lockdowns?

“Normaal gezien sport ik graag en veel: vooral hardlopen en boksen. Dat laatste is een contactsport en mocht dus niet voor een groot deel van 2021. Daarnaast was koken voor mijn knuffelcontacten de beste ontspanning.”

 

3. Hoe verliep het contact met professionele relaties in coronatijden?

 

“Ik ben nog niet in het stadium van stage of werk zoeken, omdat ik nog volop bezig ben met een cursus bouwcoördinatie. Momenteel heb ik dus vooral – en uitsluitend digitaal – contact met mijn medecursisten. Dat ik hen al een beetje ken, is te danken aan de docenten: zij organiseerden speciaal een digitale ochtendactiviteit om ons te motiveren en een groepsgevoel te creëren. Echt fijn.”

 

“Met vrienden en ex-collega’s hield ik contact door regelmatig te videochatten of te bellen. Soms spraken we eens kort af, buiten en op coronaveilige afstand natuurlijk.”

groepsgevoel
4. Wat is het verrassendste dat je leerde in 2020?

 

“Zaken digitaal afhandelen, hoewel ik er geen fan van ben. Ik heb nog steeds liever direct contact met mensen. Willens nillens heb ik nu toch moeten leren alles online te doen, maar dat is misschien handig in een steeds digitalere wereld.”

 

5. Waarover wil je bijleren in 2021?

 

“Het liefst zou ik me verder willen bekwamen in de job van bouwcoördinator. De opleiding die ik nu volg, is waanzinnig interessant. Een van de onderdelen is bijvoorbeeld het vak economie, wat helemaal nieuw is voor mij.”

 

“Ik heb vroeger hotelschool gevolgd en had nooit gedacht dat ik ooit iets zou vinden waar ik even goed in zou zijn als in koken. Maar nu ik dit werk ontdekt heb, wil ik me er verder in verdiepen, er beter in worden en in de toekomst ook bijblijven. Al zal dat niet makkelijk zijn.”


kevin engels
6. Wat is jouw ervaring met online opleidingen?

“Ik ben positief verrast over de kwaliteit van mijn opleidingstraject, dat nu volledig online verloopt. Elk cursusonderdeel omzetten naar een digitale versie moet een serieuze klus zijn geweest. De docenten en mentoren maken ons ook goed wegwijs in alle platformen en tools. Daarnaast werken ze vanop afstand hard aan mijn motivatie. Daardoor wordt mijn doel – aan de slag gaan als werfleider – steeds realistischer.”

 

“Omdat de opleiding niet zo lang is, twijfelde ik in het begin of ik er daarna wel klaar voor zou zijn om daadwerkelijk in de job te stappen. Maar ik voel me elke dag zekerder worden. Wat ik ook apprecieer, is dat elke leerkracht heel bereikbaar is voor vragen, zelfs na de uren.”

motivatie
7. Tot slot: welke coronatip wil je delen met andere werkzoekenden?

“Ik zou zeggen: in de mate van het mogelijke toch zoveel mogelijk blijven bewegen. Door het online les volgen zit je veel en lang stil. Vergeet niet af en toe naar buiten te gaan om wat te bewegen.”

Is bijleren ook één van jouw goede voornemens voor 2021?

Bekijk onze opleidingen voor werkzoekenden

Lees ook:

 

Zaakvoerder Ilse: “Fun erin houden is grote uitdaging”

 

Consultant Kris: “Eerder gevolgde opleidingen komen nu extra van pas”

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?