Crash Course: hoe ontwikkel je een groeimindset?

In Crash Course krijgen docenten één minuut om te vertellen over hun vakgebied. Wie het dichtst bij de minuut zit, is onze Crash Course Master.

Een groeimindset is een mentaliteit die gericht is op zelfontwikkeling. Jezelf in vraag durven te stellen en openstaan voor verandering is daarbij cruciaal. Docente Sanae El Guennouni benutte haar minuut om enkele praktische tips te delen over hoe je een groeimindset ontwikkelt. Benieuwd hoe ze het ervan afbracht?

 

 

Sanae licht haar tips graag nog even toe.

Tip 1: stel perspectiefverruimende vragen

“Een van de valkuilen die een echte groeimindset in de weg staan, is te snel conclusies trekken. Zeg dus niet: “dit zal me nooit lukken”. Stel liever vragen die je meer perspectief bieden, en waar je mee vooruit kan, zoals:

  • Wat heb ik nodig om vooruitgang te boeken?
  • Welke ministap kan ik nu zetten?
  • Wat is wel mogelijk?

Het doel is niet per se om een antwoord op die vragen te formuleren, maar wel om oplossingsgericht te denken.”

 

Tip 2: woorden creëren werelden

“Onderschat nooit de kracht van je woordgebruik. Ga bewust om met je woordkeuze, en je zal merken dat je mindset zich daaraan aanpast. Zeg bijvoorbeeld niet “ik kan niet tekenen”, maar “ik kan nog niet tekenen”.

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd. Probeer dus eens te ‘leren praten’ met die stem en ontdek hoe je met de juiste formulering je groeidmindset kan bevorderen.”

 

Tip 3: houd een dankbaarheidsboekje bij

“Toegegeven, deze tip klinkt een beetje wollig. Maar het werkt écht. Verandering brengt altijd angst met zich mee. Schrijf elke dag op waarvoor je dankbaar bent. Zo leer je focussen op de positieve elementen, ook tijdens verandering.

Wanneer je dankbaarheid omarmt, valt de angst of onzekerheid weg. In ons brein is namelijk geen plaats voor die twee emoties tegelijk.”


Zelf werk maken van een groeimindset?
Schrijf je in voor de online klas
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?