Curieus Carrièrepad: kelner wordt commercieel vertegenwoordiger

Er is altijd leven in de keuken en elke service is een nieuw avontuur. Laurent hield van de horeca, maar had steeds meer moeite met het ongewone uurrooster. Nu geniet hij van het sociaal contact, de variatie en de onafhankelijkheid die zijn nieuwe job als commercieel vertegenwoordiger biedt. En er komt ook tijd vrij voor andere dingen: “Ik wil voltijds vader worden.”

 

Wie?

Laurent De Cock (32 jaar) uit Nijvel

Vorige job?

Rangkelner in restaurant Cœur des Sens in Louvain-la-Neuve

Nieuwe job?

Commercieel verantwoordelijke bij Comptoir des Vins

Beste beslissing?

“Mijn omscholing. Het heeft mijn leven veranderd.”

 

Van het restaurant …
laurent

Laurent De Cock belandde al op z’n 16e in de horeca als jobstudent in een restaurant bij hem in de buurt. Hij houdt meteen van de mensen, het razende tempo, de vele interactie en de afwisselende dagen. Toch kiest Laurent later voor een studie informatica. “Ik was nogal een geek. Ik was veel bezig met programmeren en coderen”, legt hij uit.

 

Maar Laurent kan niet weerstaan aan de lokroep van de horeca. Hij ruilt al snel de schoolbanken in voor het fornuis van Bliss, een restaurant in Waals-Brabant. Daar verlaat hij na een tijdje de keuken om in de zaal te werken. Wanneer de gerante haar schort aan de haak hangt, krijgt Laurent haar job.

 

Laurent en zijn team leveren uitstekend werk. Het restaurant draait goed. Maar dan wordt Bliss verkocht en is er geen plaats meer voor hem. Gelukkig komt Laurent snel weer op zijn pootjes terecht: hij wordt zaalverantwoordelijke en later rangkelner in een restaurant in Louvain-la-Neuve.

 

… via een opleiding commercieel vertegenwoordiger …
opleiding

Na een tiental intense jaren in de horeca bekoelt de liefde een beetje. Laurent is intussen 30 jaar en wil genieten van het leven. Vooruitgaan. “In de horeca bedien je mensen die van hun vrije tijd genieten, maar als horecamedewerker heb je zelf een heel beperkt sociaal leven. Ik had nood aan weekends en avonden met mijn vriendin en vrienden – en dacht ook aan gezinsuitbreiding. Ik wou die plannen niet meer op de lange baan schuiven.”

 

Hij overweegt verschillende jobs met veel sociaal contact en variatie. Hij zoekt naar geschikte opleidingen en steekt zijn licht op bij Forem, de opleidingsinstantie van het Waalse Gewest. Laurent komt zo bij de opleiding tot commercieel verantwoordelijke terecht, die vijf maanden later in Nijvel van start gaat. Hij schrijft zich in voor de infodag en slaagt voor de selectieproeven.

 

Mijn nieuwe job was eigenlijk een evidente keuze. De horeca is ook een commerciële wereld. Een kelner is een verkoper.

 

“Die keuze was eigenlijk heel evident voor mij. De horeca is ook een commerciële wereld. Een kelner is een verkoper. In mijn hoofd had ik de switch naar mijn nieuwe job al gemaakt. Maar ik had wel wat schrik voor de opleiding, want ik was nooit echt fan van alles wat met school te maken had.”

 

“Toen de opleiding startte, verdween mijn vrees als sneeuw voor de zon. Er kwam net genoeg theorie aan bod en vooral veel praktijk. Een voorbeeld: als verkoper is het belangrijk om in een telefoongesprek een secretaresse te kunnen overtuigen. Daar hebben we intensief op geoefend met een rollenspel. Heel nuttig.”

 

“De docenten hadden allemaal pakken ervaring in het vakgebied. Daardoor sloot de opleiding nauw aan bij de werkwereld. Ik voelde me heel snel op mijn plaats in het opleidingstraject, maar ook in de groep. We waren met acht heel gemotiveerde mensen. Daardoor was er een leuke groepsdynamiek.”

 

“Ik werd ook nauwgezet gecoacht en opgevolgd door Christian Hanse van Cevora. Hij stond me met raad en daad bij van het begin tot het einde. En zelfs nog langer. Toen ik mijn eerste job als commercieel vertegenwoordiger vond, zat Christian met me samen om het contract te overlopen. Ook later nam hij contact met me op om te vragen hoe het ging.”

 

… naar een job bij een wijnleverancier
wijnleverancier

Laurent bleef ook tijdens zijn opleiding solliciteren en hoefde zo geen stage te volgen om zijn eerste job als commercieel vertegenwoordiger te vinden. Zijn eerste werkgever? Een Brusselse restaurantketen met vestigingen op de Grote Markt van Brussel en in de buurt van de begraafplaats van Elsene. Zijn job? Locaties verhuren voor teambuildings, huwelijken, privéfeestjes …

 

Ik heb professioneel mijn draai gevonden. Mijn leven is helemaal veranderd.

 

Laurent heeft intussen een nieuwe werkgever: een van de wijnleveranciers waarmee hij samenwerkte in zijn tijd als gerant. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn telefoon (om afspraken te maken, leveringen en betalingen op te volgen, klanten te vragen naar hun ervaringen …), de winkel en zijn auto. Drie dagen per week gaat hij zijn wijnen voorstellen in een straal van twintig kilometer rond Nijvel. Hier lees je meer over de job van Laurent.

 

Hij werkt van 10 tot 19 uur, waardoor hij nu vrije avonden en weekends heeft. Zijn klanten werken wel vaak op zaterdag en zondag, en vergeten soms dat Laurent dat niet doet. Maar krijgt hij toch een telefoontje in het weekend, dan neemt hij met de glimlach op.

 

“Van job veranderen was zonder twijfel de beste beslissing van mijn hele carrière”, besluit Laurent. “Ik heb professioneel mijn draai gevonden. Mijn leven is helemaal veranderd: ik kan nu op reis gaan en aan gezinsuitbreiding denken. Ik wil voltijds vader worden (lacht).”

 

Net als Laurent een carrièreswitch maken?

Ontdek onze opleidingen voor werkzoekenden per sector.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?