Mijn curieus carrièrepad: van verkoop naar bouw

Ik heb twintig bewogen jaren achter de rug, op persoonlijk én professioneel vlak. Op een bepaald moment stelde ik mijn toekomst serieus in vraag. En nam ik een beslissing die mijn leven ingrijpend veranderde. In positieve zin, welteverstaan. Ik neem je graag mee op mijn curieus carrièrepad.

kim
Persoonlijke en professionele ups en downs

 

Ik studeerde verkoop in de middelbare school en droomde toen al van een eigen zaak. Maar na mijn laatste jaar werd ik snel moeder. Daardoor werd een voltijdse job vinden moeilijk. Ik raakte zelfs wat vervreemd van de arbeidsmarkt nog voor mijn loopbaan goed en wel gestart was.

 

Toen mijn dochter naar school mocht, stond ik te popelen om te gaan werken. Ik ging halftijds aan de slag als koerier voor een laboratorium. Maar niet veel later liep mijn relatie op de klippen en had ik een fulltime job nodig om als alleenstaande moeder rond te komen. Ik mocht meer uren werken bij mijn toenmalige werkgever, maar zelfs dat volstond niet.


droom


In die periode stierf mijn vader. Met de financiële middelen die hij naliet, besloot ik mijn grote droom na te jagen: een zaak in kinderartikelen overnemen. Maar die droom werd snel een nachtmerrie. Mijn winkel leed zwaar onder het stijgende succes van e-commerce.

 

Ik kon mijn hoofd niet boven water houden en moest uiteindelijk de boeken neerleggen. Het faillissement sleepte anderhalf jaar aan, ik was alles kwijt. Even werkte ik als zelfstandig vertegenwoordiger van damesschoenen, maar ook daar stak de online verkoop stokken in de wielen. Een job als administratief medewerker interesseerde me ook wel, maar zonder de juiste diploma’s bleek ik kansloos tijdens sollicitaties.


werken
Een sprong in het ongewisse

Op dat moment begon ik serieus na te denken over mijn professionele toekomst. Ik stapte naar de VDAB en nam de lijst van knelpuntberoepen erbij om te zien in welke richting ik me kon omscholen. Ik wilde immers niet weer in een sterk concurrentiële sector terechtkomen.

 

De bouw sprak me altijd aan, al is het geen evidente sector voor een vrouw. Toch trok ik mijn stoute schoenen aan en ging ik naar een infosessie over de opleiding assistent-calculator.


profiel


Meteen kreeg ik te horen dat ik een atypisch profiel had – zonder bouwtechnische achtergrond – en dat de plaatsen beperkt waren. Toch wist ik de mensen van Cevora te overtuigen. Met mijn verkoopskills, maar vooral omdat ik ontzettend gemotiveerd was. Ik wou het zó graag.

 

En toen kwam mijn hele leven opnieuw op zijn kop te staan. Als alleenstaande moeder dag in dag uit opleiding volgen: organisatorisch was het niet vanzelfsprekend. Maar ik was vastberaden en stelde alles in het werk om een succes te maken van de opleiding.


werken


De opleiding was heel compleet: materiaalkennis, kostprijsberekening … De verschillende aspecten van de job kwamen aan bod. Architect Frank Pieters gaf de meeste van die lessen. Maar ook uit de bijdrages van Kristof en Ricardo, twee docenten die zelf de opleiding gevolgd hadden en hun ervaringen op de werkvloer deelden, stak ik enorm veel op. Hun verhalen gaven het beste beeld van wat me te wachten stond.

 

Naast de lessen en een stage stond er ook een eindwerk op het programma. Een grote uitdaging, maar de docenten en professioneel coach Tess van Cevora begeleidden me bij elke stap. Ik was heel trots
toen ik mijn case voor de jury mocht voorstellen.


werken
Voorbeeld voor mijn dochter

 

De meeste cursisten zochten een stageplaats bij een bedrijf met veel vacatures voor een vaste job. ‘Dan is de kans groter dat we na onze stage kunnen blijven’, dachten ze.

 

Maar ik redeneerde net omgekeerd: een bedrijf dat geen handen tekortkomt, heeft meer tijd om me te begeleiden tijdens mijn stage. Zo kwam ik bij Hadibouw in Herentals terecht.


carrierepad


Tijdens de opleiding kreeg ik het al meermaals te horen van de docenten: ‘Je krijgt van ons de basis mee, maar je zal pas echt bijleren op je werkplek’. En gelijk hadden ze. Tijdens mijn stage zat ik zes weken schouder aan schouder met de hoofdcalculator van het bedrijf. Die periode was ongelooflijk leerrijk.

 

Tijdens mijn laatste stageweek had ik 5 sollicitatiegesprekken voor een vaste job. Met een succesratio van 60%, want ik kreeg maar liefst 3 jobaanbiedingen. Ik kon bij Hadibouw blijven, maar dan moest ik mijn job als calculator combineren met administratieve taken.


functie

Daarom koos ik voor een voltijdse functie als calculator bij Cuylaerts Industriebouw. Dat was opnieuw aanpassen, want ik had stage gelopen in de woningbouw. Maar een jaar later doe ik de calculaties helemaal zelf. Al wordt alles nog eens grondig nagekeken, natuurlijk.

 

Elke dag opnieuw vertrek ik met plezier naar mijn werk. Geen enkele werkdag voelt lang aan. Ik sta vaak nog eens stil bij mijn carrièrepad. Dan besef ik dat ik zonder tegenslagen niet geraakt zou zijn waar ik nu sta. Ik ben trots op mijn doorzettingsvermogen. Dat is een kwaliteit die ik wil doorgeven aan mijn intussen zestienjarige dochter.

 

Wist je dat 3 op de 4 werkzoekenden na hun Cevora-opleiding een job als bediende vinden?

 

Ontdek hoe Cevora ook jou kan helpen

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?