Mijn curieus carrièrepad: van fabrieksarbeider naar CEO

Dat mijn loopbaan geen klassiek verloop kende, is een understatement. Maar ik bleef altijd in mezelf geloven en raakte zo waar ik nu sta. Mijn belangrijkste skills leerde ik niet op de schoolbanken. Het is vooral mijn nieuwsgierigheid die me zover bracht.

miguel garcia
Mijn droom: ondernemen

Op mijn achttiende besloot ik te stoppen met mijn beroepsopleiding schilder-decorateur. Ik ging in een fabriek werken. Mijn vakantiejob werd een vaste job, maar eigenlijk wist ik al jaren dat mijn ambities verder reikten. Ik wou ondernemer worden. Ik wist nog niet hoe, maar ik was vastbesloten.

 

School was nooit mijn ding. Maar in de fabriek besefte ik hoe groot het belang van vakkennis is. Die bepaalt immers je waarde op de arbeidsmarkt. Daarom koos ik de interieurwereld – waar ik dankzij mijn schoolopleiding al iets of wat thuis in was – om mijn loopbaan uit te bouwen. Na wat aandringen – ik had namelijk geen diploma – kon ik starten als werkman in een schildersbedrijf.

 

Toch bleef zelf een zaak starten mijn enige doel. Al snel knapte ik op zelfstandige basis karweien op na mijn uren. En intussen verdiepte ik me ook in bedrijfsbeheer. Na enkele jaren had ik de juiste skills vergaard om mijn eerste bedrijf op te starten: M-interieur.

ondernemer
De skills van een ondernemer

Vakkennis was de basis, maar een aantal andere skills waren zo mogelijk nóg bepalender voor mijn loopbaan. Dan denk ik in de eerste plaats aan mijn nieuwsgierigheid. Ik lees veel en leer bij over wat me interesseert of wat me vooruit kan helpen. Zo ben ik me gaan verdiepen in gietvloeren en richtte ik enkele jaren na M-interieur ook Liquidfloors op, het bedrijf waarvan ik nu nog altijd CEO ben.

 

Om te ondernemen is ook vastberadenheid essentieel. Zeker de start van je loopbaan als zelfstandige is niet eenvoudig. Ik weet nog dat ik in de supermarkt producten terug in de rekken moest gaan leggen toen ik de rekening zag aan de kassa. Op zulke momenten ga je wel even twijfelen of het allemaal de moeite waard is. Maar een droom geef je niet zomaar op.

 

Wat ook belangrijk is: geloof in je vermogen om bij te leren. Durf vragen te stellen, nieuwe ervaringen aan te gaan. Heb zelfvertrouwen en ga de uitdagingen aan die je pad kruisen.

zelfvertrouwen
Zich aanpassen is groeien

Ik ben door de jaren heen sterk gegroeid, als persoon én ondernemer. Bij iedere nieuwe uitdaging vond ik wel een manier om me aan te passen. Zo heb ik me bijgeschoold in marketingtechnieken en scherpte ik mijn financieel inzicht aan.

 

Zonder mijn nieuwsgierigheid en aanpassingsvermogen zou ik niet staan waar ik nu sta. Ik ontwikkelde skills waarvan ik wist dat ze later het verschil konden maken. Die blik op de toekomst heeft me geen windeieren gelegd.

 

Als werkgever stimuleer ik de groeimentaliteit van mijn medewerkers. Opleiding staat centraal in de strategie van mijn ondernemingen, omdat ik weet wat de kracht van bijleren is. Ik vind het geweldig om te zien hoe mijn medewerkers groeien. Individueel, maar ook in team. Samen leren schept een band. En dat helpt ook je bedrijf enorm vooruit.

medewerkers
Nieuwe deuren openen

 

Ik ben trots op de mensen met wie ik al mocht samenwerken. En ik ben trots op mijn eigen carrièrepad. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu ter plaatse blijf trappelen. Met Poortman opende ik intussen weer een nieuwe deur in mijn ondernemerschap.

 

Ik blijf investeren in mijn zelfontwikkeling. Want groeien in kennis is groeien in mogelijkheden. Dat kan via een opleiding of een boek zijn, maar ook door in dialoog te treden met anderen. Samen sta je nog zoveel sterker. 

 

Droom je ook van een carrièrepad zoals dat van Miguel?
Ontwikkel jezelf met ons opleidingen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?