Pas afgestudeerd? 5 tips voor een in het oog springend cv

Een opvallend en overtuigend cv is essentieel in de zoektocht naar een job. Maar welke troeven speel je daarin uit als je nog geen werkervaring hebt? Professioneel coach Eva Janssens geeft je 5 tips.

 

1. Zet je skills in de verf

Werkervaring is een ruim begrip. Zo passen studentenjobs perfect op je cv, zeker als die inhoudelijk in lijn liggen met de functie waarvoor je solliciteert. Beschouw ze dan ook als volwaardige professionele ervaringen. Beschrijf uitvoerig welke taken en verantwoordelijkheden je precies had en welke vaardigheden je daarvoor moest aanspreken.

 

Verschillende veelgevraagde soft skills – denk maar aan projectmanagement, stressbestendigheid en leiderschap – ontwikkel je ook buiten de bedrijfswereld. Als leider in een jeugdbeweging of lid van een studentenvereniging bijvoorbeeld. Of misschien werk je als vrijwilliger of organiseer je wel eens een evenement? Zet de skills die je daarvoor nodig hebt in de kijker op je cv.


aantrekkelijk
2. Maak je cv visueel aantrekkelijk

 

Recruiters krijgen dagelijks tientallen cv’s te zien. Wees zo creatief mogelijk om op te vallen in de massa. Gebruik gerust afbeeldingen en kleur, maar hou het smaakvol en overzichtelijk. Er bestaan trouwens heel wat websites en programma’s vol gratis of goedkope templates, zoals Canva.

 

Wel of geen profielfoto?

 

Het blijft een discussiepunt: is een profielfoto op je cv een goed idee of net niet? Mijn antwoord is volmondig ja, want de kans is groter dat je cv bijblijft. Een gezicht zorgt meteen voor een connectie. Belangrijk: hou het – net als op je LinkedIn-profielfoto – professioneel, maar vergeet je glimlach niet. Een vriendelijk gezicht laat immers de beste indruk na.


videoboodschap
3. Stuur een videoboodschap mee

 

Wil je je echt onderscheiden, neem dan een leuke videoboodschap op. Daarmee toon je creativiteit én lef. Overloop in je video niet je volledige cv, maar hou het kort en stel jezelf enthousiast voor. Focus op wie je bent en wat je passies zijn. Voor de ‘hardere info’ – zoals ervaring en opleidingsniveau – verwijs je door naar je cv.

 

Je video hoeft helemaal niet flitsend te zijn, dus duur materiaal heb je er niet voor nodig: een smartphone en een simpel programma zoals de Windows Foto’s-app zijn voldoende. Hou het simpel: de boodschap en je professionele, vriendelijke uitstraling zijn belangrijker dan allerlei vernuftige trucjes in de montage. Al laat je de video het best toch eens bekijken door een vriend of familielid voor je hem verstuurt.

 

Tip: voeg je video ook toe aan je LinkedIn-profiel, tenzij je boodschap gericht is aan één specifiek bedrijf.


originele profielschets
4. Schrijf een originele profielschets

 

Wist je dat recruiters gemiddeld slechts zes seconden per cv besteden? Een profielschets is het ideale middel om in die beperkte tijd de interesse van een recruiter of potentiële werkgever te wekken. Daarin vertel je kort en krachtig waarom jij de ideale kandidaat voor de job bent. Probeer origineel uit de hoek te komen en maak van je profielschets een prettig leesbaar verhaal. Zet deze tekst bovenaan je cv.

 

Een profielschets kan er zo uitzien:

 

Elf jaar. Zo oud – of beter: jong – was ik toen ik mijn eerste website maakte. Sindsdien is mijn passie voor programmeren alleen maar toegenomen en heb ik tientallen sites en mini-applicaties gebouwd voor familie en vrienden. Nu ik mijn studies afgerond heb, is het eindelijk tijd om van mijn grote passie mijn beroep te maken. Java, Python of PHP … In welke taal je me ook aanspreekt: mijn antwoord is ‘ja!’.

 

5. Tot slot: wees vooral eerlijk (ook met jezelf)

 

Je bent op zoek naar je eerste job en hebt dus weinig ervaring. It is what it is. Wees eerlijk en benadruk je sterke punten. Besteed zoveel mogelijk ruimte aan je studies en belicht de vakken die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Heb je een studie niet afgewerkt? Vermeld ze op je cv, maar schenk er minder aandacht aan. Hier lees je hoe je omgaat met dat soort gaten in je cv.

 

Nog één ding: je cv maak je niet op een halfuurtje. Vraag verschillende mensen naar hun feedback om het te optimaliseren. En trakteer hen een pintje nadat je je contract ondertekend hebt.

 


Ook onze professionele coaches staan voor je klaar met feedback en tips

 

Maak snel een afspraak om je cv te bespreken.

 



Over Eva Janssens

 Bij Cevora-opleidingspartner Obelisk staat Eva werkzoekenden bij in hun zoektocht naar een job. Dat doet ze met sollicitatie- en communicatietrainingen en persoonlijke begeleiding. Daarnaast helpt ze ook jongeren aan een job met het WIJ3-project MOEF!.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?