Gaten in je cv? Zo maak je in 5 stappen troeven van je werkpunten

Krijg je al stress bij de gedachte de gaten in je cv te moeten verklaren tijdens een sollicitatiegesprek? Geen paniek: in vijf stappen keer je de situatie om en zet je je sterke punten in de verf.

 

Wie kan zeggen dat hij een volledig rechtlijnig carrièrepad bewandelt? Twijfels, mislukte passages, periodes van werkloosheid, persoonlijke problemen … Het zijn zowel bij het opstellen van je cv als tijdens je sollicitatiegesprek mogelijke struikelblokken.


gaten in je cv


Ga je er niet goed mee om, dan kunnen die ‘gaten’ in je cv – ik noem ze liever ‘schemerzones’ – je zelfvertrouwen aantasten. Zo neem je in vijf stappen je struikelblokken slim, maar eerlijk op in je cv. Zonder afbreuk te doen aan je sterktes qua werkervaring en skills.

 

1. Identificeer je schemerzones

 

Stel: je vertelt aan een onbekende over je professionele parcours. Zijn er negatieve ervaringen of periodes die je zou willen verbloemen of zelfs verzwijgen? Volg je buikgevoel om de passages te identificeren die je in de problemen zouden kunnen brengen.

 

2. Veranker je positieve punten

 

Je hebt nu je schemerzones geïdentificeerd. Maar er zijn ook heel wat aspecten waar je trots op bent: specifieke kennis, skills, talenten, ervaringen, verwezenlijkingen … Koester die kostbare stukjes informatie en veranker ze op een visuele manier. In een professioneel canvas, bijvoorbeeld.

 

Download de template voor je professioneel canvas.

 

3. Kijk je zwaktes in de ogen

 

Ga op zoek naar de bron van je schemerzones. Stel jezelf daarvoor de vraag wat die zwaktes over je zeggen. Met die oefening in zelfreflectie train je tegelijk twee softskills die tegenwoordig erg populair zijn bij recruiters: zelfkennis en kritisch vermogen. Telkens wanneer je een mislukking in de ogen kijkt, leer je iets bij over jezelf.


gaten in je cv

4. Keer de medaille om

 

Elke medaille heeft een keerzijde. Voor schemerzones is dat niet anders. Wat zijn de kwaliteiten die overeenkomen met de zwaktes die je identificeerde in de vorige stap?

 

Ben je introvert of zou je het eerder discreet noemen? Ben je koppig of ben je een doorzetter? Speelt je impulsiviteit je parten of ben je gewoon sterk in knopen doorhakken? Een SWOT-analyse kan je helpen bij deze benadering van je persoonlijkheidsaspecten.

 

Download de template voor je professionele SWOT-analyse.

 

5. Presenteer eerlijk en aantrekkelijk

 

In deze fase heb je in principe geen schrik meer voor je schemerzones. Nu is het zaak om ze op een eerlijke en aantrekkelijke manier op te nemen in je cv en op je LinkedIn-profiel. Vergeet ook de softskills niet die je in de vorige stappen identificeerde en gebruik de juiste sleutelwoorden. Laat je daarvoor inspireren door interessante vacatures binnen je vakgebied en de beroepenfiches van de VDAB.


gaten in je cv


Nu hoef je alleen nog je storytelling op punt te stellen voor je sollicitatiegesprek: hoe integreer je je sterke en zwakke punten in je verhaal? Train jezelf om je verhaal zo objectief, eerlijk en positief mogelijk te vertellen. Denk er ook aan de reden van vertrek bij vorige werkgevers uit te leggen: ging het om een interimcontract, een contract van bepaalde duur, een faillissement, een freelance-opdracht …?

 

Blijf je veerkracht en wendbaarheid ontwikkelen

 

De bron van negatieve gevoelens kunnen identificeren, mislukkingen in de ogen durven kijken, je sterke punten kennen, de positieve kant van zaken zien en een positief en coherent verhaal kunnen schetsen: die vijf stappen tonen aan dat je flexibel en positief ingesteld bent. Twee skills die enorm gegeerd zijn door werkgevers.

 

Werk je dagelijks aan die kwaliteiten, dan bied je jezelf de nodige uitwegen. Onderhoud die mindset om je hele professionele en persoonlijke leven lang je veerkracht en wendbaarheid te ontwikkelen.

 


Klaar voor een nieuwe uitdaging?

 

Ontdek onze opleidingen voor werkzoekenden.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?