Duaal leren: een leerervaring op maat van elke werkzoekende

Een opleidingstraject afgestemd op competenties? Duaal leren helpt je de skills te ontwikkelen die passen bij jouw werkcontext, ambities en talenten. De wisselwerking met een aantal geëngageerde personen is cruciaal in jouw leerervaring.

 

Wat is duaal leren?

 

Een klassiek opleidingstraject bestaat uit enkele weken theorie, gevolgd door een stage. Duaal leren breekt met die chronologie: als werkzoekende ga je al bij de start van het traject aan de slag in een bedrijf (= werkplekleren). Daarnaast volg je elke week een aantal dagen opleiding (= campusleren).

schema


Opleiding en werkwereld dichter bij elkaar brengen: dat is het doel van duaal leren. Doordat je jouw werkplekervaring meeneemt naar het campusleermoment, kan de docent de theorie afstemmen op jouw specifieke werkcontext. Daar pluk jij de vruchten van, net zoals het bedrijf dat jou de kans geeft om je te bewijzen.

 

Bij duaal leren staan competenties centraal: vóór de opleiding wordt een competentiegericht curriculum bepaald, afgestemd op de werkplek waar je gaat leren. Zo ontwikkel je de skills die je écht nodig hebt op de werkvloer. De kans dat je na je opleiding een job vindt op maat van jouw ambities en talenten, wordt zo een stuk groter.

leren
De 4 spilfiguren bij duaal leren

In een duaal leertraject spelen vier personen een cruciale rol:

 

  1. Eerst en vooral: jij. Als werkzoekende krijg je de kans om je leertraject in eigen handen te nemen door wat je leert op de campus meteen mee te nemen naar de werkvloer, en andersom. Die wisselwerking zorgt voor een leerervaring op jouw maat.
  2. De docenten voorzien nog altijd theorie, maar beperken die tot het minimum. Een groot deel van het campusleren staat namelijk in het teken van interactie. Zo krijg je gerichte tips en feedback. Ook wisselleren – leren van de ervaringen van de medecursisten – is een belangrijk aspect van duaal leren.
  3. De professioneel coach is jouw individuele begeleider. Hij of zij helpt je nog voor de start van je opleiding bij de zoektocht naar een werkplek, denkt mee na over de skills die je wil bijschaven, volgt je vorderingen op en staat voor je klaar bij vragen of problemen. Hij of zij geeft ook sollicitatietraining.
  4. Je mentor, ten slotte, is een medewerker van het bedrijf waar je de knepen van het vak leert. Het is de persoon die je leertraject opvolgt op de werkvloer en je stimuleert om de aangeleerde competenties om te zetten in de praktijk.
schema2

Interactie via een digitaal platform

Het codewoord bij duaal leren is interactie. Werkzoekende, docenten, professioneel coach en mentor staan zoveel mogelijk met elkaar in contact om het positieve effect van de leerervaring te maximaliseren. Een gebruiksvriendelijk digitaal platform is het ideale hulpmiddel om die interactiviteit te stimuleren.

 

Een nieuwe job vinden via duaal leren?

 

Schrijf je in voor de opleiding ‘recruitment consultant’

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?