In 4 stappen van de schoolbanken naar je eerste job

Pas afgestudeerd? Dan beschik je ongetwijfeld over de juiste vaardigheden om de arbeidsmarkt te bestormen. Toch is met je diploma zwaaien niet voldoende om je eerste job binnen te halen. Hoe pak je het dan wel aan? Professioneel coach Eva Janssens zet je op weg.

 

1. Begin bij het begin: een overtuigend cv

 

Je hebt nog geen werkervaring, dus moet je op een andere manier de aandacht van potentiële werkgevers trekken. Een opvallend cv is dus extra belangrijk. Hier vind je 5 tips voor een in het oog springend cv.


eerste job

2. Maak een sterk LinkedIn-profiel

Met zo’n vier miljoen Belgische gebruikers is LinkedIn het kanaal bij uitstek om je in de kijker te werken van potentiële werkgevers. Maak dan ook zo snel mogelijk je account aan, zeker omdat een sterk profiel opbouwen een aantal maanden in beslag neemt.

 

Enkele tips:

 

  • Begin met een professionele profielfoto en banner. Een foto met een pint in je hand is misschien leuk op Facebook of Instagram, maar is geen goed idee op LinkedIn.

 

  • Voeg zoveel mogelijk contacten toe aan je netwerk. Begin met familie, vrienden, studiegenoten … Koppel ook je e-mailadres aan je account om snel connecties te maken. Hoe groter je netwerk, hoe zichtbaarder je profiel voor andere gebruikers. Honderd connecties is een mooi doel.

 

  • Voorzie je profiel van voldoende inhoud en gebruik daarvoor de juiste trefwoorden. Zo verhoog je de kans dat recruiters je vinden met hun zoekacties. In vacatures en de beroepenfiches van de VDAB vind je inspiratie voor de gangbare termen in de hr-wereld en jouw vakgebied.

 

 

 

  • Wacht niet tot je gevonden wordt, maar ga zelf in interactie met bedrijven waarvoor je graag zou werken. Volg ze, reageer op hun posts en check of ze vacatures hebben.

 

  • Vraag aanbevelingen. Aan je leidinggevende tijdens je vakantiejob, bijvoorbeeld, of aan iemand met wie je vrijwilligerswerk doet. En doe natuurlijk hetzelfde voor anderen.

 

Hier vind je nog een aantal tips om de vindbaarheid van je LinkedIn-profiel te verhogen.

 

Spreek je netwerk aan

 

Wist je dat 26% van de sollicitanten via een persoonlijke connectie of referentie een job vindt? Laat dus zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent, niet alleen via LinkedIn. Zo krijg je misschien te horen dat er een job vrijkomt in het bedrijf van een vriend of familielid nog voor de vacature online staat.


eerste job

3. Bereid je sollicitatiegesprek grondig voor

 

Dit is een weggever. Op het internet circuleren een heleboel standaardvragen die vaak gesteld worden in sollicitatiegesprekken. Denk maar aan:

 

  • Wat weet je over onze organisatie?

 

  • Wat spreekt je aan in deze job?

 

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?

 

 

Neem even de tijd om te googelen en verzamel de vragen met jouw antwoorden in een Word-document. Oefen ze daarna in voor de spiegel of schakel een vriend of familielid in. Zo heb je vaak al de helft van je sollicitatiegesprek voorbereid.

 

Toch is een sollicitatiegesprek niet hetzelfde als een mondeling examen. Het is een dialoog waarin je niet alleen antwoorden geeft, maar ook zelf vragen stelt. Dat is belangrijk om te achterhalen of je echt wel wil werken voor het bedrijf waar je solliciteert. Neem dus zelf het heft in handen om alle info los te peuteren die je nodig hebt om de juiste beslissing te maken. Schrijf thuis al de vragen op die je tijdens het gesprek zeker wil stellen.

 

Stress voor een sollicitatiegesprek is trouwens perfect normaal. Zelfs wie al vijftig keer gesolliciteerd heeft, zit vaak nog met een stevige portie zenuwen. Zie het als een positief teken: je stressniveau geeft aan dat je echt wel gemotiveerd bent om de job te pakken te krijgen.

 

Een tijdelijk contract: doen of toch maar niet?

 

In economisch onzekere periodes – zoals ook nu het geval is – wemelt het van de tijdelijke contracten. Wees niet bang om zo’n contract te aanvaarden. Want hoe sneller je aan de slag kan, hoe sneller je ook ervaring opdoet. Kies wel voor een job die min of meer in lijn ligt met je langetermijnplannen. In de tussentijd kan je gewoon blijven solliciteren.


eerste job

4. Besef dat falen erbij hoort

 

Maak je geen illusies: de kans dat je eerste gesprek meteen een voltreffer is, is heel klein. Een sollicitatie is een erg specifieke belevenis waarbij ervaring opdoen belangrijk is. De enige manier om er beter in te worden, is er keihard voor gaan en leren uit je pogingen.

 

Bereid je voor op een moeilijke periode. Een nee krijgen kan wegen op je zelfvertrouwen. Draag daarom zorg voor jezelf. Verhoog je veerkracht door voldoende te slapen en gezond te eten. Neem regelmatig een pauze om even afstand te nemen van je sollicitaties. Omring je met mensen die je vertrouwt om te ventileren. En wees vooral niet té streng voor jezelf, want je doet je stinkende best. Onthoud: je hebt maar één ja nodig en vroeg of laat krijg je die.

 



Onze professionele coaches staan voor je klaar met feedback en tips

 

Maak snel een afspraak om je cv en je professionele verwachtingen te bespreken.

 





Over Eva Janssens

Bij Cevora-opleidingspartner Obelisk staat Eva werkzoekenden bij in hun zoektocht naar een job. Dat doet ze met sollicitatie- en communicatietrainingen en persoonlijke begeleiding. Daarnaast helpt ze ook jongeren aan een job met het WIJ3-project MOEF!.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?