Hoe overtuig je je werkgever om een opleiding te volgen?

Als je bijleert, is dat een win-winsituatie voor jou en je werkgever. Alleen is het voor je werkgever niet altijd duidelijk of de opleiding wel nuttig is voor het bedrijf. Met deze argumenten trek je hem of haar over de streep.

 

Bereid je goed voor

 

Stap met een goed voorbereide case naar je werkgever. Dat gaat verder dan wanneer de opleiding plaatsvindt, of zelfs wat je verwacht te leren. De grootste bezorgdheid van je werkgever is wellicht dat de impact van de opleiding beperkt zal zijn.

 

Daarom is het belangrijk om aan te geven hoe je de nieuwe kennis of vaardigheden concreet zal toepassen in je functie. Een opleiding staat namelijk niet garant voor een gedragsverandering. Denk na hoe je de opleiding zal implementeren in je job, en ga op voorhand het gesprek aan met je werkgever of leidinggevende.

 

Tip: lees de blog ‘Zo vind je een opleiding die je écht vooruithelpt’ om de juiste opleiding te kiezen.

 

 overtuig je werkgever
Benadruk hoe je opleiding het bedrijf vooruithelpt

 

Er zijn voor je werkgevers nog tal van voordelen aan opleidingen. Je wordt beter in je job, werkt productiever of efficiënter, je kan je eigen takenpakket uitbreiden, je collega’s iets bijleren, je brengt de laatste kennis over je vakgebied binnen …

 

Tip: benoem welke problemen jij ziet in de organisatie, en hoe de opleiding dat zal verhelpen. Zo maak je de impact van een opleiding concreet.

 

Een voorbeeld: merk je dat vergaderingen vaak nodeloos lang duren en weinig resultaat opleveren? Dat kost je werkgever geld, je collega’s tijd en het kan demotiverend werken. Spreek af om na de opleiding ‘efficiënt vergaderen’ een voorstel te doen om vergaderingen te herzien, waar niet alleen jij maar ook je collega’s van zullen profiteren.

 

Zoek uit welke premies van toepassing zijn

 

Wist je dat je werkgever opleidingskosten (gedeeltelijk) terugkrijgt? Voor bedienden die tot PC 200 behoren, is een opleiding zelfs helemaal kosteloos. Ook als je training bij een andere aanbieder doorgaat, kan je werkgever premies aanvragen. Is je leidinggevende bezorgd over de kostprijs van een opleiding, dan kan je hem of haar zo geruststellen.

 

Meer weten? Ontdek de opleidingspremies voor werknemers.

 

 overtuig je werkgever
Laat je werkgever en leidinggevende zien wat de winst is

 

Een werkgever heeft er altijd baat bij als de medewerkers groeien en beter worden in hun job. Wijs je werkgever er dus op dat de opleiding jouw persoonlijke doelen ondersteunt én het bedrijf vooruithelpt. Overleg samen welke opleidingen voor jezelf én het bedrijf nuttig zijn. Zo zal je werkgever inzien dat de tijdinvestering zichzelf zal terugbetalen. 

 

Een opleiding volgen waar je werkgever geen nee tegen kan zeggen?
Ontdek ons opleidingsaanbod
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?