“Werkgeluk is wat je mét je mensen doet, niet voor je mensen”

Werkgeluk: waarom zou je er werk van maken? Omdat gelukkige medewerkers betrokkener en productiever zijn, weet Griet Deca. Als Chief Hapiness zet ze vanuit Tryangle bedrijven op het juiste spoor. “Let wel: werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werkgever creëer je een vruchtbare voedingsbodem voor werkgeluk, maar je werknemers moeten het natuurlijk mee waarmaken.”

 

In het model van Tryangle – of de werkgelukspiramide – bestaat die voedingsbodem uit zeven lagen, met werkgeluk helemaal aan de top. Het idee is dat je pas kan doorstoten naar een volgend niveau wanneer alles snor zit in de laag eronder.

werkgelukpiramide
Stevige fundamenten als vertrekpunt

 

Griet: “Wanneer een aantal basisvoorwaarden niet vervuld zijn, komt de jobtevredenheid sowieso onder druk. Loon naar werken en faire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld, maar ook de juiste ondersteuning om elke job in optimale omstandigheden te kunnen uitvoeren. Klinkt dit als een open deur intrappen? Niets is minder waar, helaas. Na een fusie, bijvoorbeeld, worden identieke takenpakketten soms nog lange tijd compleet verschillend beloond.”

teamleaders
Een gevoel van verbondenheid

 

Een trapje hoger in de piramide komen we bij verbinding terecht. Concreet speelt de band met de leidinggevende hier een belangrijke rol. Laat dat nu net een van dé obstakels zijn voor het werkgeluk van velen, zo blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent.

 

Griet: “Teamleaders zijn vaak gepromoveerd vanuit een specialistenrol. Kraks in hun vak, maar ze missen communicatieskills en fingerspitzengefühl om een ploeg te coachen en te inspireren. Investeren in die broodnodige peopleskills is dus een absolute must op dit niveau.”

 

Een verbindende bedrijfscultuur

 

Of medewerkers zich geconnecteerd voelen met hun werkgever, is daarbovenop een kwestie van bedrijfscultuur – de mindset van de organisatie. Griet: “Het is een goede zaak dat veel bedrijven vandaag een waardenset hebben. Maar die laten leven in alle geledingen van de organisatie, is een werk van lange adem en vraagt continue aandacht vanuit interne communicatie.”

 

Van competentie- naar talentmanagement

 

Op de werkvloer is er gelukkig steeds meer aandacht voor de bevordering van het fysieke en psychosociale welzijn van werknemers. Een preventief welzijnsbeleid zorgt ervoor dat elke medewerker zich fysiek en psychisch kan wapenen tegen stress en burn-out.

 

“Maar ook een actief talentenbeleid draagt in sterke mate bij aan het welzijn van werknemers”, benadrukt Griet. “De combi van ‘goed kunnen’ en ‘graag doen’ is een talent. Probleem is echter dat organisaties eenzijdig focussen op het eerste: de individuele competenties. Door taken op teamniveau te matchen met de beschikbare talenten, los je dat op en zorg je ervoor dat iedereen voor pakweg 80% binnen zijn talenten kan werken. Dat is werkgeluk!”

80/100
Conclusie: werkgeluk maak je mét je werknemers

Dus weg met de borrels, pingpongtafels en fruitmanden? Griet: “Zeker niet, maar je moet wél beseffen dat je met die losse initiatieven geen duurzaam werkgeluk bouwt. Erger nog, rammelt het aan de fundamenten van je gelukspiramide, dan lokken dergelijke lucky shots of happiness bittere reacties uit.”

 

In een gezonde werkomgeving en binnen een goede verstandhouding met je collega’s en leidinggevenden zinvol werk kunnen verrichten: dat is de essentie van werkgeluk. Kortom: wat je doet mét je werknemers, niet voor mensen. En dat werpt vruchten af, onder meer in de vorm van meer engagement, een hogere productiviteit en een lager verzuim.

 

Werk maken van werkgeluk?

 

Ontdek ons opleidingsaanbod.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?