De invloed van digitalisering in accountancy: meer tijd en inzicht voor boekhouders (en zaakvoerders)

Brengt digitalisering de job van de boekhouder in gevaar? “Niets is minder waar”, zegt Bert De Bie, CEO van accountancy- en advieskantoor Groep Anthonissen. “Wel is de invulling van ons werk de voorbije jaren serieus veranderd. Dat vergt een aanpassing, maar biedt ons vak uiteindelijk een enorme meerwaarde.”

 

Meer inzicht, gerichter advies

De invloed van digitale ontwikkeling is ook bij accountancy- en advieskantoor Groep Anthonissen duidelijk merkbaar. “Tien jaar geleden bestond ons werk vooral uit belastingaangiften doen en facturen verwerken”, zegt Bert. “Tegenwoordig is onze dienstverlening een stuk uitgebreider. We hebben nu meer tijd voor de strategische begeleiding van zaakvoerders in hun ondernemerschap. De digitalisering van ons vak was een belangrijke hefboom voor die evolutie.”

 

digitalisering


“Digitale tools helpen ons niet alleen om data sneller te verwerken. Ze bieden ook meer inzicht in de actuele cijfers van de klant. Vroeger liepen we als boekhouder altijd wat achter de feiten aan. Nu spelen we heel kort op de bal en geven we gericht advies waarmee zaakvoerders meteen aan de slag kunnen. De volgende stap in het digitaliseringsproces zijn nauwkeuriger voorspellingen om nog toekomstgerichter te werken.”

 

De kracht van AI

 

De voorbije jaren heeft artificiële intelligentie de digitalisering van de accountancywereld in een nieuwe stroomversnelling gebracht. “In elke fase van onze job biedt AI een meerwaarde”, vertelt Bert. “Denk maar aan automatische controles van datafiles. Die besparen ons een hoop tijd in de voorbereiding van dossiers én herleiden de kans op fouten tot een minimum. Verder worden ook analysetools alsmaar krachtiger. Zo kunnen we sneller en makkelijker evoluties zien en uiteindelijk beter advies verlenen.”

 

“Je moet als accountancykantoor het warm water niet uitvinden met eigen boekhoudsoftware. Er zijn heel wat krachtige toepassingen op de markt. Een belangrijk aspect van je job als digitale accountant is de juiste tools samenbrengen om een uniek ecosysteem te bouwen op maat van de behoeften van je klant.”


digitalisering

Changemanagement

De meerwaarde van digitale tools voor zaakvoerders staat buiten kijf. Maar wat betekent de evolutie voor de werkervaring van de boekhouder? “De veranderingen vormen een stevige uitdaging voor onze medewerkers”, beseft Bert. “Sommigen werkten al twintig jaar op dezelfde, manuele manier en moeten nu een deel van hun werk uit handen geven aan een zo goed als volledig geautomatiseerd systeem. Dat gaat niet vanzelf.”


digitalisering

“In dat veranderingsproces zijn opleidingen essentieel. Bij Groep Anthonissen hebben we daarvoor de Campus GA opgericht. In dat leertraject komen niet alleen skills om met nieuwe toepassingen te werken aan bod, maar ook tips om met verandering – in dit geval: digitale transformatie – om te gaan. Belangrijk daarbij is rekening houden met ieders individuele tempo.”

 

“Ook accountants die pas van school komen, komen in onze GA Campus terecht. Zij hebben vaak een degelijke fiscale kennis, maar beseffen vaak nog niet ten volle welke impact digitalisering heeft op hun job. In het leertraject brengen we hen die kennis bij en maken we van onze medewerkers totaaladviseurs.”

 

Nóg beter worden in je rol als digitale boekhouder?

 

Ontdek onze opleidingen

 



Over Bert De Bie

Bert De Bie is de CEO van Groep Anthonissen (GA), een groep kantoren gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit en financieel advies. De klanten van GA zijn vooral kleine ondernemingen. Bert volgt de digitale ontwikkelingen in zijn branche op de voet en ziet ze als hét middel om Vlaamse ondernemers nog beter te adviseren.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?