Jonge generatie op de werkvloer: is de motivatie zoek?

Vandaag bevolken vier generaties onze werkvloeren. Die verschillende leeftijdsgroepen met hun eigen wensen en behoeftes harmonieus laten samenwerken, is niet altijd simpel. Soms ontstaat er zelfs clichédenken. Dat het de jonge generatie ontbreekt aan motivatie, is zo’n dooddoener.

 

Onlangs nog hoorde ik die uitspraak uit de mond van een vijftiger tijdens een van mijn trainingsessies rond coaching en leiderschap. Omdat ik me als jonge dertiger aangesproken voelde, vroeg ik hem om tekst en uitleg. Omdat ze tijdens het sollicitatiegesprek al meteen een dag per week thuiswerk eisen, gaf hij aan. En vanaf de eerste werkweek klappen ze hun laptop ten laatste om vijf uur dicht.

jonge generatie
Work-life belangrijker dan carrière?

 

Voor deze vijftiger zijn het stuk voor stuk signalen dat de jongere generatie op de werkvloer doorgaans meer met work-lifebalans bezig dan met carrière maken. Van vrouwen kan hij dat nog begrijpen, maar van mannen? Waardoor ik mij natuurlijk dubbel beledigd voel. Zijn gezinssituatie heeft hem indertijd nochtans nooit belet om voluit voor zijn carrière te gaan, stipt hij aan. Dus pols ik fijntjes naar de job van zijn vrouw: zij zorgde voor de kinderen. Waarop het hem eindelijk begint te dagen.

jonge generatie

Dat de jonge generatie zijn work-lifebalans nauwlettend in de gaten houdt, komt omdat beide partners tegenwoordig aan de slag zijn. Dat moet ook, want in tegenstelling tot twintig jaar geleden spring je met één inkomen niet ver meer. Gaan beide partners werken, dan is het maar logisch dat de zorg voor het huishouden en eventuele kinderen ook evenredig verdeeld wordt.

 

Motivatie start met een goed gesprek

 

Blijft natuurlijk de hamvraag: is de jonge generatie daardoor ook minder gemotiveerd? Het tegendeel is waar. Zo klappen veel jonge ouders na bedtijd van de kinderen hun laptop weer open om in alle rust nog wat door te werken. Dat doe je niet als het je ontbreekt aan motivatie en engagement. Zij zijn hun leidinggevende dan ook heel dankbaar wanneer hij of zij rekening houdt met hun situatie en mee nadenkt over oplossingen.

jonge generatie

Er bestaan gelukkig verschillende opties om hier tijdelijk aan tegemoet te komen. Deeltijds werken – bijvoorbeeld via ouderschapverslof, telewerken en glijdende uren zijn het meest ingeburgerd. Onbetaald verlof opnemen is minder gebruikelijk, maar kan in bepaalde gevallen ook soelaas bieden. Loopbaanbegeleiding of psychologische ondersteuning zijn dan weer waardevol voor wie het moeilijk heeft om de juiste balans te vinden.

 

Kortom, elke loyale en duurzame samenwerking begint met een gesprek van mens tot mens en heldere afspraken. Wie alleen dat al toepast op zijn team, krijgt er een pak loyaliteit en motivatie voor in de plaats.

 

Je verdiepen in coachend leiderschap?

Neem een kijkje in ons opleidingsaanbod rond leidinggeven en HR.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?