Olivier Lambert over heropstart klassikale opleidingen: “Bijscholen en omscholen worden cruciaal”

De voorbije weken zijn duizenden jobs gesneuveld in de nasleep van de coronalockdown. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Welke plek krijgen al die werklozen in de post-corona-economie? En hoe kunnen werknemers die wél nog aan de slag zijn zich aanpassen? Cevora hervat haar klassikale opleidingen om werkgevers, werknemers en werkzoekenden oplossingen te bieden op de hertekende arbeidsmarkt.

 

Aangepaste opleidingen als antwoord op de crisis

 

Zowel bij grote als minder grote bedrijven zijn de voorbije weken ontslagen gevallen. Die trend zal zich nog voortzetten: voor het eerst sinds lang plannen Belgische bedrijven meer ontslagen dan aanwervingen.

 

Olivier: “Wellicht zal het twee tot vier jaar duren voor het aantal jobs weer op hetzelfde peil zit als vóór de crisis. De arbeidsmarkt is helemaal door elkaar geschud. 100% van de jobs zal veranderen. Bedrijven en werknemers zullen creatief moeten zijn om zich te redden.”


olivier lambert


Bijscholen en omscholen worden de codewoorden van de komende jaren. Opleidingsaanbieders spelen in dat verhaal een cruciale rol. Hoe verkoop je als winkelbediende op anderhalve meter afstand? Wat kan je als leidinggevende doen om thuiswerkers op te volgen? En hoe halen die telewerkers het maximum uit digitale tools? Het zijn slechts enkele voorbeelden van de uitdagingen die ons te wachten staan.”

 

“Cevora werkt op dit moment hard aan een aangepast opleidingsaanbod, in samenspraak met alle betrokken partners. Dat we zo nauw betrokken zijn bij de werkwereld, helpt ons om de juiste keuzes te maken.”

 

Het belang van (veilige) klassikale opleidingen

 

Kunnen we niet gewoon online leren? Is dat niet de toekomst? “We hebben de voorbije weken meer digitale opleidingen georganiseerd, maar die kunnen enkele belangrijke troeven van klassikale opleidingen niet evenaren.”

 

“Wie in groep leert, is gemotiveerder. Verdiepende discussies en praktische oefeningen verlopen beter in een klassikale setting. Mensen leren ook heel veel van elkaar, dat is moeilijker bij een virtuele training. Bovendien is niet iedereen voldoende vertrouwd met digitale tools. Voor die doelgroep zijn digitale opleidingen een brug te ver.”


olivier lambert


“Een snelle heropstart van klassikale opleidingen was dus broodnodig om iedereen aan boord te houden in de hertekende arbeidsmarkt. Een combinatie van online en klassikaal leren is de ideale situatie.”

 

“We hebben hard gewerkt aan veiligheidsmaatregelen om de gezondheid van deelnemers en docenten te vrijwaren. Duidelijke procedures om social distancing te garanderen en gedesinfecteerde stoelen en tafels zijn maar enkele van de vele maatregelen die we op 25 juni uitgetest hebben. Op 1 juli hervatten we ons klassikale aanbod.”

 


Sta je ook te popelen om weer in groep bij te leren?

 

Schrijf je nu in voor een klassikale opleiding.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?