4 tips voor een positieve leercultuur in jouw organisatie

Een leercultuur is een vruchtbare omgeving waarin medewerkers alle kansen krijgen om hun skills te ontwikkelen. Daar plukken niet alleen zij de vruchten van, maar ook jij als werkgever. Hoe creëer je een gezonde voedingsbodem voor een positieve leercultuur in jouw organisatie? Hier zijn vier tips.

 

Leercultuur: meer dan zomaar opleidingen

 

Als zaakvoerder ben je ongetwijfeld groeigericht. Je wil je producten of diensten verbeteren om de impact op je doelpubliek te verhogen en – als je een commercieel bedrijf leidt – je winst te maximaliseren.

 

Om die doelstellingen te bereiken, heb je medewerkers met dezelfde ambitieuze instelling nodig. Maar ze moeten ook over de juiste vaardigheden beschikken. Medewerkers daarvoor de nodige opleidingen aanbieden is een goed begin, maar met een volgroeide leercultuur bereik je veel meer.


ambities


Leren wordt pas een deel van je bedrijfscultuur als medewerkers hun ambities en skills ten volle kunnen en mogen ontwikkelen. Opleidingen mogen niet als een noodzakelijk kwaad beschouwd worden, maar als kansen om vooruit te gaan. En die mindset kan alleen maar groeien als je die als werkgever voedt.

 

Tip 1: maak duidelijke afspraken rond leren

 

Beschouw opleidingen als een vast onderdeel van het takenpakket. Zo vermijd je dat medewerkers ze als iets vervelends zien dat hen van hun werk houdt. Opleidingen zijn net een hulpmiddel om die taken nog beter uit te voeren en zijn daarom een essentieel aspect van de job.

 

Maar sommige taken kunnen echt niet wachten. Vraag leidinggevenden daarom om duidelijke afspraken te maken binnen hun team. Welke opdrachten hebben altijd voorrang op een opleiding? Welke collega kan die eventueel overnemen? Hoelang op voorhand moeten medewerkers een opleiding aanvragen?

 

Tip 2: zorg voor een uitgebreid leeraanbod

 

De ene medewerker wil meer leren over de nieuwe ontwikkelingen binnen zijn of haar vakgebied, de andere heeft nood aan een opleiding timemanagement. Maak het leeraanbod daarom zo uitgebreid mogelijk. Zo geef je medewerkers de vrijheid om zelf te kiezen. Vraag ze wel om te motiveren waarom de opleiding nuttig is voor hun job en/of hun groeitraject.


leermethode


Naast het thema is ook de leermethode een belangrijke factor. Sommige medewerkers leren liever thuis in hun eigen tempo, anderen verkiezen een klassikale opleiding. Zorg dus ook op dat gebied voor voldoende variatie in het aanbod. Tegenwoordig vormen opleidingen overigens vaak een combinatie van beide methodes. 

 

Focus op het positieve

 

Een leercultuur is een positieve cultuur. Maak duidelijk dat opleidingen niet dienen om gebreken te corrigeren, maar om talenten te ontwikkelen. Benadruk je het groeiaspect, dan zullen medewerkers geen schroom voelen om een opleiding te volgen. Ze zullen net blij zijn met de kansen die ze krijgen.

 

Tip 3: laat ruimte voor fouten

 

Medewerkers leren pas echt bij als ze hun nieuwe vaardigheden kunnen uitproberen in de werkcontext. Hen de kans geven om te experimenteren is dan ook een belangrijk aspect van een leercultuur.

 

Fouten zijn vaak onvermijdelijk in die testfase. Ook dan is een positieve bedrijfscultuur cruciaal: wijs niet met de vinger als iets misgaat, maar leer samen uit de situatie om de volgende keer beter te doen. Laat je geen ruimte voor fouten, dan zullen je medewerkers zich beperken tot wat ze kunnen controleren. En zo smoor je creativiteit en vooruitgang in de kiem.


bedrijfscultuur
Tip 4: geef het goede voorbeeld

 

Medewerkers zullen sneller de stap zetten om bij te leren als ze zien dat ook hun leidinggevenden dat doen. Volg daarom zelf een cursus over bijvoorbeeld leiderschap of leer een nieuwe taal als je in een meertalige omgeving werkt. En wees ook niet bang om wat je geleerd hebt toe te passen in de praktijk. Zo toon je dat experimenteren in de bedrijfscultuur past en dat fouten maken menselijk is.

 


De leercultuur in jouw organisatie voeden?

Ontdek onze opleidingsthema’s voor werknemers.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?