Shane McLeod, coach van de Red Lions: “De sportwereld biedt interessante inzichten voor bedrijfsleiders”

Hij verzorgt de keynote op de Hr Digital Day en is ongetwijfeld een van de meest in het oog springende sprekers. Shane McLeod, hockeycoach die onze Red Lions wereldkampioen maakte, is een referentie als het over leiderschap gaat. “De inzichten uit de sport gelden net zo goed voor het bedrijfsleven.”

 

Het was de liefde voor de sport die de Nieuw-Zeelander Shane McLeod naar het trainerschap leidde. “Maar de vaardigheden die ik eerder in mijn loopbaan opdeed, maakten van mij de coach die ik vandaag ben”, zegt Shane. “Na mijn studies opvoeding en psychologie gaf ik vijf jaar les. Vervolgens reisde ik de wereld rond en kwam ik in België terecht, waar ik meerdere teams coachte. Doorheen die jaren leerde ik wat mensen motiveert om beter te worden: de essentie van leiderschap.”


shane mcleod

Samenwerking

En dat Shane McLeod een succesvolle coach is, daarvoor volstaat een blik op zijn palmares: meest recent een zilveren medaille op de Olympische Spelen en goud op het Wereld- én Europees Kampioenschap met de Belgische mannenhockeyploeg. “Maar meer dan die prijzen ben ik trots op de mensen met wie ik samenwerk. We zweren bij een coöperatieve aanpak waarbij heel veel ownership en inspraak bij de spelers ligt”, vertelt Shane.

 

80/20-principe

“Het team volgt een 80/20-principe. 20% van de tijd werken we mét de spelers. Dat betekent dat die overige 80% van de spelers zelf afhangt. We investeren enorm in onze atleten om zelfstandig te worden. Zo proberen we hun motivatie zodanig aan te wakkeren dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen om ook in die 80% beter te worden: zij zijn verantwoordelijk voor hun slaap, voeding en levensstijl”, legt Shane uit.


shane mcleod

Interne motivatie

 

“Dat geldt voor alle vormen van leiderschap: je kan niet iedereen continu controleren of aansturen”, zegt Shane. “Je moet er in de eerste plaats voor zorgen dat mensen de interne motivatie hebben om zichzelf te verbeteren. Dat doe je bijvoorbeeld door hen zelf hun doelstellingen te laten bepalen, en hen daar ook verantwoordelijk voor te houden. Ik coach geen spelers, zij coachen zichzelf en gebruiken mij en de sportieve staf als resource.”


shane mcleod

Doelstellingen behalen

 

Maar het blijft uiteraard een uitdaging om die doelen te bereiken, vertelt Shane. “Gelukkig werk je in topsport naar hoogtepunten toe: specifieke evenementen waar je op relatief korte termijn naartoe leeft. Het is belangrijk om onze spelers daarop voor te bereiden: we moeten die journey visualiseren, en hen door de moeilijke momenten heen loodsen.”

 

Wat een bedrijfsleider kan leren van een coach

“Er zijn heel veel gelijkenissen in leiderschap in sport en de bedrijfswereld,” vertelt Shane. “Zo moeten alle mensen gemotiveerd en gestimuleerd worden. Je moet weten wat hen drijft, en hoe je het beste in hen naar boven haalt. Daarvoor moeten medewerkers een geloof in het doel of het eindproduct hebben.”


shane mcleod


“Maar ik zie ook enkele essentiële verschillen tussen sport en de bedrijfswereld”, besluit Shane. “In de bedrijfswereld draait het om de lange termijn. Er zijn nauwelijks hoogtepunten om naartoe te werken of te vieren. Het loont om met je team tussentijdse mijlpalen te bepalen, en daar ook op te klinken als ze effectief behaald zijn.”

 

Hr Digital Day op 8 oktober: mis de keynote speech van Shane McLeod niet

 

“Toen we met de Red Lions aan de slag gingen, raakte de ploeg niet over de kaap van op vier na beste ploeg. Het proces om de absolute nummer één te worden, zal ik blootleggen tijdens de Hr Digital Day. Je ontdekt technieken om mensen en teams te motiveren én gemotiveerd te houden; technieken die je ook voor een kmo van toepassing zijn.”

 Je leiderschapsvaardigheden bijschaven?

 

Bekijk onze opleidingen rond leidinggeven en hr

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?