Groeien in je loopbaan? Zo word je leidinggevende

Een nieuwe stap zetten in je loopbaan kan op verschillende manieren. Is leidinggevende worden jouw ultieme ambitie? Ontdek de skills die je nodig hebt én 3 stappen om te groeien naar en in die nieuwe rol.

 

De skills van een leidinggevende

 

Meer verantwoordelijkheid, een hoger aanzien, vaak ook een hoger loon … Een job als leidinggevende brengt een aantal niet te versmaden voordelen met zich mee. Maar met enkel die troeven als motivatie kom je er niet in je nieuwe rol. Een goede leidinggevende beschikt over een aantal specifieke kwaliteiten.

 

Je bent resultaatgericht

 

Hoe je het ook draait of keert: als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de resultaten van je team. Je bent perfect op de hoogte van de bedrijfsdoelstellingen en weet je teamdoelstellingen daarop af te stemmen. Je bent doelgericht en besluitvaardig.

 

Ambieer je een hogere managementfunctie? Dan is ook strategisch inzicht een absolute must. Je denkt dan niet alleen aan de resultaten op korte termijn, maar bent ook bezig met de visie en doelstellingen op langere termijn. Je bent analytisch ingesteld, innovatief en ondernemend.

 

operationeel


Je bent operationeel sterk

 

Planning en organisatie zijn essentieel om resultaat te halen. Als leidinggevende zorg je dat alle taken uitgevoerd worden en zoek je naar oplossingen wanneer iets niet volgens plan verloopt. Je bent erg praktisch ingesteld en efficiënt.

 

Je bent een peoplemanager

 

Je haalt pas het beste uit je team als iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt. Als leidinggevende is het jouw taak om de individuele noden van je medewerkers in lijn te brengen met de teamdoelstellingen. Een open dialoog is cruciaal. Je bent communicatief en empathisch.


peoplemanager

Word leidinggevende in 3 stappen

 

Leidinggevende word je niet van vandaag op morgen. Het best groei je geleidelijk aan naar die rol toe. Dit is hoe je het stapsgewijs aanpakt.

 

1. Experimenteer

 

Ga na of je een aantal leidinggevende taken kan uitproberen binnen of naast je huidige rol. Neem bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid op voor een project. Zo kom je te weten of projectmanagement, resultaatgericht werken en andere aspecten van een job als leidinggevende jouw ding zijn.


experimenteer


2. Ontwikkel je skills

 

Door te experimenteren, schaaf je al doende je skills bij. Maar er zijn nog manieren om bij te leren. Zo kan je meelopen met een collega en on the job leren. Of je kan een opleiding volgen om specifieke skills aan te scherpen.

 

3. Waag de sprong

 

Voel je dat je klaar bent om de stap te zetten? Twijfel niet langer en ga ervoor. Onthoud dat je ook na je overstap kan blijven bijleren. Dat doet iedere medewerker in om het even welke job.

 

Tip: communiceer zoveel mogelijk met je leidinggevende en/of je collega’s van hr om je te begeleiden bij je groeiproces.

 

Je skills bijschaven voor de stap vooruit?
Ontdek onze opleidingen over leidinggeven
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?