Klaar voor een nieuwe stap in je loopbaan? Dit zijn de mogelijkheden

Voel je dat het tijd is voor verandering op het werk, maar weet je niet meteen hoe je de bal aan het rollen krijgt? Je hebt een hele waaier aan mogelijkheden om te groeien in je loopbaan. We geven je graag een aantal pistes.

Verticale en horizontale groei

Bij ‘een nieuwe stap zetten in je loopbaan’ denk je misschien meteen aan promotie. Klimmen op de bedrijfsladder, bijvoorbeeld naar een leidinggevende positie, noemen we verticale groei. Meestal krijg je dan meer verantwoordelijkheid en ga je ook meer verdienen. Maar je neemt ook afstand van je vorige job en het werk dat je misschien wel heel graag deed. Voor- en nadelen dus.

Hier lees je meer over de stap naar een leidinggevende rol.


Verticale groei is een mooie ambitie, maar je kan ook een andere richting uitgaan. Zo kan je je huidige job behouden en beter afstemmen op je werkgeluk. Of een andere job uitoefenen ‘op hetzelfde niveau’ als waar je je nu bevindt. We spreken dan van horizontale groei. Dat kan door je te specialiseren in de taak waaruit je de meeste voldoening haalt. Of door je huidige jobinvulling aan te passen met enkele kleine ingrepen.

 

Jobcrafting: kneed je job

Bij jobcrafting (of baanboetseren) geef je jouw job zelf mee vorm, kneed je hem naar je eigen wensen en noden. Door te focussen op wat je energie geeft, maximaliseer je jouw werkgeluk. Een aangepast takenpakket, nieuwe relaties, een andere werkomgeving … Jobcrafting is heel divers. Spreek wel eerst met je leidinggevende en/of een hr-medewerker voor je actie onderneemt.

Lees meer over jobcrafting


 

mogelijkheden

Grijp je kans om te experimenteren

Welke richting je ook uit wil, groeien is een kwestie van experimenteren. In een ideale situatie kan je een andere rol of taak eens uittesten voor je een grotere sprong waagt. Twijfel dan ook niet wanneer er zich een kans voordoet om iets nieuws te proberen.


Stel: je organisatie lanceert binnenkort nieuwe software en zoekt nog een aantal testers. Hoewel dat niet tot je takenpakket behoort, is het toch een gouden kans om te ontdekken of die job iets voor jou is.

 

Een ander voorbeeld: je werkgever zoekt mensen om het jaarlijkse bedrijfsfeest te organiseren. Waarom zou je daar niet op ingaan? Misschien kom je zo te weten dat projecten in goede banen leiden of leidinggeven iets voor jou is.

 

Of je experiment nu positief uitdraait of niet, eruit leren doe je sowieso. Viel het mee, dan is het de moeite om volgende stappen in die richting te zetten. Viel het tegen, dan weet je dat je jouw toekomst ergens anders ligt.

 

Promotie, demotie, remotie

Waag je toch meteen een grotere sprong naar bijvoorbeeld een nieuwe functie? Weet dan dat je altijd weer een andere weg kan inslaan als het toch niet je ding is. Wat vroeger de negatief klinkende stempel demotie kreeg – een stapje terugzetten in de bedrijfshiërarchie, als tegenhanger van promotie – noemen we vandaag liever remotie. Want elke beweging die je maakt, is een stap in de goede richting. Zolang je jouw gevoel volgt.

 

En nu? Onderneem actie!

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn, kan je een doordachte keuze maken om je loopbaan een nieuwe wending te geven. Welke concrete acties je daarvoor onderneemt, lees je in dit artikel.

 

Specialiseren, experimenteren of gewoon enkele pistes exploreren?
Ontdek onze diverse opleidingen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?