Tijd voor actie: zo zet je de volgende stap in je loopbaan

Is het tijd voor een nieuwe wending in je loopbaan? Je las misschien al wat de mogelijke signalen en oorzaken zijn en welke opties je hebt om te groeien. Maar hoe onderneem je actie? Dit zijn de concrete next steps.

 

Communiceer duidelijk

 

Welke richting je ook uit wil (promotie, specialisatie, jobcrafting …): duidelijke communicatie is cruciaal. Een loopbaan- of voortgangsgesprek met je leidinggevende en/of een hr-collega is het ideale moment om je ideeën aan te kaarten. Geen gesprek gepland de komende weken? Niets houdt je tegen om vroeger rond de tafel te gaan zitten.

 

Heb je geen klik met je leidinggevende? Of durf je niet naar een hr-collega te stappen? Dan is erover praten met een dichte collega een goed idee. Ben je op zoek naar meer professionele hulp? Overweeg dan een bezoek aan een loopbaancoach. Hij of zij bekijkt samen met jou je situatie en helpt je de volgende stappen te bepalen.

 

Communiceer ook open en transparant eens je keuze gemaakt is. Laat je leidinggevende weten waarom je de beslissing nam – als je dat al niet in samenspraak deed – en hoe je jouw aangepaste rol ziet. Bespreek ook hoe je jouw collega’s inlicht over je loopbaanwending en welke invloed jouw keuze eventueel heeft op hun job.

skillset
Breng je skillset in kaart

Of je nieuwe avontuur een succes wordt, hangt in grote mate af van jouw skills. Dan hebben we het over zowel hard skills – technische vaardigheden, zoals computerkennis en specifieke vakkennis – als soft skills – persoonlijke vaardigheden, zoals leiderschap en projectmanagement.

 

Maak een overzicht van de skills die je nieuwe functie of taak vereist. Welke heb je al helemaal onder knie? En welke kan je nog verbeteren? Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Hier vind je enkele tips om nieuwe skills te leren.

opleiding
Volg de opleiding op jouw maat

 

Je kan heel wat bijleren uit boeken en van je collega’s. Maar een opleiding volgen is misschien wel de ideale manier om je skills bij te schaven. Stel jezelf de volgende vragen om te beslissen welke opleiding je het best volgt:

 

  • Wat wil je precies leren? En voor welke specifieke taken wil je die nieuwe inzichten gebruiken? Je concrete leerdoelen zijn de leidraad voor je keuze.
  • Wil je de opleiding tijdens of na de werkuren volgen?
  • Biedt jouw werkgever interessante opleidingen aan of ga je beter zelf op zoek?

 

Win zoveel mogelijk informatie in voor je je inschrijft. Zo weet je zeker dat de opleiding perfect aansluit bij je doelen.

 

Helemaal klaar voor een nieuwe stap in je loopbaan?

Check onze opleidingen in verschillende domeinen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?