Loopbaanontwikkeling: hoe kan (en wil) ik groeien?

Misschien voel je dat het tijd is voor verandering op je werk, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen. Welke persoonlijke vaardigheden je ook in huis hebt, er zijn tal van mogelijkheden om te groeien in je loopbaan. Promotie maken ligt voor de hand, maar je kan je ook ontpoppen tot specialist in je vak. Of via jobcrafting je job kneden naar je wensen. Een overzicht!

Verticaal groeien: een leidinggevende functie opnemen

  • Wat is het? Zoals de term het zegt: opklimmen op de ladder in je organisatie. Die hogere positie gaat meestal gepaard met uitgebreidere verantwoordelijkheden, waaronder leidinggeven aan een team.
  • Voordelen? Naast een totaal andere functie-inhoud betekent promotie maken doorgaans ook een hogere verloning en meer aanzien in je organisatie.  
  • Nadelen? Je neemt afstand van je vorige job en taken die je misschien wel graag deed. In ruil daarvoor scherp je natuurlijk andere persoonlijke vaardigheden aan, zoals planning, communicatie en empathie.

Ontdek de skills die nodig hebt als leidinggevende en hoe je groeit in die nieuwe rol.

 

Linda ruilde haar functie van reisagent in voor die van shopmanager. Benieuwd naar haar curieus carrièrepad?

Je leest haar verhaal hier.

 

Demotie of remotie: een stap terugzetten in je loopbaan

Stel dat je nieuwe functie hoger op de bedrijfsladder toch niet je ding is. Of dat je een betere work-lifebalance zoekt na jaren in een veeleisende job. Dan hoef je er niet in vast te blijven zitten.

Je kan altijd een andere weg inslaan in je zoektocht naar werkgeluk en zingeving. Vroeger kreeg een stap terugzetten de eerder negatieve term ‘demotie’ opgeplakt. Vandaag vindt de term ‘remotie’ ingang: je loopbaan herlanceren.


 

Jobcrafting

Jobcrafting: je job kneden in functie van je werkplezier en talent

  • Wat is het? Je kneedt als werknemer je job in functie van je eigen wensen en noden. Van een aangepast takenpakket over nieuwe werkrelaties tot een andere werkomgeving: jobcrafting kan verschillende gedaantes aannemen.
  • Voordelen? Door te focussen op de taken die je energie geven, stijgt je werkplezier. Een win-win, want als gelukkige werknemer ben je geëngageerder én productiever.
  • Nadelen? Je wensen moeten aansluiten bij de doelstellingen van je organisatie en de rest van je team moet ervoor openstaan. Officieel neem je geen nieuwe functie op, dus jobcrafting staat of valt met duidelijke, open communicatie met je leidinggevende en collega’s.

Leer meer over jobcrafting en hoe je het in de praktijk brengt.


Hoe groeien

Horizontaal groeien: expert worden of een totaal andere functie opnemen

  • Wat is het? Je klimt niet hogerop in de organisatie, maar specialiseert je verder in je expertise en treedt voor je collega’s op als vakspecialist. Of je neemt een totaal andere functie op, bijvoorbeeld op een andere afdeling.
  • Voordelen? Je kan je verdiepen in de taken waaruit je de meeste voldoening haalt. Ga je voor iets helemaal anders, dan verbreed je je netwerk en je breidt je skillset uit.
  • Nadelen? Je verloning zal minder snel stijgen dan wanneer je voor verticale groei kiest.

 

Persoonlijke groei

Persoonlijke groei: maar wat wil ik eigenlijk?

Je hebt het misschien al gemerkt: terwijl de ene job je spontaan werkplezier bezorgt, slokt de andere net al je energie op. Door een werkweek lang een dagboek bij te houden, breng je je volledige takenpakket op die manier in kaart.

Elke taak geef je een kleur: in groene taken ben je heel goed en je beleeft er veel plezier aan. Wat je liever kwijt dan rijk bent of taken die duidelijk veel energie vragen, kleur je rood. Oranje activiteiten, tot slot, zitten ergens tussenin: je krijgt er niet warm of koud van.

Op het einde van de werkweek leg je alle groene taken samen en ontdek je patronen in je vaardigheden. Bijvoorbeeld: komt er coaching aan te pas, dan ben ik in mijn element. Van administratie, daarentegen, kan ik niet snel genoeg af zijn.


Grijp je kans om te experimenteren

Welke richting je ook uit wil, groeien is experimenteren. In een ideale situatie kan je een andere rol of taak eens uittesten voor je een grotere sprong waagt. Stel: je organisatie lanceert binnenkort nieuwe software en zoekt nog een aantal testers. Hoewel dat niet tot je takenpakket behoort, is het toch een gouden kans om te ontdekken of die job iets voor jou is. Of je werkgever zoekt mensen om het jaarlijkse bedrijfsfeest te organiseren. Waarom zou je daar niet op ingaan? Misschien kom je te weten dat projectmanagement iets voor jou is.

Weet je niet goed waar je allemaal in uitblinkt? Met een van deze online testen breng je je talenten in kaart.

 

 


Je merkt het, je hebt een waaier aan mogelijkheden om te groeien in je loopbaan of je carrière een totaal andere wending te nemen. Tijd voor actie? Over je concrete next steps kom je meer te weten in deze blog.


Klaar voor de volgende stap in je loopbaan?
Maak er werk van met een opleiding van Cevora.
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?