Haal jij al het maximum uit online leren? 5 tips

Online leren in alle vormen en maten boomt. Groot is dan ook de verleiding om je voor van alles en nog wat in te schrijven. Maar: is die tijd altijd welbesteed? Draagt dat zoveelste webinar effectief bij aan je persoonlijke of professionele groei? Voortaan haal jij wél het maximum uit online leren.

 

Eerst en vooral dit: hoe je het liefst bijleert, is hoogstpersoonlijk. Terwijl de ene de voorkeur geeft aan een training in groep onder leiding van een docent, doe je de andere een plezier met on-the-jobtraining.

Met online leren is dat niet anders. Ook daarbinnen is de keuze aan leerformules bijna eindeloos, van korte webinars met of zonder chatfunctie tot uitgebreide leertrajecten met verschillende modules en oefeningen.

Op welke manier leer jij het liefst? Was je altijd al fan van online leren of wil je je er voor het eerst aan wagen? Hou dan deze 5 tips in het achterhoofd:

 

Tip 1: bepaal je leerdoelen

Welke kennis of vaardigheden wil je precies verwerven of bijspijkeren? En voor welke taken binnen je rol of functie ga je die nieuwe inzichten gebruiken? Je ‘leerdoelen’ vormen de leidraad voor je opleidingskeuze, zowel on- als offline. Je stemt hierover het best af met je leidinggevende of hr-verantwoordelijke.

Meteen aan de slag gaan met onze tips over online leren? Blader door ons aanbod online opleidingen.

 

Tip 2: reserveer tijd in je agenda

Voor een klassikale opleiding blokkeer je de nodige tijd en je bent tijdens het leermoment onbereikbaar. In het geval van online leren is dat minder evident, zo wijst de ervaring uit. Toch staat of valt ook de impact van online leren met focus en concentratie. Een tijdslot vrijhouden in je agenda is dus de boodschap.

HR
Tip 3: maak notities en stel vragen

Noteren bevordert je concentratie en zorgt ervoor dat je de leerstof makkelijker onthoudt. Maak er daarom een gewoonte van, ook tijdens webinars of video’s bijvoorbeeld.

 

Via de meeste leerplatformen kan je ook vragen stellen via een chatmodule, extra oefeningen maken of een moeilijk onderdeel opnieuw doornemen. Stuk voor stuk handige functionaliteiten, dus maak er zeker gebruik van.

 

Webinars zijn een opkomende vorm van online leren. Hier vind je een heleboel tips én een checklist om het maximum uit webinars te halen.

 

Tip 4: ga binnen de 48 uur aan de slag

Een nieuwe kijk op een bepaald probleem, een praktische tip voor je werkproces, een boek om je verder in te verdiepen … Schrijf na afloop van de sessie meteen 3 dingen op die je hebt opgestoken. En ga er binnen de 48 uur mee aan de slag. Zo pas je wat je geleerd hebt meteen toe in de praktijk en blijven je notities geen dode letter.

 

Tip 5: deel je inzichten met collega’s

 Heb jij een opleiding gevolgd, dan kunnen collega’s op hun beurt bijleren van jouw nieuwe inzichten. Bovendien verwerk jij veel beter de leerstof door ze over te brengen aan anderen. Een win-win dus. Volgde een van je collega’s dezelfde online training, bespreek dan samen hoe je de opgedane kennis in de praktijk brengt.

 

Online leren biedt tal van voordelen, maar volstaat niet altijd om je leerdoelen te halen. Wél is het de perfecte introductie tot een nieuwe materie of een smaakmaker voor een uitgebreider – eventueel klassikaal – leertraject om je nog meer te verdiepen in een bepaald domein.  

 

Aan de slag gaan met onze tips over online leren?

 

Bekijk onze online opleidingen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?