Diploma én een bijscholing: de winnende combinatie voor een jonge werkzoekende

Een diploma behalen is de kroon op het werk van je studententijd, maar dan begint het echte werk pas. En soms ligt de eerste carrièrestap niet voor het grijpen. Met een bijkomende opleiding verruim je je mogelijkheden. Noé Save schoolde zich bij in cybersecurity en bemachtigde de job waar hij van droomde als consultant bij NVISO.

 

Noé: “Ik studeerde politieke wetenschappen aan de UCL Mons en behaalde een Master in Internationale Betrekkingen. Tijdens mijn studie kwam cybersecurity zijlings aan bod. In 2016 stond het domein dan ook nog in zijn kinderschoenen. Toch trok het meteen mijn aandacht.”

 

“Ik ging op zoek naar een job in cybersecurity, maar vond niet meteen de juiste opportuniteit. Op een dag kreeg ik een mail van Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB. Ze plaatsten verschillende opleidingen in de kijker, waaronder een specialisatie in cybersecurity bij Cevora. Ik zette mijn zoektocht naar een job even on hold en besloot me helemaal op die opleiding toe te leggen.”

 

Vaardigheden én motivatie

 

“Om in aanmerking te komen, moest ik eerst mijn motivatie aantonen. Tijdens het gesprek met Cevora benadrukte ik dat ik de juiste ingesteldheid én de vaardigheden bezat om te slagen. Ik was bereid tot alles om te tonen dat ik gemotiveerd was.”

 

“Na het gesprek stuurde ik nog een e-mail met inspirerende interviews met cybersecurity-experts die ik vond op het internet en me inspireerden. Die aanpak viel in goede aarde en overtuigde Cevora van mijn vastberadenheid.”


noe save

De juiste keuze

“De fulltime opleiding duurde tien maanden en vond plaats bij Technobel in Ciney. Omdat ik net als een andere deelnemer in Bergen woon, konden we carpoolen. Die cursist is intussen een goede vriend én collega geworden. Hoewel de opleiding pittig was, heb ik er erg van genoten.”

 

“Na zowat drie maanden viel het traject helemaal in zijn plooi. Eenmaal het onderwerp concreter werd, kwam mijn diploma politicologie van pas. Ik kon mijn methodologische en juridische kennis koppelen aan cybersecurity. Toen zag ik in hoe ik de opleiding in de praktijk zou kunnen omzetten en wist ik zeker dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

 

“Ik was trouwens aangenaam verrast door het niveau van de opleiding, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Niks werd aan het toeval overgelaten. Zo was de groep deelnemers divers samengesteld, waardoor we veel van elkaar konden leren. De groepsdynamiek versterkte elke individuele cursist.”

 

Professionele coaching

 

“Ook de begeleiding van Cevora was top. Een professionele coach motiveerde ons en schonk bijvoorbeeld de nodige aandacht aan de ontwikkeling van soft skills. Daar pluk ik nu de vruchten van: kennis en ervaring zijn uiteraard essentieel, maar je mindset is minstens even belangrijk. Helder communiceren, luistervaardigheid, doorzettingsvermogen … Het zijn stuk voor stuk vaardigheden die je kan aanleren en die je persoonlijkheid versterken. De coach hielp me maand na maand vooruitgang te boeken.”


initiatief nemen


“Een van de zaken waar veel aandacht aan werd besteed, was de zichtbaarheid op LinkedIn. Dat was ook één van mijn doelstellingen: een duidelijk professioneel profiel definiëren en dat zichtbaar maken op de arbeidsmarkt. Een actueel LinkedIn-profiel is daarbij heel belangrijk: ik hield er bijvoorbeeld de vooruitgang van mijn opleiding bij. Op die manier trek je de aandacht van werkgevers en zet je je motivatie en leergierigheid in de kijker.”

 

De arbeidsmarkt verkennen

 

Cevora moedigt cursisten aan om deel te nemen aan jobbeurzen om de arbeidsmarkt te verkennen en hun netwerk uit te breiden. Twee maanden voor het einde van zijn opleiding vond Noé er zijn nieuwe werkgever.

 

“Maar die werkgever heb ik snel verlaten om bij NVISO aan de slag te gaan: een bedrijf waar enkel cybersecurityexperts werken. Het is een echte broeihaard van kennis. Intussen werk ik er een jaar, en ik kan ondertussen stellen dat ik mijn droomjob te pakken heb.”

 

Advies aan pas afgestudeerden

“Aan pas afgestudeerden raad ik aan om initiatief te nemen en de kansen te grijpen die je pad kruisen. Cevora was zo’n kans voor mij. Mijn ervaring in één woord opgesomd? Geluk! Normaal kost zo’n opleiding handenvol geld, maar dankzij mijn volharding en enthousiasme kon ik de opleiding bij Cevora volgen.”

 

 

 

Wist je dat 3 op de 4 werkzoekenden een job vinden nadat ze een opleiding bij Cevora volgden?

 

Ontdek hoe Cevora je kan helpen

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?