“Mijn droom? Data-analist worden en bedrijven helpen met hun digitale transformatie”

Moedig en ambitieus als hij is, twijfelt Mohammad geen seconde. Als de economische situatie in Iran uitzichtloos wordt, beslist hij zijn land te verlaten om andere culturen te ontdekken en zijn studie elders voort te zetten. Hij komt via Frankrijk in België terecht en maakt er zijn droom waar: hij wordt data-analist bij een topbedrijf, dankzij een langdurige beroepsopleiding bij Cevora.

 

Mohammad (toen 28 jaar) speelde al een tijd met het idee om de wereld te verkennen en nieuwe culturen te ontdekken… Als zijn land Iran en de Iraniërs door economisch-politieke beslissingen in een moeilijke situatie terechtkomen, beslist hij om zijn droom waar te maken.

 

“Ik heb mijn werk als ingenieur bij OEC (een multinational gespecialiseerd in installaties voor de petroleum- en gasindustrie) en een deel van mijn hart achtergelaten in mijn geboorteland en ik ben met mijn vrouw naar Frankrijk verhuisd, in de hoop op een beter leven…”

 

MohammadRahimi

A new way of living

 

“Het vergde moed om uit mijn comfortzone te stappen. Gelukkig waren we met z’n tweeën om de sprong in het onbekende te wagen”, vertelt Mohammad enthousiast. Om nieuwe leermethodes te ontdekken hervat hij zijn studie eerst in Grenoble, waar hij een master in Industrial Engineering haalt. Daarna gaat hij in Lyon studeren aan het Institut National des Sciences Appliquées, waar hij zijn thesis in Industrial en Mathematical Engineering afmaakt.

 

“Na drie jaar haalde ik mijn doctoraat, terwijl ik tegelijk werkte in het domein van de logistieke optimalisatie. Ik heb Frans geleerd en raakte geleidelijk aan geïntegreerd. Het was intussen juni 2017. De situatie in Iran verbeterde amper en ik had geen zin om terug te keren. Maar om te kunnen leven, moest ik snel werk vinden.”


MohammadRahimi

Data-analist, een profiel dat erg in trek is

 

“Na enkele sollicitaties kreeg ik een contract van korte duur aangeboden bij een onderzoekscentrum, waar ik werkte aan een multidisciplinair onderwerp over de optimalisering van bedrijfsinformatie. En daar gebeurt het! Ik raak vertrouwd met de tools om taken te optimaliseren en data te analyseren en ontdek zo mijn roeping: ik wil data-analist worden, een erg gegeerd profiel voor bedrijven in volle digitale transformatie.”

 

“Wat ik zo leuk vind aan dit beroep? Dat ik processen kan ontwikkelen om ruwe data te verzamelen en er relevante informatie uit te halen en op die manier kan bijdragen tot de besluitvorming. Het is teamwerk, waarmee ik aan de slag kan in elk soort bedrijf en op verschillende afdelingen: marketing, logistiek, productmanagement, support… De mogelijkheden zijn enorm en de markt van de big data is in volle expansie!”

 

Als je moet verhuizen, verhuis dan

 

“Ik neem contact op met verschillende werkgevers om werk te vinden dat te maken heeft met data-analyse. Maar helaas, dat valt tegen. Met mijn nauwgezetheid, mijn passie voor cijfers en statistiek en mijn analytische geest beantwoord ik wel aan het gezochte profiel, maar ik heb niet genoeg kennis en ervaring.

 

Maar ik laat de moed niet zakken! Ik beslis meteen om me bij te scholen via de online opleidingssite Coursera, met de vaste wil om zo snel mogelijk te kunnen doen waar ik van droom. Maar het leven houdt altijd verrassingen in. Ik had mijn doel bijna bereikt en had zelfs al enkele contacten gelegd toen mijn vrouw een werkaanbieding kreeg, maar wel… in België!”


MohammadRahimi

Actiris en Cevora, de ideale mix

 

“We pakken weer onze koffers, laten onze vrienden achter en verhuizen naar Brussel. Maar hier ken ik helemaal niemand. En omdat ik echt werk wil vinden, schrijf ik me in bij Actiris. Daar raden ze me aan om me nog verder bij te scholen en zo maximaal kans te maken op de arbeidsmarkt.

 

Dankzij wat zoekwerk op het internet kom ik erachter dat Cevora in samenwerking met Bruxelles Formation een opleiding tot data-analist van vijf maanden aanbiedt. Net wat ik zocht! Zonder aarzelen dien ik online mijn kandidatuur in. Maar het is dan maart 2020, het begin van de lockdown. Er worden helaas geen nieuwe inschrijvingen meer aanvaard. Ik wacht geduldig af, blijf gemotiveerd en studeer intussen ook in mijn eentje verder op mijn appartement.”

 

Twaalf supergemotiveerde studenten

 

“Een paar weken later neemt Cevora opnieuw contact met me op en vraagt me om mijn cv op te sturen. Ik leg een online test af, waarvoor ik slaag, en word uitgenodigd voor een motivatiegesprek via Teams. Uit de meer dan honderd kandidaten worden er twaalf gekozen en ik ben er een van. Ik was de gelukkigste mens ter wereld!

 

We hadden allemaal een erg verschillend parcours afgelegd, maar we waren supergemotiveerd. De sfeer in de groep was fantastisch. Iedereen was min of meer vertrouwd met informatica, maar niemand was gespecialiseerd in het specifieke domein van data.”

 

Een opleiding die op de praktijk gericht is.

 

“In meer dan vijf maanden leerde ik 3 programmeertalen en raakte ik vertrouwd met 5 à 6 soorten software en tools en verschillende methodes. Ik leerde hoe ik data moest analyseren, transfereren, visualiseren en voorzien, hoe ik met databases moest werken en ook hoe ik methodes en tools met elkaar moest verbinden. Het was een erg volledige opleiding, met heel weinig theorie en veel oefeningen.

 

Ik heb al heel wat opleidingen gevolgd in Iran en in Frankrijk, maar de methode die Cevora gebruikt is veel praktischer. Ik vond het geweldig! De opleiders weten precies wat de bedrijven verwachten. Wat ik geleerd heb, kon ik meteen gebruiken in mijn huidige werk.”


MohammadRahimi
Geen stage, maar meteen werk

 

“Nog voor ik klaar was met mijn opleiding, heb ik, dankzij de deskundige raad van mijn coach Anouchka, mijn nieuwe competenties toegevoegd aan mijn LinkedIn-pagina en mijn cv op ICT Job en op andere vacaturesites gezet. En mijn situatie veranderde meteen. Heel wat rekruteerders namen contact met me op. En in geen tijd kon ik aan de slag bij Amaris Consulting. Ongelooflijk!

 

Dat consultingbedrijf gaf me meteen een eerste opdracht van vier maanden in een Japanse multinational die automatische versnellingsbakken produceert. Het doel? Binnen een groot team het supplychainproces digitaliseren om de hele logistieke keten te optimaliseren. Mijn rol? Het combineren van skills op het vlak van businessanalyse en van historiekgegevens betreffende de bestelling van producten om het bevoorradingsproces te optimaliseren en zo voorraadtekorten te vermijden.

 

Mijn raad aan werkzoekenden? Blijf niet bij de pakken zitten! Doe iets als de situatie uitzichtloos lijkt. Doe zoals ik en aarzel niet om jezelf in twijfel te trekken en het over een andere boeg te gooien. Je zal onverwachte mogelijkheden ontdekken. Als ik gewacht had tot het lot voor mij zou beslissen, dan had ik de controle over mijn leven nooit meer herwonnen. Natuurlijk heb ik soms getwijfeld, maar ik ben altijd gemotiveerd gebleven.

Wist je dat 3 op de 4 werkzoekenden werk vindt na hun opleiding bij Cevora?
Ontdek hoe Cevora je kan helpen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?