“Ik heb als vijftigplusser een nieuwe job gevonden in de hr-sector”

Ja, je kan nog werk vinden nadat je als vijftigplusser je job verloor. Guy is er het levende bewijs van. Met een opleiding “payroll-/hr-medewerker” van drie maanden gaf hij zijn carrière een andere wending en werd hij Human Resources & Payroll Officer bij ISS Catering, een van de marktleiders in bedrijfscatering. Hij vertelt zijn verhaal.

 

Onkwetsbaar. Guy voelt zich vandaag onkwetsbaar. Na de moeilijke periode die hij net achter de rug heeft, is hij op zijn 55e een gelukkig man. “Eind 2017 werd ik als financieel manager ontslagen bij het bouwbedrijf waar ik alles van mezelf had gegeven om het te redden. Dat was een enorme klap. Vooral op mijn leeftijd val je dan snel in een zwart gat“, vertelt hij met vuur.

 

“Na een lange stresserende periode moest ik opnieuw vertrouwen krijgen en weer gaan geloven in de toekomst. Ik heb mezelf eerst een paar weken de tijd gegund om na te denken over wat ik met mijn leven tot nu toe gedaan had en welke nieuwe weg ik wou inslaan. Ik wou een beter evenwicht vinden, meer tijd doorbrengen met mijn geliefden en geen werkdagen meer draaien van 12 à 15 uur, wat geen uitzondering was als de balans opgemaakt moest worden aan het eind van het boekjaar.”

 

hr payroll

Een beetje ervaring met payrollbeheer

Ik ben een autodidact. Ik heb kinesitherapie gestudeerd, maar heb dat beroep nooit uitgeoefend. Ik heb de eerste twintig jaar van mijn beroepsleven in grote bedrijven gewerkt, eerst als consultant in de ziekenfondssector en daarna als commercieel adviseur in de bankverzekeringssector. Daarna kwam ik in de wereld van de kmo’s terecht, waar ik financiële functies bekleedde, eerst in de sector van de medische pers, daarna in de bouw.

 

In een kleine werkomgeving staat de financieel manager meestal ook in voor het personeel, gewoon omdat hij de lonen uitbetaalt. Maar ik ben nooit alleen een man van de cijfers geweest die in zijn ivoren toren zat. Mijn deur stond altijd open voor mijn medewerkers. En ja, ik help heel graag mensen! Daarom wou ik, na jaren louter reken- en cijferwerk, een nieuwe start nemen in de human resources.”

 

Als je iets echt wil, dan lukt het ook

 

“Ik had niet alle nodige competenties, maar dat maakte niets uit: ik ging weer les volgen. Weer naar de schoolbanken als vijftigplusser, dat schrok me helemaal niet af. Dat zou mijn geest verruimen. Ik was een en al ambitie en wou snel alles weten over de sociale wetgeving en de reglementering in verband met personeelsbeheer om een verrijkende job te vinden waarin ik me kon ontplooien.

 

Mijn motivatie? Ik heb het altijd fijn gevonden om bij te leren. Dat is goed voor je hersenen! Ik ben op internet gaan zoeken naar een beroepsopleiding in Brussel en ik kwam zo op de site van Cevora terecht. Zij boden in samenwerking met Bruxelles-Formation de opleiding ‘payroll-/hr-medewerker’ aan, een opleiding van drie maanden gevolgd door een stage. Mijn doel? Werk vinden in een sociaal secretariaat of in de hr-afdeling van een bedrijf.”


hr payroll

Leeftijd is geen obstakel, integendeel!

 

“Nadat mijn online-inschrijving kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een toelatingsproef. En ik was geslaagd! Dat gaf me vertrouwen in mijn capaciteiten en de nodige rust om het motivatiegesprek aan te gaan. Mijn ervaring moet zeker ook in mijn voordeel gespeeld hebben, want uit de 150 kandidaten werd ik geselecteerd, samen met een groep van dertien andere, veel jongere studenten, van wie de meesten rechten gestudeerd hadden.

 

Maar de uitdaging was gigantisch: hoe zou ik zo’n berg leerstof ooit kunnen verwerken? Het heeft veel wilskracht gevraagd, maar ik wou het zo graag halen. Vandaag zeg ik tegen al die vijftigplussers die zoals ik ontslagen werden: hou moed en blijf niet bij de pakken zitten. Je kan je je hele leven lang bijscholen en omscholen!

 

Een erg volledige opleiding van drie maanden

 

In drie maanden tijd heb ik geleerd wat je normaal in twee jaar leert: individueel en collectief arbeidsrecht, sollicitatietechnieken, de verschillende loonsoftware, de werking van sociale instellingen en vakbonden, de ondernemingsraden… En ik heb natuurlijk mijn kennis verdiept over payrollbeheer. Ik had nooit gedacht dat er zoveel reglementen en collectieve overeenkomsten bestonden. Echt waanzin!

 

De lessen, gegevendoor echte professionals, waren erg volledig. Dankzij de vele oefeningen was de theorie makkelijker te verwerken. Als kers op de taart mocht ik tijdens mijn stage één maand meedraaien in de bruisende wereld van een sociaal secretariaat (Group S). De sfeer was er ongelooflijk! De jonge medewerkers sloten me meteen in de armen en noemden me zelfs Pappie. Dat voelde zo fijn.”


hr payroll

Ja, je kan een nieuwe job vinden als vijftigplusser!

 

“Ik was ongeduldig en wou niet op mijn diploma wachten om mijn carrière nieuw leven in te blazen. Mijn doel was om drie sollicitatiegesprekken per week af te leggen, via headhunters en vacatures op LinkedIn. Het moest en zou me lukken. De gesprekken verliepen meestal erg goed. Mijn enige probleem: ik was overgekwalificeerd. Ik moest ook weer vertrouwd raken met de psychotechnische proeven en proeven logisch denken… Dat was echt zwaar!

 

Dankzij mijn doorzetting vond ik werk als Human Resources & Payroll Officer bij ISS Catering, de marktleider in facilitaire dienstverlening. Het enige probleem: ik was nog altijd in opleiding. Gelukkig kwamen we tot een akkoord: ik mocht wachten tot na mijn opleiding.”

 

Ik voel me als een vis in het water

 

“Mijn rol? Ik ben verantwoordelijk voor het sociaal secretariaat en de payroll van 650 medewerkers op 70 plaatsen, vooral bedrijfsrestaurants. In de drukke periodes, in het midden en aan het eind van de maand, is het altijd een krachttoer om alle lonen berekend te krijgen. Maar hoe meer ik onder druk sta, hoe beter ik presteer. Ik controleer de gepresteerde uren afwezigheden, ik bereken de vakanties, de eindejaarspremies, de ontslagvergoedingen…

 

Ik organiseer ook de sociale verkiezingen, ik verstuur de aanmaningsbrieven en indien nodig ook de ontslagbrieven, ik hou me bezig met de Dimona-aangifte, ik maak statistieken voor de ondernemingsraad of de vakbondsdelegatie… Mijn taak is heel ruim. Voor COVID-19 ging ik bovendien ook nog regelmatig kijken op het terrein. Ik vind het leuk om personeelsleden te ontmoeten. Ik sta altijd klaar om naar hen te luisteren en op al hun vragen te antwoorden.”


hr payroll
Mijn Cevora-cursussen zijn mijn Bijbel

“De cursussen zijn uitstekende samenvattingen van de codex. Ik vind er in principe de antwoorden in op al mijn vragen. Ik gebruik ze ook als ik andere mensen bij ISS moet opleiden. En heb ik een erg ingewikkeld probleem? Dan neem ik contact op met mijn bevriende medestudenten via de groep ‘De payrollfanaten’, die we op WhatsApp opgericht hebben. Met of zonder stage, ze hebben allemaal werk gevonden in de hr-sector!

 

Als ik nu terugkijk op de weg die ik afgelegd heb, kan je wel spreken van een complete omscholing. Ik doe nu wat ik echt graag doe. Mijn opleiding bij Cevora is zowel mijn mentale als fysieke gezondheid ten goede gekomen. Als vijftigplusser kan je je carrière dus echt een nieuwe wending geven. En zoals de Amerikaanse journalist en krantenuitgever William Allan White zegt: “Ik ben niet bang voor morgen, want ik heb gisteren gezien en ik hou van vandaag!”

 

Wist je dat 3 op de 4 werkzoekenden werk vinden na hun opleiding bij Cevora?
Ontdek hoe Cevora je kan helpen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?