“Mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid hebben mijn loopbaan de juiste wending gegeven”

Zoek je een leuke job? Doe dan zoals Patrick en word netwerkbeheerder via een opleiding bij Cevora. Na een jarenlange lijdensweg vond deze Brusselse globetrotter eindelijk zijn weg en ging hij aan de slag bij IRISnet, waar hij werk vond dat aansluit bij zijn capaciteiten en ambities.

 

“Hoe raak je er weer bovenop na een tegenslag in je loopbaan? Door te leren, te leren en nog eens te leren … en je op die manier om te scholen en een job te vinden die vooruitzichten biedt en betekenisvol is”, vertelt Patrick Feyaerts (36). “Nadat ik een cursus multimedia gevolgd had aan het Institut des arts de diffusion in Louvain-la-Neuve, ging ik op zoek naar een job die aansloot bij mijn studie en mijn verwachtingen. Die zoektocht bracht me een beetje overal in de wereld.

 

Ik heb hoogtes gekend, maar ook heel veel laagtes. Ik heb alle soorten jobs gehad, die meestal niets te maken hadden met mijn artistieke basisopleiding: schoonmaker, fruitplukker, kelner, consulent huishoudapparaten, Virtual Reality Designer (de enige job die iets te maken had met multimedia) en zelfs politieagent.”

 

patrick

Het keerpunt? Mijn werk bij de politie!

 

“Waarom ik bij de politie ging? Ik wou informaticus worden bij de Federal Computer Crime Unit, een politiedienst die strijdt tegen de zware en georganiseerde misdaad. Maar daarvoor moest ik eerst het klassieke parcours van ‘politieagent’ afleggen. Ik moest ervaring op het terrein opdoen, ook al zou ik later bureauwerk uitvoeren. Ik heb een opleiding van een jaar gevolgd aan de politieschool. En ik was geslaagd.

 

Daarna liep ik zes maanden probatiestage als wijkinspecteur. Aan het eind van die stage wordt beslist of je geschikt bent voor de job of niet. Voor mij draaide het weer uit op een mislukking. Bij de politie werken is niet evident. Je ziet de harde realiteit en je komt in kritieke situaties terecht. Ik zag heel goed in dat ik er, met mijn erg empathische karakter, niet voor gemaakt was.”

 

Mijn toekomst? Netwerkbeheerder worden

 

“Het was moeilijk om mijn weg te vinden na een artistieke opleiding zonder toekomstperspectief en zonder kansen op een meer dan verzadigde arbeidsmarkt … Maar na mijn passage bij de politie wist ik perfect wat ik wou: ik wou netwerkbeheerder worden om te zorgen voor een goede doorstroming van informatie tussen mensen en organisaties.

 

Op aanraden van een vriend heb ik me ingeschreven voor de opleiding netwerkbeheerder bij Cevora. Ik wou de beginselen van het vak leren, een CCNA-certificaat (een certificering van Cisco, die wereldwijd erkend wordt) en ook een ITIL-certificaat (IT-management) halen. Die twee diploma’s waren de ideale bagage voor een nieuwe beroepscarrière, die toekomst bood en aansloot bij wat ik graag deed.”


patrick

Op de grote dag was ik er helemaal klaar voor

 

“Maar deelnemen aan die Cevora-opleiding was niet vanzelfsprekend. Als kandidaat moet je een strenge selectie doorlopen. Velen zijn geroepen (meer dan 100), maar weinigen zijn uitverkoren (12 in totaal). Om mijn kennis bij te spijkeren volgde ik daarom eerst twee cursussen van een maand in programmeren en systeem- en netwerkbeheer bij Bruxelles Formation. En ik heb aan zelfstudie gedaan via OpenClassrooms, een platform dat gratis erg praktische opleidingen aanbiedt.

 

Uiteindelijk wist ik perfect wat ik voor ogen had. En dat werd meteen ook duidelijk tijdens de motivatiegesprekken. Ik kon mijn parcours verklaren omdat ik wist waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe wou. En omdat ik ervaring had met informatica werd ik aangenomen. Begin november 2019 ben ik begonnen aan mijn opleiding van zes maanden. Die heeft door COVID-19 uiteindelijk negen maanden in beslag genomen.”


patrick

Een heterogene, maar erg hechte groep

 

“Het is een erg intensieve opleiding, met zowel online als fysieke cursussen. Ik kreeg theorie over netwerken, Windows et Linux, met binaire en hexadecimale berekeningen. Er waren ook veel praktische laboefeningen met switches en routers. En om nog beter voorbereid te zijn op de zoektocht naar werk, gaf een coach ons raad over sterke cv’s maken, een sollicitatiegesprek voorbereiden en een LinkedIn-profiel beheren.

 

De lessen? Die waren van een erg hoog niveau en erg interactief, zoals die van onze hoofddocent Steve De Jong. De cursisten? De jongste was 19 en de oudste 38. En ook al hadden we een totaal ander profiel en parcours, toch klikte het meteen en ondersteunden we elkaar. Dat was belangrijk want om een Cisco-certificaat te halen moet je minstens 82,5% halen op de examens, die integraal in het Engels zijn opgesteld. En iedereen was geslaagd!”


patrick

Ik kon meteen aan de slag bij IRISnet

 

“Door COVID-19 had ik niet de kans om stage te lopen. Maar dankzij mijn diploma vond ik snel werk bij IRISnet, een kmo met honderd medewerkers die de telecommunicatie-infrastructuur van de diensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beheert en ontwikkelt. Als je weet dat het om meer dan 380 kilometer glasvezel gaat, kun je je wel voorstellen dat wij niet stilzitten!

 

Mijn job? Ik ben verantwoordelijk voor de goede werking en de optimalisering van de netwerken: de bekabeling, de routering, de veiligheid, de verschillende gebruikersaccounts, de toegangsrechten … Kortom, ik los dagelijks problemen op met telefonie, switches en routers voor de politie, OCMW’s, gemeentelijke diensten, ziekenhuizen, de DBDMH …”

 

Een Cevora-opleiding is zó nuttig

 

“Ik werk er intussen drie maanden… en ik ben echt in de wolken. Alles wat ik tijdens mijn Cevora-opleiding geleerd heb, komt dagelijks van pas, ook al heb ik nog erg veel te leren. Gelukkig zal ik bij IRISnet de kans krijgen om mijn kennis voortdurend bij te werken. Dat is een echte troef, want informatica evolueert en innoveert in een razendsnel tempo.

 

Na jaren van twijfel en onrust heb ik vandaag eindelijk het gevoel dat ik op mijn plaats zit. En hoewel IRISnet al een vrij groot bedrijf is, is de sfeer er toch gemoedelijk. We vormen een hecht team, de sector is in ontwikkeling en ik heb goede bazen. Dat is goud waard!


patrick
Mislukkingen helpen je om te groeien

Een goede raad voor werkzoekenden? Geef de moed nooit op, wees geduldig en blijf gefocust. Wat me gered heeft in mijn moeilijke jaren? Ik bleef in mezelf zoeken naar de kracht om door te gaan. Ik bleef continu bijleren, plannen maken en ik stelde een schema op. En daar hield ik me aan. Vastberadenheid heeft me vaak gered uit moeilijke situaties. Voor iedereen komt ooit dat moment dat alles op zijn plaats valt.”

Wist je dat drie op de vier werkzoekenden werk vinden na hun opleiding bij Cevora?
Ontdek hoe Cevora jou kan helpen
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?