Pieterjan, jonge starter in de bouw: “Samenwerken en communiceren leer je niet op de schoolbanken”

Samen met de Confederatie Bouw onderzochten we welke problemen jonge starters in de bouwsector ondervinden. Pieterjan Boucneau (25), sinds anderhalf jaar werfleider bij Willemen Infra, deelt zijn ervaringen. “Ik blijf worstelen met de taalbarrière op de werf.”

 

Over de studie

Met welke moeilijkheden kampen jonge ingenieurs in de bouwnijverheid? Dat was de centrale vraag van onze studie. In 22 gesprekken met leidinggevenden en jonge starters kwamen 177 problemen aan het licht die we onderbrachten in 9 domeinen. Soft skills, praktijkkennis en attitude vormen samen 70% van de issues:

 

moeilijkheden


We legden de resultaten voor aan de recent afgestudeerde Pieterjan Boucneau.

 

Begonnen met een achterstand

“Ik studeerde af als burgerlijk ingenieur-architect, maar sloeg vervolgens een andere weg in dan de meeste van mijn jaargenoten. Terwijl zij richting architectenbureaus keken, solliciteerde ik bij aannemers. Vrij snel had ik een contract op zak bij mijn huidige werkgever.”

 

“Dankzij mijn studies kende ik alle technische details over woningbouw, maar bij Willemen Infra ben ik werfleider in wegenbouw en betonwerken. Dat is iets helemaal anders. Qua vakkennis moest ik dus een serieuze inhaalbeweging maken ten opzichte van andere starters met een specifiekere opleiding.”


dagelijkse contact

Ervaring en expertise delen

 

Mijn eerste weken op de werf waren heel moeilijk. Ik had ontzettend veel vragen. Aanvankelijk is alles nieuw en weet je niet hoe je bepaalde zaken moet aanpakken. Ik hing de eerste maanden dan ook bijna constant aan de telefoon met mijn projectleider – die ook mijn mentor was – en andere collega’s.”

 

“Nu ik weet bij wie ik kan aankloppen met welk type vragen loopt het een stuk vlotter. Bij Willemen Infra werken meer dan duizend mensen. Dan duurt het wel even voor je de structuur van de organisatie in je hoofd hebt.”


expertise

“Mijn dagelijkse contact met de meer ervaren werfleiders is een grote hulp. We helpen elkaar zoveel mogelijk met onze ervaring en expertise. Om die kennisdeling nog makkelijker te maken, zijn we gedetailleerde procedurefiches aan het samenstellen voor elk type handeling op een werf. Dat zal ook voor toekomstige starters een handige tool zijn. Kennis delen is een must voor een vlotte gang van zaken.”

 

Taal is het grootste probleem

 

“Al tijdens de sollicitatiegesprekken kwam mijn tweejarige opleidingsplan ter sprake. Dat was voor mij een belangrijke voorwaarde om te tekenen bij Willemen Infra. Ik volgde in mijn eerste jaar al een tiental modules – stellingbouw, Microsoft Project … – tot het coronavirus stokken in de wielen stak. Mijn traject liep daardoor wat vertraging op.”

 

taal

“Tijdens je studies word je technisch heel goed opgeleid, maar de cruciale soft skills komen nauwelijks aan bod. Proactief zijn, initiatief nemen, samenwerken, communiceren … Dat zijn belangrijke vaardigheden die je niet meekrijgt op de schoolbanken. Op dat gebied heb ik veel meer aan mijn ervaring als leider in de jeugdbeweging.”

 

“Maar het grootste probleem waarmee ik op de werf blijf worstelen is de taalbarrière. Veel arbeiders spreken geen Nederlands, Frans of Engels, al valt in de wegenbouw nog mee in verhouding tot andere branches binnen de bouw. En je kan moeilijk én Pools én Bulgaars én Roemeens gaan studeren. Bestond er een universele taal, dan zou ik die direct leren.”

 

“Gelukkig zit er een module in ons opleidingsplan waarin we leren omgaan met communicatieproblemen. Dat is een grote hulp. En daarnaast krijgen we ook ondersteuning als er toolboxen, informatiefiches en andere werkmiddelen vertaald moeten worden.”

 

Net als Pieterjan starter in de bouw? Ontdek onze opleidingen in samenwerking met de Confederatie Bouw.
Bekijk de opleidingen

 

Lees ook ‘The curious case of Willemen Infra’.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?