Van passie naar job dankzij een opleiding: “De certificaten zijn een mooie troef voor je cv”

Wie aan zijn carrière wil werken, heeft het waarschijnlijk al vaker gehoord en gelezen: als je in je job kan doen wat je het liefste doet, dan heb je je droombaan te pakken. Toegegeven, het is niet iedereen gegund, maar dat het kan, bewijst Erik. Hij besloot een extra opleiding te volgen en is nu dag in dag uit bezig wat hem echt interesseert: IT.

 

Geproefd van verschillende sectoren

 

De job van je leven vinden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daar kan de 30-jarige Erik Olmo Galarza, afkomstig uit het Spaanse Pamplona, over meespreken. “Ik behaalde in 2010 in Navarra – Spanje – mijn diploma als technicien in energie-efficiëntie en zonne-energie, en vond pas 2 jaar later mijn eerste job in die branche.”

 

Nadat hij in september 2012 het bedrijf verliet, verdiende Erik de kost met baantjes in retail en horeca: “In april 2013 ging ik dan aan de slag als assembleur in de Volkswagen-fabriek in Navarra. Daar bleef ik tot september 2016.” In 2015 startte Erik ook opnieuw met studeren: hij schreef zich in aan de Spaanse universiteit voor afstandsonderwijs UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia). Maar ook dat was niet helemaal wat hij zocht en hij stopte na het tweede jaar.

 

Daarna ruilde Erik de Spaanse zon in voor het bruisende Brussel. In maart 2018 vond hij een job als receptionist bij een sportclub waar hij zich ook ontfermde over het onderhoud van de pc’s. “Ik nam het er graag bij, IT-problemen oplossen was iets wat ik altijd al met plezier deed”, vertelt hij. “Ik had liefst toen al een job in IT gevonden, maar zonder diploma is het echt heel moeilijk.


eric

“IT is een sector met toekomst”

 

IT’er worden is zijn droom en uiteindelijk waagt Erik dan toch de sprong: “IT is een boeiende sector met veel mogelijkheden en met de juiste vaardigheden kun je echt een mooie carrière uitbouwen. Daarom schreef ik me eind 2019 in voor de opleiding netwerkbeheerder via Cevora. Die sprak me vooral aan omdat ze zo praktijkgericht was. Doorheen het traject behaal je een hele reeks certificaten. Die staan niet alleen mooi op je cv, ze zijn het middel bij uitstek om bedrijven te overtuigen van je competenties.”

 

Specifieke coaching

 

Erik is ook lovend over de begeleiding van Cevora in zijn zoektocht naar een job: “Tijdens de opleiding zijn er ook cursussen die je als werkzoekende helpen sneller werk te vinden, toegespitst op de sector waarin je aan de slag wil. Dat vond ik echt een meerwaarde. Zo leerde ik hoe ik me kan onderscheiden als IT’er met mijn cv en weet ik nu beter welke vragen ik mag verwachten van recruiters. Maar het gaat verder: de trainer motiveert je ook om door te zetten als het even wat moeilijker loopt. Ik heb veel aan onze coach gehad.”


eric

Snel opgepikt

 

De beslissing om een opleiding te volgen, heeft Erik geen windeieren gelegd: nog voor hij ze helemaal afrondde, had hij al een jobaanbieding beet. “Op het eind van de opleiding krijg je de kans om een stage te lopen. Terwijl ik daarnaar zocht, reageerde ik ook al op enkele interessante vacatures. Tot mijn verbazing was het snel raak en kreeg ik een job aangeboden bij IRISnet, de overheidsdienst die instaat voor het beheer en de uitbouw van de telecommunicatiediensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

 

Toen de lessen werden geschrapt door de coronacrisis, begon Erik er al te werken. “Ik kreeg in juni zonder problemen onbetaald verlof om mijn laatste cursussen af te ronden en certificaten te behalen. Ondertussen werk ik hier 2 maanden en leer ik dagelijks verder bij. Ik vind het echt geweldig!”

 


Wist je dat 3 op de 4 werkzoekenden na hun Cevora-opleiding een job als bediende vinden?

 

Ontdek hoe Cevora ook jou kan helpen.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?