Virtual Job Week: zo brengen we werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact

Van 29 juni tot en met 3 juli konden werkzoekenden en werkgevers deelnemen aan de Virtual Job Week. De virtuele jobbeurs was een initiatief van Technofutur TIC in samenwerking met 2 andere Waalse IT-opleidingscentra (Technobel en Technocité), Forem (de Waalse overheidsdienst voor tewerkstelling en opleiding van werkzoekenden) en Cevora.

 

Cruciaal voor werkzoekenden én werkgevers

Cevora organiseert opleidingen voor werkzoekenden in verschillende domeinen, waaronder IT. Een belangrijk onderdeel van zo’n opleidingstraject is de bedrijfsstage. Deelnemers kunnen zo hun opgedane kennis meteen omzetten in de praktijk en nog tijdens hun opleiding van het bedrijfsleven proeven.


virtual job week


De Virtual Job Week is een initiatief om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen. Niet alleen met het oog op een stageplaats, maar ook om vacatures in te vullen. Als partner van het evenement promootte Cevora de virtuele jobbeurs bij werkzoekenden en werkgevers. Want ook voor bedrijven zijn dit soort initiatieven enorm belangrijk. Ze krijgen immers een mooie kans om nieuwe mensen aan te trekken in een sector met een groot tekort aan talent.

 

“Een streepje voor op de arbeidsmarkt”

Julien Foucart is Head of Data Business Intelligence bij Havas Media. “In 2015 volgde ik de allereerste opleiding Big Data van Technofutur TIC”, vertelt Julien. “Die heeft veel deuren voor me geopend: ik heb een jaar in India gewerkt en had een heleboel jobopportuniteiten.”

julien foucart

Vijf jaar later nam Julien opnieuw deel aan een jobbeurs: de Virtual Job Week. Als werkgever deze keer. “Op een evenement als de Virtual Job Week ontmoet je kandidaten met toegepaste kennis. Er is nog niet genoeg universitaire aandacht voor business intelligence. Wie een specifieke opleiding volgt, heeft dus een streepje voor op de arbeidsmarkt.”

 

Microsoft Teams als virtuele beurshal

 

In normale omstandigheden vindt dit event fysiek plaats, maar om welbekende redenen was dat deze keer niet mogelijk. Microsoft Teams, het online communicatieplatform dat voor velen geen geheimen meer kent sinds de uitbraak van het coronavirus, bood een waardig alternatief. De context van een ‘echte’ jobbeurs werd perfect nagebootst.


virtual job week


Zo had elk bedrijf een eigen kanaal, vergelijkbaar met een beursstand. Via de chat konden recruiters en werkzoekenden met elkaar in gesprek gaan. En ook discussies en presentaties waren mogelijk dankzij groepschats met video. Een Cevora-specialist was permanent beschikbaar om werkzoekenden tips te geven voor hun cv of sollicitatiegesprekken.

 

“Stress speelt je veel minder parten”

 

Soumeya Ghilani volgde via Cevora de opleiding Data Scientist bij Technofutur TIC. “Dankzij de Virtual Job Days in mei vond ik mijn stageplaats”, legt Soumeya uit. “Ik twijfelde dus geen seconde om ook deel te nemen aan de Virtual Job Week in mijn zoektocht naar een vaste job.”

 

“Het grote voordeel van een virtuele jobbeurs? Thuis ben je meer op je gemak. Stress is veel minder een issue dan op een ‘echte’ jobbeurs. Het nadeel is dat het eerste contact met potentiële werkgevers veel minder persoonlijk is. Kennismaken via een scherm is toch niet hetzelfde als the real deal. Toch is het fantastisch dat Technofutur TIC en Cevora dit evenement op zo’n korte tijd op poten hebben gezet.”

 

Virtual Job Week: de cijfers

 

Zowel werkzoekenden als bedrijven namen massaal deel aan de Virtual Job Week. Dat bewijzen deze cijfers:


virtual job week

Geïnteresseerd in een job in IT of een andere sector?

 

Ontdek onze opleidingen voor werkzoekenden.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?