Waarom een leercultuur meer dan ooit een win-win-win is

REEKS: WENDBAAR VOOR MORGEN

Verandering kan nóg sneller dan we tot voor kort dachten, zo hebben we het voorbije jaar ondervonden. Maar ook dat leergierigheid en wendbaarheid cruciaal zijn. Met deze 5-delige reeks leggen we in evenveel maanden de loep op enkele grote trends voor de toekomst van leren en werken. In deel 3 duidt hr-trendwatcher Frank Vander Sijpe waarom een leercultuur in het voordeel speelt van werkgevers, werknemers en de overheid.

loopbaan

Nieuwe jobs schieten als paddenstoelen uit de grond, bestaande jobinhouden evolueren snel en ook onze bedrijven zelf kunnen er morgen heel anders uitzien. Denk aan gewijzigde businessmodellen, fusies, overnames, etc. Hoe garanderen we dan nog de inzetbaarheid van ons talent? “Met een leercultuur”, zegt Frank Vander Sijpe, Directeur HR Trends & Insights  bij Securex. “Alle partijen dienen hun verantwoordelijkheid op te nemen én ze kunnen er veel bij winnen.”

 

Werknemers: van lifetime employment naar employability

 

 “Waarom leren we? Om de prestaties in de huidige job te verbeteren, zeggen 7 op de 10 werkgevers en L&D-professionals. Ook de werknemers zelf gaan mee in dat verhaal, waardoor ze een vals gevoel van zekerheid krijgen. De realiteit is namelijk dat een job voor het leven stilaan de uitzondering wordt.”

 

“We zouden deze tijden juist moeten aangrijpen om onze omgeving te zien als een opportuniteit – een kans om onszelf goed te casten en te ontwikkelen. Waar wil ik naartoe en wat moet ik daarvoor kennen en kunnen? Leren is in de eerste plaats voor jezelf zorgen. En dat hoeft niet per se te botsen met de doelstellingen van je huidige werkgever. Digitale skills en softe competenties zoals klantgerichtheid, analytisch denken en leiderschap zijn nuttig voor zowat élke functie, binnen en buiten de organisatie. Kortom: blijf als werknemer inzetbaar door mee te stappen in een leercultuur.”

ambities
Werkgevers: samen sterker worden

“Aanwervingen kosten doorgaans meer dan je bestaande medewerkers omscholen of bijscholen. Bovendien stimuleren opleidingskansen de loyaliteit op de werkvloer. Wat je dan weer niet mag doen: leren verplichten en denken dat het vanzelf wel goed komt. Gras groeit niet door eraan te trekken, wel door het te voeden.”


“Luister naar de leerverwachtingen en -behoeften van je medewerkers. En ondersteun elke leerinspanning die daaraan gekoppeld is. Ook al heeft die soms niets met de huidige functie te maken. Wil je medewerker om één of andere reden bijvoorbeeld Fins leren, sta daar dan principieel voor open en bespreek de mogelijkheden om daar op in te gaan. Maar wat als je medewerkers  traint en ze daarna het hazenpad kiezen? Wel, een pertinentere vraag is: wat als je dat niet doet en ze blijven zitten? Competente en gelukkige mensen zijn de basis voor bedrijfssucces.”

kapitaal
Overheid: langer en meer werken

“De overheid wil de actieve bevolking langer aan het werk houden en tegelijk de tewerkstellingsgraad optrekken naar 80% tegen 2030. Leerculturen kunnen daartoe bijdragen, maar dan dient  de overheid wel optimaal steun te bieden. Door bijvoorbeeld meer incentives te creëren voor opleidingen.”


“Nu zijn traditioneel klassikale opleidingen vaak de enige erkende op het vlak van subsidies en premies. Dat vertraagt de ontwikkeling van een brede waaier aan leeropties waarin iedereen zijn gading vindt. Bovendien geven  werknemers aan  weinig tot geen tijd  te vinden voor opleidingen. De overheid dient werk te maken van een eigentijds  kader  waarmee organisaties aan de slag kunnen om de drempels die het leren belemmeren stuk voor stuk weg te werken. Enkel dan zullen leerculturen meer regel dan uitzondering worden.”

werkvloer

Een leercultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Van werknemers verwachten we dat ze zich bewust worden van het belang van leren voor hun inzetbaarheid en dat zij daartoe een gezonde dosis leer- en nieuwsgierigheid ontwikkelen. Van werkgevers verwachten we dat ze de nodige tools en processen aanbieden om het leren te faciliteren. En van de overheid verwachten we dat ze de nodige omkadering voorziet. Als we allen aan hetzelfde zeel trekken, ligt de weg naar wendbaarheid volledig open.

 

Meer weten over hoe corona onze arbeidsmarkt beïnvloedt? Lees deel 1.

Meer weten over hoe je je loopbaan in handen neemt? Lees deel 2.

Wendbaar voor morgen: Cevora zet de lijnen uit voor leren en werken in de toekomst

In 2020 vierde Cevora zijn 30e verjaardag. Naar aanleiding daarvan stonden we het afgelopen jaar met experts stil bij de race for talent én blikten we vooruit naar 2030. Ontdek het trendrapport met als rode draad: de wisselwerking tussen levenslang leren en werken.

Neem een kijkje in het trendrapport
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?