Breng geluk in je werkdag: 5 tips

Plezier beleef je niet enkel in je vrije tijd. Ook je werk kan je blij maken. Met deze vijf acties breng jij elke dag een extra vleugje werkgeluk in je job – op kantoor en op je thuiswerkplek.

1. Wandel je fris
wandel


Wil je af van de middagdip? Doe zoals de Italianen en ga na elke maaltijd een stukje wandelen. Zo houd je niet enkel je gewicht op peil, je maakt ook je hoofd leeg. Ook na een lange virtuele meeting is een korte wandelpauze goud waard. En ‘druk, druk, druk’ is geen excuus: een kwartiertje is vaak al genoeg om met frisse moed verder te gaan.

 

Om echt tot rust te komen, maak je dat ommetje trouwens best in de natuur. Onderzoek wijst uit dat natuurgeluiden je stressniveau verminderen en positieve emoties versterken. Op naar het park!

 

Geen groen in je buurt? Trek dan de stad in met natuurgeluiden in je oren. Er bestaan heel wat muzieklijsten met vogels en kabbelende beekjes in de hoofdrol.

 

2. Houd contact met je collega’s
contact

Een leuke babbel aan de koffieautomaat kan je dag opfleuren. Vandaag ligt dat moeilijker: in je eigen keuken loop je enkel je kat tegen het lijf. Plan daarom eens een informele meeting met een aantal collega’s: minder spontaan, maar zeker niet minder leuk.

 

Weet je niet goed wat te vertellen? Laat je inspireren door deze 3 ideeën:

 

  • Open de wekelijkse videocall met een doordenker. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg? Of wat is je leukste jeugdherinnering? Breng de bal aan het rollen en laat je verrassen door de antwoorden van je collega’s.

 

  • Nood aan wat competitie? Verzin een office game. Met een videocall-bingo blijf je zelfs van ver verbonden met elkaar.

 

 


Werkgeluk is meer dan plezier

 Om duurzaam aan je werkgeluk te bouwen, is meer nodig dan pleziermomenten. Ook je stressniveau, de waarden van je organisatie en de invulling van je job spelen een rol.

 

Werkgelukexpert Griet Deca deelt 5 stappen om te bouwen aan je werkgeluk.

 

3. Maak een mini-to-dolijst
todo

Lijkt elke dag identiek? Breng structuur in je werkweek door mini-to-dolijstjes te maken: welke meetings heb je vandaag en welke projecten staan er op je planning?

 

Schrijf je 4 belangrijkste taken op een post-it. Beperk je tot wat je vandaag wil doen in plaats van een ellenlange lijst met taken voor de hele maand bij te houden. Zo blijft het overzichtelijk en vooral haalbaar.

 

Vermijd multitasken en focus op één taak tegelijk. Zo kan je die telkens schrappen en zie je de dag vorderen. Is je post-it afgewerkt, dan maak je een nieuwe voor de dag erop, met weer andere taken. Check, check, check!

 

Doe de test

 

To-dolijstjes maar toch nog last van stress? De welzijnsbarometer geeft je inzicht in wat jou triggert en hoe je stress onder controle krijgt.

 

4. Neem eens zomaar vakantie
vakantie

We snappen het: voor je ambitieuze fietsreis doorheen Nederland spaar je al je vakantiedagen op. En om er nog een rondje Duitsland aan te hangen, klop je ook nog eens overuren. Toch hou je best wat vakantie achter de hand voor kleine pauzes tussendoor.

 

Heb jij het bijvoorbeeld moeilijk om op maandag te starten? Sla die dan gewoon een keertje over. Je hoeft niet eens grote plannen te maken: gewoon een dagje rust kan wonderen doen.

 

5. Friday Fika
friday

De Zweden horen niet voor niets bij de gelukkigste mensen ter wereld. En daar zit één van hun typische gewoonten misschien wel voor iets tussen. Samen met collega’s koffie of thee drinken en vooral de tijd nemen om elkaar te leren kennen: dat noemen de Scandinaviërs ‘fika’.

 

Organiseer elke week een ‘Friday fika’ – of maak er elke dag wat tijd voor (we zullen het niet aan/werkgeluk-5-tips/ > de Zweden verklappen).

 

Meer plezier en voldoening uit je job halen?
Ontdek onze opleidingen over welzijn
Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?