Werkgeluk: “Mensen worden niet happy van een pingpongtafel”

Heeft jouw organisatie al een ‘Chief Happiness Officer’? De functie waaide enkele jaren geleden over uit de VS en maakt gestaag opgang in ons land. Sommigen beweren dat de werkgelukmanager de zoveelste hype is in hr-land. Maar volgens Griet Deca zou de CHO weleens de trekker kunnen zijn van een heuse transformatiebeweging. Griet is zelf Chief Happiness en cofounder van Tryangle.

 

Wat doet een Chief Happiness Officer?

 

“De Chief Happiness Officer, kortweg CHO, speelt een belangrijke rol voor het werkgeluk binnen een organisatie. Werkgeluk ervaren mensen als ze hun werk graag doen, er voldoening uit halen en er zich betrokken bij voelen. De CHO ondersteunt het management om het optimale kader te scheppen voor werkgeluk in de vorm van autonomie, verantwoordelijkheid, hechte teamwerking, opleiding enzovoort. Waarom? Omdat onderzoek uitwijst dat werkgeluk dé sleutel is tot gezonde, veerkrachtige en productieve werknemers.”

 

We hebben al de welzijnscodex. Die verplicht werkgevers toch om werk te maken van een welzijnsbeleid?

 

“Dankzij de inspanningen van de overheid is er inderdaad steeds meer aandacht voor de bevordering van het fysieke en psychosociale welzijn van werknemers. Een doordacht welzijnsbeleid zorgt ervoor dat elk individu zich fysiek en psychisch gewapend voelt tegen stress en burn-out. Zo gaan bedrijven steeds vaker preventief te werk, onder meer door te investeren in de gezonde levensstijl van hun medewerkers.

 

Maar: het is niet omdat een werknemer zijn job uitvoert in deftige arbeidsomstandigheden en hij zich vitaal voelt op de werkvloer, dat hij daarom werkgeluk ervaart. Daar is meer voor nodig.”

 

Dus: de CHO moet vooral leuke activiteiten organiseren voor het personeel?

 

“Neen, dat is juist een hardnekkig misverstand! Ik ontmoet vaak teleurgestelde werkgevers die naar eigen zeggen al handenvol geld hebben gepompt in werkgeluk, maar zonder resultaat. Meestal komt dat omdat ze telkens opnieuw hebben geïnvesteerd in lucky shots in plaats van werk te maken van een organisatiebrede en geïntegreerde aanpak.

 

Misschien gaan de teams gebukt onder stress en vragen ze al lang tevergeefs om versterking. In zo’n geval kan de blitse fitnesszaal of de dure relaxcorner zelfs ronduit bittere reacties uitlokkken. Met andere woorden: werkgeluk gaat niet om quick wins die inspelen op de funfactor. Mensen worden niet happy van een pingpongtafel of een fruitmand, wél van werken binnen hun talenten. Laat dat nu ook net een belangrijk instrument zijn in de strijd om de beste kandidaten aan te trekken binnen een krappe arbeidsmarkt.”


griet deca

Veel organisaties zijn de switch aan het maken naar een competentiegericht hr-beleid. Goed nieuws voor het werkgeluk?

 

“Ja en neen. Veel organisaties starten immers vanuit individuele competentieprofielen. Dus van sets van vaardigheden die de medewerker in de vingers moet hebben om een bepaald takenpakket naar behoren uit te voeren. Alleen houdt deze strategie te weinig rekening met het feit of die werknemer zijn taken ook met goesting opneemt. De combi van ‘goed kunnen’ en ‘graag doen’ is een talent.

 

Het komt er dus op aan om de taken op teamniveau te koppelen aan de beschikbare talentpool. Wie voor 80% binnen zijn talenten kan werken, voelt zich gelukkig in zijn job en neemt er die overige 20% met plezier bij. En dat werpt vruchten af in de vorm van meer engagement, betere resultaten en een lager verzuim.”

 

Tot slot, hoe is het vandaag gesteld met het werkgeluk op de Belgische werkvloeren?

“Er is nog veel werk aan de winkel, maar ik stel tegelijk vast dat er van alles aan het bewegen is binnen bedrijven. Wat tot voor kort nog niet het geval was. Toen ik twee jaar geleden op campagne trok in het kader van de Week van het Werkgeluk, bijvoorbeeld, bleven nog veel bedrijfsdeuren op slot. Zaakvoerders waren nog niet vertrouwd met het concept. Of ze vonden dat geluk iets is voor na de werkuren.

 

Niets is minder waar natuurlijk. Zo blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent onder leiding van gezondheidseconoom Lieven Annemans dat onze job voor bijna een vijfde bijdraagt aan ons algemene geluk.”

 



Chief Happiness Officer of niet: je team gelukkig en efficiënt aan het werk houden is een hele uitdaging!


Met deze opleidingen ben je meteen vertrokken.

 



Over Griet Deca

Griet is Chief Happiness en cofounder van Tryangle, dat bedrijven begeleidt om werk te maken van werkgeluk en een duurzaam welzijnsbeleid.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?