Hoe prikkel je medewerkers om bij te leren? #ZigZagHR-podcast met Joost Callens (Durabrik) én Cevora

#ZigZagHR Brainpickings is een podcastreeks waarin #ZigZagHR-oprichter Lesley Arens in het hoofd kruipt van ondernemers en hr- en L&D-specialisten. In deze aflevering was naast Joost Callens, CEO van bouwbedrijf Durabrik, ook ik te gast. Centrale vraag: waarom is leren de motor van elke organisatie én loopbaan?

 

Prikkelen om te groeien

 

Joost Callens is geen fan van de term ‘levenslang leren’. Hij heeft het liever over ‘groeien’. Volgens hem kan een organisatie pas groeien als elke medewerker dat doet. De rol van hr? Groeipotentieel detecteren en medewerkers de kans bieden om dat potentieel te benutten. ‘Hen kietelen’, verwoordt Joost het. Medewerkers prikkelen om bij te leren, dus.


zigzaghr


Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Medewerkers moeten alle kansen krijgen om te groeien, persoonlijk én professioneel. Dat kan met opleidingen, maar ook op een meer ‘informele’ manier: van elkaar leren of al doende leren. ‘Stap je in de ervaring, dan krijg je een extra dimensie’, vult Joost mooi aan. Want je kan wel iets nieuws leren, maar je groeit pas echt als je dat ook in de praktijk toepast.

 

Denken aan morgen én overmorgen

 

Groeien begint bij een verkennende mindset. Ben je als mens nieuwsgierig, dan ga je spontaan nieuwe dingen oppikken. Maar dat wil niet zeggen dat je medewerker zomaar in een leerervaring zal stappen. Als organisatie moet je voor de juiste voedingsbodem zorgen: een veilige omgeving in de vorm van een open leercultuur.


zigzaghr


Veel organisaties zetten louter in op de ontwikkeling van skills die vandaag belangrijk zijn: taakgerichte, jobspecifieke opledingen. Maar om op lange termijn competitief te blijven, denk je het best ook al aan morgen en overmorgen. De Durabrik-medewerkers kunnen daarom ook meer toekomstgerichte, functie-overschrijdende opleidingen volgen over bijvoorbeeld verbindend communiceren of digitalisering.

 

Maar het zijn vooral ervaringsgerichte opleidingen die volgens Joost de groeimentaliteit van mensen prikkelen. Met een cursus over leiderschap, bijvoorbeeld, verbreed je het bewustzijn van je medewerkers, los van hun specifieke werkcontext. Zo bied je iedereen perspectieven om te groeien. Binnen je organisatie, maar ook daarbuiten.

 

Benieuwd naar meer inzichten? Bekijk de podcast of beluister hem via Spotify.

Gerelateerde artikels

Graag nog wijzer worden?