“Mijn droom?
Data-analist worden.”

Als de economische situatie in Iran uitzichtloos wordt, beslist Mohammad om zijn land te verlaten. Hij komt via Frankrijk in België terecht en maakt er zijn droom waar: hij wordt data-analist bij een topbedrijf, dankzij een langdurige beroepsopleiding bij Cevora.“Ik heb mijn werk als ingenieur bij OEC in Iran achtergelaten en ben met mijn vrouw naar Frankrijk verhuisd, in de hoop op een beter leven.” Om nieuwe leermethodes te ontdekken, hervat Mohammad zijn studie in Grenoble en in Lyon. “Na 3 jaar haalde ik mijn doctoraat, terwijl ik tegelijk werkte in het domein van de logistieke optimalisatie. Ik heb Frans geleerd en raakte geleidelijk aan geïntegreerd. Maar om te kunnen leven, moest ik snel werk vinden.”

Data-analist, een profiel dat erg in trek is

“Na enkele sollicitaties kreeg ik een contract van korte duur aangeboden bij een onderzoekscentrum. En daar gebeurt het! Ik raak vertrouwd met de tools om taken te optimaliseren en data te analyseren en ontdek zo mijn roeping: ik wil data-analist worden, een erg gegeerd profiel voor bedrijven in volle digitale transformatie.

Wat ik zo leuk vind aan dit beroep? Dat ik processen kan ontwikkelen om ruwe data te verzamelen en er relevante informatie uit te halen om zo bij te dragen aan de besluitvorming. Het is teamwerk, waarmee ik aan de slag kan in elk soort bedrijf en op verschillende afdelingen. De mogelijkheden zijn enorm en de markt van de big data is in volle expansie.


“Ik wou data-analist worden, een erg gegeerd profiel bij bedrijven in volle digitale transformatie.”Als je moet verhuizen, verhuis dan

“Ik neem contact op met verschillende werkgevers om werk te vinden dat te maken heeft met data-analyse. Maar helaas, dat valt tegen. Met mijn nauwgezetheid, mijn passie voor cijfers en statistiek en mijn analytische geest beantwoord ik wel aan het gezochte profiel, maar ik heb niet genoeg kennis en ervaring. Ik beslis meteen om me bij te scholen via de opleidingssite Coursera. Ik had mijn doel bijna bereikt en had zelfs al enkele contacten gelegd, toen mijn vrouw een werkaanbieding kreeg in België.”

Actiris en Cevora, de ideale mix

“We pakken weer onze koffers, laten onze vrienden achter en verhuizen naar Brussel. Ik schrijf me in bij Actiris, waar ze me aanraden om me nog verder bij te scholen om zo maximaal kans te maken op de arbeidsmarkt.

Dankzij wat zoekwerk op het internet kom ik erachter dat Cevora, in samenwerking met Bruxelles Formation, een opleiding voor data-analist van 5 maanden aanbiedt. Zonder aarzelen dien ik online mijn kandidatuur in. Maar het is dan maart 2020, het begin van de lockdown. Er worden geen nieuwe inschrijvingen meer aanvaard. Dus ik wacht geduldig af en studeer in mijn eentje verder.”

12 supergemotiveerde studenten

“Een paar weken later neemt Cevora contact met me op en vraagt me om mijn cv op te sturen. Ik leg een onlinetest af, waarvoor ik slaag, en word uitgenodigd voor een motivatiegesprek via Teams. Uit de meer dan 100 kandidaten worden er 12 gekozen en ik ben er 1 van!

We waren allemaal supergemotiveerd. Iedereen was min of meer vertrouwd met informatica, maar niemand was gespecialiseerd in het specifieke domein van data.”

Een praktijkgerichte opleiding

“Ik leerde 3 programmeertalen en ik raakte vertrouwd met 5 à 6 soorten software en tools en verschillende methodes. Ik leerde hoe ik data moest analyseren, transfereren, visualiseren en voorzien, hoe ik met databases moest werken en ook hoe ik methodes en tools met elkaar moest verbinden. Het was een erg volledige opleiding, met heel weinig theorie en veel oefeningen.

Ik heb al heel wat opleidingen gevolgd in Iran en in Frankrijk, maar de methode die Cevora gebruikt is veel praktischer. De lesgevers weten precies wat de bedrijven verwachten. Wat ik geleerd heb, kon ik meteen gebruiken in mijn huidige werk.”


“Ik heb al heel wat opleidingen gevolgd in Iran en in Frankrijk, maar de methode van Cevora is veel praktischer.”

Geen stage, maar meteen werk

“Nog voor ik klaar was met mijn opleiding, heb ik, dankzij de deskundige raad van mijn coach Anouchka, mijn nieuwe competenties toegevoegd aan mijn LinkedInpagina en mijn cv op ICT Job en op andere vacaturesites gezet. Heel wat rekruteerders namen contact met me op. In geen tijd kon ik aan de slag bij Amaris Consulting.”

Mijn raad aan werkzoekenden?

“Blijf niet bij de pakken zitten! Aarzel niet om jezelf in twijfel te trekken en het over een andere boeg te gooien. Je zal onverwachte mogelijkheden ontdekken.”

  • Vind de opleiding die bij jou past

    Cevora heeft een uitgebreid aanbod aan gratis opleidingen in 8 sectoren.

  • Laat je begeleiden

    Onze unieke troef? Gedurende het hele traject staat een Career Coach je met raad en daad bij en begeleidt je in je professionele traject.

Onze partners

BeCode • CVO • Hack your future • Intec Brussel • Jes vzw • PCVO Scheldeland • PXL • Stebo • VDAB